Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, in emisiunea "Tema zilei" de la postul national de televiziune, ca Romania are o sansa extraordinara de redresare economica, pentru ca nu a imprumutat bani pentru relansare inainte de a taia cheltuielile: "Sunt tari care au incercat o revenire fortata, impotriva trendului... Priviti la datoria fiecarui stat si veti avea un indicator foarte bun al situatiei in care se afla... S-a intrat in criza datoriilor suverane si asta nu se poate rezolva decat prin austeritate".

"Si vom avea o proba foarte curand, proba va fi legata de nevoia de imprumut pe care statul roman trebuie sa il faca in jurul datei de 23-24-25 noiembrie. Este scadent cam 1,2 miliarde pe care i-am imprumutat acum un an din sistemul bancar. In Romania sa stiti ca neavand banci romanesti este ca si cum te-ai imprumuta la Londra. Daca noi vom reusi sa luam acest credit de circa un miliard de euro, cu dobanzi sub 5%, inseamna ca Romania a redevenit credibila. Prin comparatie Irlanda are acum pe piata dobanzi de 9%, iar Grecia are peste 8% dobanda. Sub 5% inseamna recunoasterea de catre piata a masurilor pe care statul roman le-a luat. Imi doresc sa fie acela momentul adevarului pentru ca, daca acum, la sfarsit de program cu Fondul Monetar, noi reusim sa angajam un credit si nu pe un an, cum a fost acesta, ci pe 3 ani, cu dobanda de sub 5%, inseamna ca Romania, din punct de vedere credibilitate, pleaca pe o panta favorabila".

Vorbind despre problemele majore din zona Euro, seful statului apreciaza ca fata de Irlanda sau Grecia "Romania a avut norocul extraordinar ca nu a ajuns la o paranoia a consumului inainte de criza si ca am fost aproape de o paranoie a sectorului imobiliar, dar criza ne-a oprit, pentru ca, altfel, tentatia bancilor - aduceti-va aminte cand se trecuse la creditele cu buletinul numai sa stimulam consumul - am fi platit-o mult mai scump."

Intrebat ce crede despre afirmatiile lui Stiglitz, potrivit carora consumul este unul dintre motoarele economiei, Traian Basescu a replicat: "Am discutat cu dl Stiglitz aici, am stat mai bine de doua ore discutand despre criza economica. Parerea mea este ca un consum trebuie sa fie ponderat si cheia relansarii economice, mult mai lente, dar relansarea economica temeinica este legata de investitii. Daca s-ar mari salariile Romania a facut ce a trebuit in 2010 sper sa finalize si sa nu fim afectati de vartejul acesta al datoriilor suverane foarte mari".

Primul-ministru Emil Boc a discutat cu grupurile parlamentare o crestere salariala de 15% in sectorul bugetar si majorarea salariului minim pe economie de la 600 de lei la 670 de lei, din anul 2011, seful statului exprimandu-si speranta ca aceste niveluri vor putea fi atinse.

"Primul-ministru a anuntat deja, a discutat la grupurile parlamentare o crestere cu 15%, sa speram ca va fi posibil sa fie acordata si ca va fi acceptata ca posibilitate maxima, dublata, sigur, si de cresterea salariului minim la 670 de lei. Se fac eforturi in doua zone, ele vizeaza bugetarii, pentru ca cei care au suferit cel mai mult de pe urma masurilor de austeritate sunt bugetarii", a declarat Traian Basescu la TVR1.

Despre problemele financiare majore din Europa. "S-a intrat în criza datoriilor suverane si nu se poate termina decat prin austeritate"

  • Despre Irlanda. Nu au luat masuri suficient de severe ca, de altfel, in multe alte tari. Sunt convins ca ceea ce va voi spune va genera dezbateri extrem de largi, dar s-a incercat relansarea inainte de a se acoperi gaurile de drenare a resurselor financiare.
  • Banca Anglo-Irlandeza... Banca aceea sa stiti ca n-a finantat investitii in Romania; banca aceea a finantat masiv consum si balonul imobiliar din Irlanda, consumul si balonul imobiliar care au generat miracolul irlandez despre care vorbeam toti. Iata, Irlanda cum a reusit. A reusit bazandu-se pe consum excesiv si pe un balon imobiliar excesiv. 
  • Este in mare dificultate Portugalia. Si nu as vrea sa mai spun inca alte doua tari care eu cred, privind la datoria lor, de 120%, de 110%, datorie facuta si pentru ca au incercat o relansare fortata, ca in trendul real al economiei era invers... Vor fi tari care vor intra in dificultate in perioada urmatoare. Nu spun maine sau poimaine...  
  • Priviti insa la datoria publica a fiecarui stat si cred ca acesta este un indicator bun. Repet, si imi cer scuze fata de economisti, ca imi permit sa lansez astfel de teorii. Dar pana la urma, experienta imi permite sa atentionez asupra acestui lucru. S-a intrat in criza datoriilor suverane si nu se poate termina decat prin austeritate.
  • Am discutat cu dl Stiglitz aici, am stat mai bine de doua ore discutand despre criza economica. Parerea mea este ca un consum trebuie sa fie ponderat si cheia relansarii economice, mult mai lente, dar relansarea economica temeinica este legata de investitii. Investitii directe ale statului si nu consum pe care sa il stimuleze statul, ca sa ajungem, unde?
  • Pietele europene trebuie sa reziste. O prabusire a euro inseamna o prabusire a economiei Uniunii Europene. Euro a devenit semnalul unitatii economice definitive, or o prabusire a monedei euro nu este decat un semnal al dispersarii si discutam pe urma ce fel de Uniune ar mai putea sa fie.