Despre declaratiile ca Romania nu este pregatita pentru aderarea la spatiul Schengen

Victor PontaFoto: Agerpres

Victor Ponta a declarat in emisiunea "Prim Plan" de pe TVR 1 ca nu a cerut in scrisoarea adresa ambasadelor prezente la Bucuresti ca Romania sa nu fie primita in spatiul Schengen, dar a admis ca nu a primit niciun raspuns inca fiindca timpul scurs de la scrisorile adresate acestora a fost scurt. Liderul PSD spune ca a fost criticat de toata lumea, inclusiv de liberali, fiindca "toata lumea nu-i iubeste pe socialisti".

Ponta spune ca nu a declarat ca-l va sustine pe Crin Antonescu la functia de presedinte al tarii daca PSD-ul i-ar reveni postul de premier, ci doar ca nu l-ar deranja daca alegatorii ar opta pentru aceasta solutie. In ceea ce-l priveste, Ponta a reafirmat ca nu va candida la functia suprema in stat, insa fara convingerea manifestata in declaratiile anterioare.

Despre motiunea de cenzura

Victor Ponta a declarat ca retragerea semnaturilor de pe lista de sustinere a motiunii de cenzura initiata de PSD este ilegala si spune ca acestia nu-si mai pot manifesta intentia decat in Plenul Parlamentului atunci cand pot vota impotriva sau pentru motiune.

Liderul social democrat a declarat ca decizia de continuare a procesului de introducere a unei noi motiuni de cenzura a fost votata in unanimitate la varful PSD. Acesta spune ca nu stie cum s-a ajuns ca Mircea Geoana sa negociezii cu liderii PNL despre renuntarea la motiune, dar spune ca liberalii pot sa vorbeasca cu Geoana, insa trebuie sa tina cont ca acesta nu "poate sa emita decat pareri personale" fiindca deciziile se iau in Biroul Permanent.

"In acest moment exista o oferta din partea noastra pentru PNL de a merge impreuna in Opozitie, dar nu e obligatoriu si ca acestia sa accepte. Noi suntem cel mai mare partid de opozitie si singurul partid socialist din Romania... Obsesia noastra nu este Traian Basescu sau Emil Boc ci ceea ce vom face dupa acestia vor pleca", a declarat Ponta.

Declaratii Victor Ponta

  • Eu ma laud cu faptul ca am incercat sa blochez Legea pensiilor cu taierea a 15% din pensii. Nu ascund acest lucru ci ma laud in fata electoratului meu cu faptul ca am contestat-o la Curtea Constitutionala si am oprit
  • Tot asa ma laud si cu faptul ca m-am opus Legeii Educatiei care introduce politicul in scoli.
  • Nu am declarat ca-l voi sustine pe Crin Antonescu la presedintia tarii daca PSD-ului i-ar reveni postul de premier, ci am declarat ca nu m-ar deranja daca cetatenii, prin votul lor, ar detrmina asta. Eu nu ma gandesc sa candidez la presedintie, iuar daca as face-o nu as face-o ca Traian Basescu mintind inainte de alegeri.
  • Cand am vorbit despre majorarea salariului minim la 750 lei am vazut ca urmeaza incasari de 0,9% din PIB. Acesti bani vor fi scosi din zona gri, de la acei oameni care au salariul minim pe cartea de munca iar restul ii "iau la negru"

Presedintele PSD, Victor Ponta a declarat, miercuri, in cadrul unei reuniuni a socialistilor ce a avut loc la Strasbourg, ca Romania nu este pregatita pentru aderarea la spatiul Schengen. "Romania, din pacate, nu a indeplinit inca toate conditiile pentru aderarea la spatiul Schengen si ridicarea monitorizarii pe Mecanismul de Cooperare si Verificare in Justitie. Ieri (marti - n.r.), in Bucuresti, ministrul adjunct de Interne si seful Politiei romane au fost demisi pentru fapte de coruptie.

E foarte greu sa indeplinesti standardele europene atata timp cat un guvern corupt si ineficient nu poate sa le indeplineasca. Din partea dumneavoastra asteptam obiectivitate si ridicarea clara a semnalelor privind lipsa de performanta a Guvernului roman", a declarat Ponta, citat de agentia Agerpres.

In spatele usilor inchise, liderul PSD le-a raspuns europarlamentarilor socialisti la intrebari legate de problemele Romaniei privind aderarea la spatiul Schengen. Surse participante la discutie au declarat pentru HotNews.ro ca Ponta le-ar fi spus socialistilor ca Romania are doua mari probleme: nu a rezolvat securizarea granitelor cu Moldova si Serbia iar aeroportul Otopeni nu este pregatit sa preia fluxul de calatori din spatiul Schengen.