Ion Iliescu a declarat la Realitatea TV ca la summitul OSCE putea sa mearga premierul sau oricine altcineva, iar faptul ca lui Emil Boc i s-au prezentat onorurile militare de 1 decembrie "este o lipsa de civilizatie si respect".

Ion IliescuFoto: Agerpres

"Nu cineva anume trebuia sa desemneze cine sa primeasca onorurile. Asta curge din protocolul de stat. In locul sefului statului trebuia sa fie presedintele de Senat...asta e ordinea care nu poate fi schimbata", a declarat Ion Iliescu.

Ion Iliescu a mai spus ca Romania trebuie sa reintre in normalitate prin forta institutiilor statului pentru ca in curand "nu va mai exista stat", iar "cei care vor incalca regulile vor fi inlaturati de mersul istoriei".

Referitor la conflictul din opozitie, Iliescu a pus pe seama orgoliului actiunile celor doi conducatori de partid, care sunt inca "tineri si ca varsta, si ca experienta".

"Din partea ambelor conduceri trebuie sa existe un mod civilizat de a gestiona lucrurile. Opozitia, in conditiile astea trebuie sa actioneze solidar. Orgoliile personale intuneca gandirea oricui. De regula, Victor Ponta ma consulta. Tanar fiind are impulsuri. E inca tanar si ca varsta si ca experienta. La fel ca Antonescu. Amandoi au ajuns sa aiba raspunderi mari si sunt de inteles astfel de chestiuni", a spus Iliescu.

Iliescu este de parere ca desi PSD si PNL sunt "doua partide cu filosofii diferite, comandamentul zilei este de a actiona uniti pentru a scoate tara din situatia in care se afla".

In legatura cu reactia lui Traian Basescu la adresa protestului politistilor la Cotroceni, Ion Iliescu a apreciat atitudinea presedintelui drept "o reactie impulsiva fata de mecanismele democratiei".