Mircea Geoana nu priveste "cu inima usoara" despartirea Partidului Conservator de PSD, el declarand la RFI ca "nu exista nici un fel de paritate" intre PSD, PNL si PC, in privinta candidatilor de pe viitoarele liste comune la alegeri. "Se intra intr-o negociere mult prea negustoreasca", a spus social-democratul, care crede ca "Dracul se ascunde in detalii". Mircea Geoana a afirmat ca viitoarea alianta dintre PSD si PNL nu trebuie sa se bazeze exclusiv pe sloganul "Jos Basescu !". "Efecte perverse pot sa existe, daca viitoarea constructie politica este facuta neindemanatic sau insuficient de credibil", a declarat Geoana.

Mircea GeoanaFoto: Agerpres

Descarca fisierul audio in format MP3

Despre despartirea de PC: "Este o mutare care pe de o parte clarifica, intr-o oarecare masura, apele in zona de centru-dreapta romaneasca. Pe de alta parte, nu pot sa spun c-o privesc cu inima usoara. Suntem cu cei de la PUR si pe urma conservatorii de un numar bun de ani, am trecut prin multe campanii impreuna. Eu nu cred ca daca m-ar fi intrebat pe mine cineva, eu as fi procedat la aceasta constructie a Opozitiei unite, intr-o discutie in trei".

Despre negocierile cu PNL: "Dracul se ascunde in detalii ! Pe mine ma preocupa, de exemplu, afirmatii de genul ca exista paritate intre PNL plus PC si PSD. Nu e nici un fel de paritate ! Suntem un partid semnificativ mai mare si-n realitatea din actualul Parlament si-n sondajele de astazi, suntem cea mai mare formatiune. Deci recomandarea mea, mai mult decat amicala - relatia mea foarte apropiata cu lideri PNL si cu conservatorii e de notorietate - este sa punem mai degraba bazele fundamentale ale acestei constructii politice. Daca ea va fi construita exclusiv pe oportunism in raport cu accesul la putere sau strict cu un mesaj anti-Basescu si anti-conglomeratul PDL - pe deplin justificat de altfel - daca ne-apucam sa spunem din prima "noi tinem cota unica, noi vrem pozitiile astea, noi vrem paritate", imi este teama ca se intra intr-o negociere mult mai negustoreasca, care evident, trebuie facuta la un moment dat. Eu unul as pune accentul pe lucrurile de principiu, pe lucrurile fundamentale, pe proiectele de reformare mult mai temeinica a Romaniei, inclusiv in zona eticii si moralitatii".

Despre apropierea doctrinara dintre PC si PNL: "Conservatorii se definesc ca fiind social-liberali. Adica, chestia asta ca pana ieri erau cu noi la stanga si de ieri sunt brusc clarificati ideologic e putin fortata. E un partid social-liberal, e un partid de centru".

Despre eventuale efecte perverse ale viitoarei aliante cu PNL: "Efecte perverse pot sa existe, daca (viitoarea constructie politica - n.r.) este facuta neindemanatic sau insuficient de credibil. Se poate intampla ca efectul cumulat a doua partide de talie mare, PSD-ul de talie foarte mare, PNL-ul de talie mare si evident au un potential de crestere liberalii, PC-ul vom vedea cum se va stabiliza acest partid, impreuna reprezinta peste 50%, undeva spre 60%... nu-i automat sa ai acelasi scor, daca nu exista fundamentul. Daca vrem sa facem o alta alianta cum a mai fost, parerea mea este ca lumea va mirosi ca este acelasi procedeu care a mai fost vandut cu mare tam-tam, cum a fost CDR-ul. Alianta D.A. s-a creat in jurul unui singur slogan, "Jos PSD !". Nu este suficient ca o relatie intre PSD, PNL si PC si eventual altii care s-au mai adunat sa fie exclusiv in jurul sloganului "Jos Basescu !". Este necesar, dar nu suficient".