UDMR ar trebui sa paraseasca guvernarea actuala, daca Executivul nu ia masuri de relansare economica, a afirmat la RFI senatorul UDMR, Gyorgy Frunda. Liderul UDMR a spus ca Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania ar trebui sa construiasca un modus vivendi cu Opozitia.

Descarca fisierul audio in format MP3

Parlamentarul UDMR explica de la bun inceput ca vorbeste in nume personal, fiind sustinut si de alti "cativa colegi". Gyorgy Frunda cere UDMR-ului sa iasa din Guvern.

"Eu imi spun punctul meu de vedere, pentru ca in cadrul UDMR-ului, eu reprezint o pozitie, impreuna cu cativa colegi, care de multe ori am pus sub semnul intrebarii actuala alianta a UDMR-ului cu PDL si am propus iesirea de la guvernare a UDMR-ului. Pentru ca UDMR sa iasa de la guvernare, aceasta discutie ar fi actuala dupa Congresul nostru si in functie de masurile economice si financiare, pe care Guvernul le va lua in perioada imediat urmatoare", a afirmat senatorul.

Gyorgy Frunda a spus ca pentru a ramane in Guvern, UDMR ar trebui sa puna conditii: "Daca Guvernul nu va gasi solutii pentru iesirea din criza economica, pentru stimularea societatilor romanesti, prin mecanisme financiare de dezvoltare economica, daca nu va gasi solutii pentru atragerea capitalului strain, daca nu va gasi masuri de relaxare fiscala, financiara, atunci parerea mea este ca UDMR trebuie sa iasa de la guvernare si trebuie sa construiasca un modus vivendi cu partidele din Opozitia actuala, pentru ca legea invatamantului sa ramana intacta in capitolele privind minoritatile dupa o eventuala schimbare de Guvern, dar sa se continue niste masuri legislative, pe care UDMR le doreste: reprezentarea proportionala a reprezentantilor comunitatii maghiare de la nivel local, la nivel central, un statut al minoritatilor nationale, recreionarea regiunilor economice, discutii asupra redesenarii hartii administrative a Romaniei, toate acestea trebuie discutate".

Frunda e de parere ca UDMR ar trebui sa se reorienteze, intrucat PDL are sanse "foarte-foarte mici" sa mai castige alegerile. "Avand in vedere ca exista sanse foarte-foarte mici ca Partidul Democrat sa mai castige sau sa fie la guvernare dupa 2012, parerea mea e ca noi trebuie sa purtam un dialog constructiv cu partidele din Opozitia actuala, indiferent ce alianta vor face in viitor", a declarat parlamentarul UDMR.