PNL ar fi trebuit sa ramana de dreapta deoarece s-ar putea sa provocam o dezamagire-n randul electoratului, a declarat la RFI deputatul PNL, Adriana Saftoiu, care se opune aliantei cu PC si are serioase rezerve in privinta aliantei cu PSD. A-l schimba pe Emil Boc sau pe Traian Basescu nu e suficient, acestea sunt mize doar pe termen scurt a spus Saftoiu.

Adriana SaftoiuFoto: Agerpres

Descarca fisierul audio in format MP3

"In ce masura, timp de 20 de ani, aliantele facute doar cu un scop de a da pe cineva jos au avut eficienta ? Se pare ca aliantele nu au functionat foarte bine, cel putin in folosul cetatenilor", spune Adriana Saftoiu.

Ea crede ca nu e suficient sa-i dai jos pe Emil Boc si Traian Basescu si ca trebuie sa vii cu ceva in loc : "Aici cred ca ar fi trebuit sa existe o analiza foarte serioasa din partea partidelor. Doar a-l schimba pe Boc sau pe Traian Basescu nu e suficient. Sigur ca da, guvernarea Boc si-ar merita din plin o sanctiune si sa renunte, sa zic asa, la guvernare. Dar in momentul in care eu ma duc in fata electoratului, in afara faptului ca-i spun ca vreau sa-i dau jos pe Boc si pe Basescu, ce alte lucruri ii mai spun ? Sunt lucruri generale, pe care le poate spune absolut orice partid : cresterea nivelului de trai, siguranta cetateanului, justitie independenta, modernizarea statului sunt principii foarte generale si toata lumea e de acord cu ele".

"Sa luam, sa zicem, reforma statului. Cum vede PNL, cum vede PSD, cum vede PC reforma statului ? Coincid punctele de vedere ? Unii poate vor ca presedintele Romaniei sa fie ales de Parlament, alt partid poate vrea sa ramanem pe actuala formula. Ce ne facem ? Facem o alianta, dam jos o guvernare si un presedinte, dupa care ne intalnim in acelasi punct, incercam sa ne reglam punctele de vedere, in timp ce ar trebui sa savarsim actul de guvernare. Eu am mari rezerve ca putem sa continuam cu acest tip de politica. Mize doar pe termen scurt", afirma deputatul liberal.

Adriana Saftoiu considera ca PNL ar fi trebuit sa ramana "pe dreapta" : "Practic, ar fi trebuit sa ramanem pe dreapta, sa incercam sa consolidam mesajul de dreapta si sa spunem ceva mai mult decat atat : "Jos Boc !", "Jos Traian Basescu !". Riscul la care ne supunem noi acum este sa nu oferim clar o doctrina si o viziune".

Parlamentarul PNL precizeaza ca daca se va concretiza alianta cu PSD, va face opozitie din interiorul partidului. "Probabil ca pot sa preiau modelul domnului Crin Antonescu, care la randul sau, cand s-a facut Alianta D.A. PNL-PD nu a fost un sustinator al acelei aliante si a incercat de-a lungul timpului sa-si impuna punctul de vedere si sa si-l sustina. Nu-mi ramane decat sa fac acest lucru. Eu n-am o problema cu oamenii, in mod clar, ci am o problema cu fundamentul si principiile construirii actului politic. Totusi, nu pot sa nu tin cont de istoria recenta a Romaniei, de 20 de ani si sa ma iluzionez ca politica asta inseamna doar atat, vreau la putere si toata lumea imparte cascavalul. Din pacate, discutiile publice sunt despre cine ce functii imparte, ceea ce nu arata maturitate politica si nici responsabilitate", conchide Saftoiu.

"S-ar putea sa provocam o dezamagire-n randul electoratului, sa spuna ca nu suntem chiar de dreapta, sa ne asteptam ca PDL sa profite - ceea ce si face deja - de aceste aliante si sa ne aseze insistent pe partea stanga si nu cred ca acolo ar trebui sa ne fie locul", afirma deputatul liberal.

Adriana Saftoiu, Calin Popescu Tariceanu, Ludovic Orban si Varujan Vosganian s-au opus aliantei dintre Partidul National Liberal si Partidul Conservator. Pasul urmator al PNL este o alianta cu Partidul Social Democrat.

Saftoiu, atac la Antonescu

Ulterior, surse liberale au declarat pentru HotNews.ro ca ca Adriana Saftoiu risca sa fie exclusa din PNL in urma atacurilor dure la adresa lui Antonescu. "Presedintele nu va avea nici o rezerva in a o exclude pe Adriana Saftoiu din partid, oricum nu este prea iubita in interiorul PNL. Declaratiile dansei nu vor fi trecute cu vederea nici de liderii din Biroul Politic", au declarat sursele HotNews.ro.

Saftoiu l-a atacat pe Antonescu intr-o postare pe site-ul VoxPublica, declarand public ca liderul PNL "si-a incalcat toate principiile si luarile de pozitii trecute de dragul puterii".

  • "Distanta mea de Crin Antonescu a inceput, din punctul meu de vedere, odata cu impunerea conducerii PNL pe baza unei liste. Majoritatea decide, insa aceasta a fost impusa pe lista. Dintr-o data, a disparut competitia si am asistat la ceea ce vazusem in alta parte. Seful "asa vrea" si voia lui trebuia sa fie lege pentru cei de "jos". Atitudinea lui Crin Antonescu intra in contradictie cu atitudinea celui care pe vremea lui Tariceanu facea un anumit tip de dizidenta retorica, apreciata public. (...)Pe atunci, Crin Antonescu era deranjat de deciziile luate prin colturi de cabinete, de anunturile facute la televizor si pe care partidul trebuia sa le ia de bune.
  • Se vorbea despre faptul ca in politica trebuie sa nu faci compromisuri care sa te compromita, dar totusi alianta e necesara. Nu trustul Intact conteaza, dar e bine sa ai un trust media care sa te promoveze. PC nu e un partid puternic electoral, dar nu conteaza, alianta trebuie facuta pentru ca obiectivul e unul clar: jos Traian Basescu".
  • Protocolul inseamna functii si a creat mai multa iritare si nervozitate. Se impart functii si nu se impart bine! Principiile raman pe planul doi.(...)Dupa cum se vede, partidele vor continua sa se uniformizeze, lipsite de principii, insa pragmatice si inventive in a gasi solutii sa construiasca o guvernare pentru ele insele", considera deputatul PNL.

In finalul postarii Saftoiu ii recomanda lui Antonescu, ca autor al aliantei PNL-PC ca "ar fi cazul ca Monei Musca sa i se trimita niste scuze pentru modul in care a fost infierata".