Reactiile in problema pensiilor militare au fost "emotionale" si chiar "isterizate", a declarat joi, la Radio RFI, vicepresedintele PDL Cezar Preda. El crede ca "putem depasi" lipsa de comunicare si balbele oficialilor, pentru ca intreaga problema a fost deja explicata.

Cezar Preda afirma ca el crede in explicatiile oferite de ministrul Apararii, Gabriel Oprea, si ca nu agreeaza reactiile "emotionale".

"Eu sunt pana la urma obligat si chiar in masura sa va spun ca accept si iau de bune explicatiile oficialilor. Nu pot sa iau niciodata drept adevar speculatii sau reactii emotionale la cald. Ceea ce s-a intamplat in recalcularea pensiilor militarilor, de la primul fluturas trimis pe luna ianuarie pana astazi nu a fost decat o reactie emotionala exagerata, cu tot respectul, i-as spune isterizata a unor persoane care ori n-au inteles mecanismul ori n-aveau nici un interes sa-l inteleaga ori care stiau sigur ca-n urma acestui mecanism ies in pierdere, pentru ca ceea ce a insemnat pentru ei viata militara n-a insemnat o viata cu stagiu complet si cu obligatiile fata de statul roman indeplinite suta la suta", declara liderul democrat-liberal.

Preda asigura ca majoritatea pensionarilor nu va pierde la pensii: "Majoritatea covarsitoare a militarilor nu vor pierde la pensii, din contra, cei care au stagiu militar complet vor castiga la pensie".

Vice-presedintele PDL e de parere ca, in realitate, cei mai vehementi critici ai recalcularii pensiilor sunt militarii cu stagii incomplete. "Niciodata n-am sa admit sa discut cu oameni care sa ia o pensie exagerata pe foarte putini ani petrecuti in armata, 10-15 ani, iesiti la pensie la 40 de ani, cu efectul unei Ordonante unde sumele au fost mai mult decat considerabile si care vin acum si spun ca ei nu trebuie sa mai munceasca de la 40 de ani, ci din contra, ei trebuie sa primeasca o pensie mare, calculata in acelasi mod cu cei care au 30 de ani in armata si care si-au indeplinit pana la urma un stagiu normal al unui om intr-un stat european", explica Preda.

Liderul democrat-liberal admite insa ca au existat unele probleme de comunicare la nivelul autoritatilor. "Modalitatea in care a fost comunicata aceasta perioada intermediara, pana la recalcularea efectiva a tuturor pensiilor nu s-a explicat corespunzator, nu a fost o comunicare buna si nu a fost, cred eu, cea mai fericita modalitate, de a ne raporta la salariul mediu. Eu cred ca am depasit aceasta chestiune si balbele care au fost din partea oficialilor recunoscute in parte, cred ca putem depasi acest lucru", conchide Cezar Preda.