Ion Iliescu a declarat, marti seara la "Sinteza Zilei"- Antena 3 ca Guvernul Romaniei ocoleste sistematic Parlamentul si nu tine cont de trasaturile statului democratic. Fostul presedinte a vorbit si despre comportamentul abuziv al lui Traian Basescu-"sursa tuturor neczurilor tarii". "Presedintele Basescu a proclamat un principiu - acela ca vrea sa fie presedinte - jucator, exprimand intr-un fel ca nu prea il multumesc prevederile Constitutiei, care stabileste un anumit rol si atributii presedintelui", a spus Iliescu.

Ion IliescuFoto: Agerpres

"Legile organice, de regula, trebuie sa treaca prin Parlament. De ce exista Parlament? Este principala institutie a unui stat democratic. Care e graba, care e presiunea necesara? De ce s-au grabit cu legea invatamantului, cu legea salarizarii, cu pensiile? Si acum cu Codul muncii? Deci este o lege fundamentala care reglementeaza un domeniu esential, de ce trebuie sa treaca pe langa Parlament sau sa ignore partenerii sociali', a spus fostul sef al statului.

Intrebat daca o iesire din situatiile nefaste pe care Romania le traverseaza poate insemna depunerea unei motiuni de cenzura, respectiv suspendarea presedintelui, Ion Iliescu a raspuns ca "pot fi asemenea evolutii, daca lucrurile se pastreaza in termenii pe care ii urmarim'.

Ion Iliescu sustine ca nu stie exact de ce Traian Basescu vrea sa schimbe premierul, daca guvernul actual a fost cel care "a scos tara din criza si a facut ceea ce trebuia sa faca, potrivit propriilor sale declaratii", mentionand ca seful statului "a fost defazat, in afara fenomenului de criza, care lua amploare in jurul Romaniei".

In opinia, presedintelui de onoare al PSD cei care au plecat din PSD si au infiintat Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei reprezinta exemplul de "oportunism clasic pentru societatea romaneasca".