Presedintele Traian Basescu ar trebui sa inchida politicienii puterii si pe cei ai opozitiei intr-o camera, unde sa stea o saptamana si la final sa iasa cu un "plan Marshall" pentru Romania, a afirmat omul de afaceri Ion Tiriac, citat de Mediafax. In emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV, Tirac a spus ca, in cazul Romaniei, clasa politica s-a nascut pe 1 ianurie 1990 si este foarte tanara.

Iata cateva dintre declaratiile facute de Ion Tiriac la Pro TV:

Despre solutii la iesirea din criza:

  • ar trebui si opozitia si puterea sa stea macar orele astea de groaza pe care le traim, de criza, la aceeasi masa. Domnul Basescu ar trebui sa-i inchida pe aia toti intr-o camera, sa-i tina acolo o saptamana cu paine si apa, si pe urma cand ar iesi afara, domnul PSD ar avea o cicatrice, domnul liberal doi dinti mai putin, domnul PDL ar iesi fara o mana, dar ar iesi afara cu un plan Marshall

Despre clasa politica din Romania, care este "foarte tanara":

  • pe 1 ianuarie 1990 au inceput sa mearga la scoala si au terminat prin 2000 clasa I, a II-a, poate a III-a. (...) Intotdeauna am spus ca nu tot ceea ce a fost in trecut a fost rau. Scoala a fost senzationala, sportul a fost extraordinar, insa nu poti in 20 de ani sa-ti creezi o clasa politica ca a englezilor, francezilor sau nemtilor", a afirmat Tiriac.

Despre functia de premier:

  • un om care vine prim-ministru, sau un om care se duce antrenor la Steaua, sau in alta parte, trebuie sa-l lasi sa-si faca treaba.Nu poate intr-o zi sa faca o echipa, nu poate intr-o zi sa fie apararea in patru linii ca la Mourinho, si atacul trei plus unu. Exact asa si cu politica. Ar trebui sa iei niste masuri foarte drastice, nepopulare, pe care Guvernul asta vad ca a inceput sa le ia, dar tarziu, si-ar trebui sa incepi sa faci un lucru aproape de neconceput: sa lamuresti liderii sindicali ca daca mergem inainte asa, sindicalistii lor o sa plateasca oalele sparte inca 20 de ani. Ne trebuie bani pentru pensii, ne trebuie bani pentru salarii, a salariatilor de la stat, dar ne trebuie oarecum si bani pentru viitor
  • un prim-ministru ar fi trebuit in viata lui sa aiba o tutungerie, sau o bacanie, sau ceva sa stie ce este un business plan

Despre nominalizarea sa printre persoanele pe care romanii le-ar prefera in fruntea Guvernului, alaturi de guvernatorul BNR Mugur Isarescu:

  • guvernatorul a fost o perioda foarte scurta politician si in perioada aia foarte scurta a facut treburile matematic. N-a avut de luat decizii majore

Despre eventualitatea ca el sa ocupe functia de premier:

  • orice prim-ministru, orice Papa ai aduce aici, singur nu poate sa faca nimic. (...) Prin absurd, eu as fi acceptat sa fiu prim-ministru. Maine dimineata as fi avut cinci nemti, trei francezi, doi italieni, nu stiu cati englezi, o echipa de 20 de oameni pe care as fi platit-o singur din buzunare. Ce-ar fi spus tara? Asta a vandut tara!

Tiriac a mai spus ca are o relatie "de respect" cu presedinte Traian Basescu, iar cu premierul Emil Boc a vorbit o singura data.

Omul de afacei a declarat ca nu crede ca romanii sunt nostalgici dupa perioada comunista, iar principalele drepturi castigate dupa 1989 au fost libera circulatie si accesul la informatie.

Urmareste mai multe declaratii facute de Ion Tiriac la emisiunea "Dupa 20 de ani".