Europarlamentarul PDL, Monica Macovei a declarat intr-un interviu acordat Realitatea TV ca nu s-a simtit umilita la sedinta PDL. "Fiecare ia o decizie si raspunde pentru ea. Exista criterii de integritate in actualul statut, exista posibilitatea de suspendare si sanctionare. Problema este ca pana acum nu am vazut astfel de decizii pe baza acestor mentiuni, o aplicare ca sa nu creada lumea ca nu exista", a spus Monica Macovei.

Monica MacoveiFoto: AGERPRES

Monica Macovei sustine ca nu ia in considerare stoparea demersului inceput, doar din cauza replicilor rostire de Radu Berceanu, Vasile Blaga sau Cristian Boureanu. Europarlamentarul PDL afirma ca partidul, "oricare ar fi el", trebuie sa ia decizi care tin si de imagine, "in niciun caz sa-l sustina pe cel cercetat penal".

In legatura cu zvonurile potrivit carora, in urma negocierilor purtate in PDL, Vasile Blaga l-ar sustine pe Traian Radu Ungureanu in functia de prim-vicepresedinte, Macovei afirma ca s-ar bucura daca acest lucru s-ar intampla. "Traian Ungureanu crede ca schimbarea se face altfel. Eu gandesc asta in pasi mai mari. Daca Traian Ungureanu ajunge prim vicepresedinte la partid, eu ma bucur. Il voi sprijini", a spus Macovei.

Monica Macovei spune ca desi "au fost doar trei pentru modificarea statutului, numarul spune foarte mult" si sustine ca numeroasele reforme reprezinta obiectivul sau politic, insa recunoaste ca un astfel de scop trebuie atins alaturi de "oameni credibili".

Referitor la o eventuala candidatura, Macovei sustine ca va consulta listele inainte de a se decide si a se pronunta public in legatura cu acest aspect.

Declaratiile Monicai Macovei

  • Am gandit ca trebuie sa facem niste norme foarte clare, care sa determine comportamentul, care sa clarifice. Suspendarea se poate face si acum, insa nu s-a facut.
  • Cand pornesti o asemenea batalie nu trebuie sa ai sentimente de umilire. Trebuie sa te lupti. Am dus atatea batalii cat am fost in Guvern, cand tipau si Tariceanu si altii la mine.
  • Cristian Preda cand s-a referit la rabdare, in niciun caz nu s-a referit la a prinde in plasa pe cineva, ci a reusi sa impunem niste norme de comportament, pe care noi sa le facem in PDL, dar trebuie sa existe si in altele.
  • Asta e scopul nostru. Avem un obiectiv politic: multe reforme, sa incercam sa schimbam lucruri, sa ducem tara spre bine si-atunci trebuie sa ai oameni credibili.
  • Toate partidele au oameni trimisi in judecata. Primul la PSD e Adrian Nastase. Sigur e dur, dar am vrut sa se intample mai repde in cazul celor din PDL. Decizia devenea obligatorie imediat.
  • Aceleasi propuneri le-am facut si anul trecut cu Cristi Preda. Au fost repsinse. Inainte de sedinta, a fost BPN-ul, care le aprobase. Nu am facut o munca de lamurire pe fiecare om. Poate ca ar fi trebuit sa dam telefoane, sa ne intalnim si sa explicam. Trebuie sa iei niste decizii. Mie mi se par dincolo de explicatii. Nu suntem copii.
  • Nu am luat nicio decizie cu privire la vreo candidatura. Voi consulta lsitele si apoi voi comunica public acest lucru.
  • Prezumptia de nevinovatie inseamna altceva in partid. Nu e corect sa o invoci in interiorul lui. Un om trimis in judecata are putina credibilitate sau deloc.
  • Daca vor politicienii sa le bage oamenilor in cap sa mute prezumptia de nevinovatie in partid, e gresit.
  • Nu sunt de acord cu traseismul politic. 
  • Nu trebuie sa fim ipocriti. E foarte firesc ca Traian Basescu sa se duca la reuniunea PPE. 
  • Faptul ca Traian Basescu a fost trimis in judecata in 2004...cu totii am vazut stenogramele de la sedintele PSD de atunci. Nu a fost o trimitere in judecata pur si simplu.
  • Linia e avem incredere in justitie, dar trebuie sa ai un reper.