Presedintele Traian Basescu a declarat duminica intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, referindu-se la situatia din Libia, ca ambasadorul Romaniei la NATO are un mandat foarte precis, precizand ca ingrijorarile lui Bogdan Chireac sau ale lui Cristian Tudor Popescu sunt nejustificate:"Ingrijorarile lui CTP sunt inutile, pentru ca ambasadorul nostru are un mandat precis, dar nu poate fi facut public. N-am vazut un asemena stat care sa faca acest anunt public".

"As fi vrut sa-i clarific lui Cristian Tudor Popescu ca optiunea mea este sa nu am o pozitie publica , pentru ca sunt dificultati in mecanismele din NATO. Romania este profund implicata in acesta decizie. Motivatiile enuntate de participantii la emisiunea dvs. legate de responsabilitati, ar trebui sa ajute sa intelegeti ca nu e o decizie simpla. Ambasadorul la NATO are un mandat foarte precis in interiorul Aliantei", a spus seful statului.

Alte declaratii Traian Basescu:

  • Nu am constatat sa fie asteptata de toti jurnalistii, acesta pozitie.Singura televiziune care a solicitat o interventie a fost TVR.
  • Orice solicitare la Presedintie se face prin mail sau fax. Pana atunci e o poveste. Ambasadorul are un mandat precis, lucrurile sunt extrem de complicate, tocmai datorita situatiei din Nordul Africii.
  • Uitati-va ce se intampla pe coasta de Est a Mediteranei. Exista un mandat care nu poate fi facut public.
  • Pozitia mea de pe data de 11 martie evidentia ca nu UE este cea care sa angajaeze o interventie militara in Libia.
  • Domnul Cioroianu nici nu ar fi putut sa-si puna un astfel de intrebare, pentru ca stie aceste lucruri foarte bine.
  • Mi s-a parut ca e in rutina lucrurilor ca un ambasador al NATO are un mandat.
  • Eu cred ca am si cate 3, 4 discutii pe zi, dupa ce ma consult cu cei de la Externe. Adesea, pozitia trebuie flexibilizata in functie de ce se discuta acolo.
  • O singura corectie am si este o realitate: ne implicam si noi, pentru ca sunt doua puncte de vedere dominante. Nu pot sa comentez mai mult de atat.
  • In acesta noapte, daca se va reusi, se va adopta planul de operatii. Dupa asta, exista planul politic care decide executia. Nu este suficient sa se adopte doar planul de operatii, e nevoie si de directiva de executie.
  • Romania nu are capacitati militare ca sa intervina si daca ar avea nu ar fi bucuroasa sa intervina.

Anterior, intr-o interventie la Realitatea TV, jurnalistul Cristian Tudor Popescu declara: "In acesti ani, Romania a investit foarte mult in relatia cu SUA. (...) La ce bun ti-ai construit o strategie politica pentru ca acum sa spui ca asteptam decizia NATO? E vorba de tremuratul degetului pe tragaci. Nu suntem in stare sa luam o decizie. Asta e fals cu avioanele, e o diversiune de-a lui Basescu. Nu se astepta de la noi sa contribuim cu avioane. Esentiala ar fi fost pozitionarea politica. E o chestiune politica aici, nu e vorba de echipament militar. Nu inteleg in acest moment pozitia presedintelui de reticienta de a merge cu aliatii. Fata de razboi nu are nicio problema. Atentatele sinucigase le face daca le face la Londra, la Paris, in Romania nu are nicio treaba."