Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a declarat duminica seara la Realitatea TV ca a avut "2 sau 3 intalniri" cu consilierul politic Theodore Tanoue, insa discutiile nu erau secrete de stat.

"Incercam sa vedem niste interpretari, sa citim printre randuri. (...) El era un tip briliant, dar nu discutam secrete de stat. Sunt persoane care s-au intalnit cu functionarii ambasadei americane si au colportat si micile barfe de pe culoare care au tot circulat prin presa de cancan din Romania", spus Lazaroiu, care sustine ca nu a vazut exact "ce a consemnat Taubman in cablogramele respective, dar sunt multe informatii pe care in general le stim. (...) Acum le-au aflat si americanii", a precizat consilierul prezidential.

Sebastian Lazaroiu sustine ca acestea "sunt informatii care pot veni din diferite tari si care sa aiba relevanta pentru o regiune" si ca inclusiv, "Traian Basescu a spus ca suspendarea a fost o tenativa de lovitura de stat".

"Din relatarile respective se simte, cred ca a existat mereu o ingrijorare a americanilor nu legat de faptul ca unii si-au facut averea dupa revolutie, ci de modul in care acesti oameni, numiti oligarhi, incearca sa influenteze in mod ocult viata politica", a declarat Sebastian Lazaroiu.

Consilierul sustine ca "in telegrame se vorbeste de influenta domnului Vantu asupra domnului Geoana, a domnului Patriciu asupra liberalilor- asta era ingrijorarea lor" si "nu cum ei si-au facut averile".

"Cand vor sa influenteze ocult deciziile politice majore atunci e o problema, pentru ca ei distorsioneaza jocul politic" a precizat Lazaroiu, care considera ca "e normal sa trezesti suspiciune din partea partenerilor externi".

"Nu mi s-a parut niciodata in discutiile cu ei ca sunt dornici de cancan. Dimpotriva, erau foarte orientati spre fapta", a mai spus Lazaroiu.