Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat, luni seara, la Realitatea TV ca datele statistice arata o crestere economica in Romania, justificata de scaderea ratei somajului si de cresterea industriala, insa considera ca pierderea de eficienta a firmelor din domeniul energetic loveste economia statului roman "in integralitatea sa".

Jeffrey FranksFoto: Agerpres

Jeffrey Franks considera ca in sectorul energetic din Romania exista firme care nu sunt profitabile si care trebuie restructurate si unele care sunt proprietatea statului roman, care sunt profitabile, dar nu sunt eficiente. Astfel, sustine seful misiunii FMI, "este mai bine pentru Romania ca firmele din sectorul energetic sa se restructureze, sa fie mutate dinspre sectorul public catre cel privat si apoi sa avem astfel, un sector energetic mult mai eficient".

Franks afirma ca exista crestere in ultimul trimestru si exista indicii ca acesta crestere continua si in acest trimestru, "deci toti indicatorii arata o crestere pentru anul acesta si mentinem aceasta prognoza de crestere cu 1,5% sau poate chiar mai mult".

"In Romania s-a inregistrat deja o scadere in rata somajului, o crestere industriala, se recupereaza slujbele. Dureaza ceva timp pana cand efectele vor fi simtite de populatie", a mai spus Franks, care spera ca eforturile pe care guvernul le va face sa fie unele de care sa beneficieze toata Romania, sa fie inflatie mai mica si servicii publice mai eficiente.

Declaratiile lui Jeffrey Franks

  • Ceea ce sper sa se intample este ca, chiar si intr-un astfel de context de dezbatere si campanii electorale, in Romania sa existe politici sanatoase.
  • In noul acord semnat cu Guvernul Romaniei exista o prevedere ca pe parcursul a mai multe luni de zile, autoritatile o sa faca evaluari ale intreprinderilor publice pentru a-si defini strategiile, fie ca va fi vorba de privatizari partiale sau totale, fie ca va fi vorba de restructurari, fie sa fie inchise pentru ca nu sunt viabile.
  • Noi nu vom impune guvernului o configurare anume: cate trebuie sa fie privatizate, inchise sau restructurate. O sa lasam analiza tehnica, pentru fiecare firma, sa fie cea care sa dicteze rezultatele. La urmatoarea vizita vom studia cele mai importante intreprinderi, cam 20, ne vom uita la fiecare strategie si vom urmari modul in care se vor aplica acele strategii.
  • Eu ma astept sa se porneasca privatizarea in cazul unor companii, urmand ca statul sa isi retina interesele in altele. Cred ca vom vedea o crestere sanatoasa a economiei.
  • Pentru firmele publice care au insa prea multi muncitori, vor trebui sa fie facute niste ajustari.
  • Sectorul energetic este una din zonele principale pe care concentram reformele structurale in acest an.
  • Cu siguranta, consideram ca in sectorul energetic exista firme care nu sunt profitabile si care trebuie restructurate si unele care sunt proprietatea statului roman, care sunt profitabile dar nu sunt eficiente.
  • Cred ca pierderea de eficienta a firmelor din domeniul energetic este cea care loveste economia in integralitatea sa. Este mai bine pentru Romania ca firmele sa se restructureze, sa fie mutate dinspre sectorul public catre cel privat si apoi sa avem astfel, un sector energetic mult mai eficient.
  • Avem crestere in ultimul trimestru si exista indicii ca acesta crestere continua si in acest trimestru, deci toti indicatorii arata o crestere pentru anul acesta si mentinem acesta prognoza de crestere cu 1,5% sau poate chiar mai mult. In Romania s-a inregistrat deja o scadere in rata somajului, o crestere industriala, se recupereaza slujbele. Dureaza ceva timp pana cand efectele vor fi simtite de populatie
  • In continuare exista unele riscuri, de aceea autoritatile au luat decizia de a avea un nou acord preventiv cu FMI si Banca Mondiala. Eu cred ca a fost o decizie inteleapta. Vreau sa spun ca pacientul isi revine, dar de aceea este bine sa aiba o polita de asigurare pentru evenimente neplacute.
  • Cred ca este foarte important ca oamenii sa isi dea seama ca au existat dureri in aceasta recesiune din Romania si ca eforturile comunitatii internationale, furnizand 20 de milioane de euro de sprijin in acest program, care tocmai s-a inchis, au mai micsorat aceste dureri.
  • Speram ca eforturile pe care le face guvernul sa fie unele de care sa beneficieze toata Romania, sa fie inflatie mai mica si servicii publice mai eficiente.