Ministrul Sanatatii Attila Cseke a declarat la emisiunea "Prim Plan" de pe TVR 1 ca niciun spital din Romania nu are toate specialitatile cerute, 18 la numar, pentru a se incadra in clasa I. Ministrul spune ca medicii de la spitalul Caritas au stiut din timp de inchiderea spitalului si acuza ca managerii spitalelor nu se ridica la nivelul de performanta cerut.

Cseke AttilaFoto: Agerpres

Cseke a vorbit si despre recentul sondaj european care da Romania in top 3 la numarul international de paturi in spital (6,5 paturi la mia de locuitori) sustinand ca "la noi se interneaza intr-o veselie si pentru analize, ori in Occident nu se mai interneaza nimeni pentru analize".

Potrivit acordului incheiat de Romania cu Fondul Monetar, numarul paturilor de spital finantate de la buget ar urma sa scada la 129.500 în decembrie 2011, ceea ce reprezinta un coeficient de 6,1 la mia de locuitori. Daca masura se va aplica cu succes, Romania va fi la aproape acelasi nivel cu Bulgaria, care are 6,2 la mia de locuitori. In prezent, avem circa 6,5 la mia de locuitori, Ungaria fiind tara din regiune cu cel mai mare nivel al acestui indicator- 7,2 paturi/1000 de cetateni.

Attila Cseke mai spune ca nu este vinovat cu nimic in cazul persoanei decedate in fata spitalului si ca nu va demisiona din functie atat timp cat va avea sustinerea Coalitiei. "Nu ne este clar inca ce a facut ambulanta 45 de minute la spitalul din Drgasani si de ce nu arevenit la statia de ambulanta. Nu exista insa o legatura directa.", a declarat acesta.

Despre acuzele ca nu s-a desfiintat niciun spital inn judetul Harghita si Covasna

  • In Covasna sunt 6 spitale din care 2 sunt ale ministerului Sanattii si 4 ale autoritatilor locale din care doua urmeaza a fi desfiintate si comasate. La Covasna mai exita o situatie speciala cu centrul de recuperrae de la valcele. Statul roman a construit la Intorsura Buzaului o cladire noua care nu este folosita. Atunci a venit propunerea ca s amutam acest centru aici, ceea ce inseamna o mutare cu 25 de km doar, dar a starnit indignarea multora.
  • In Harghita nu ai ce sa desfiintezi pentru ca sunt 5 spitale din care cel mai mic spital, cel de la Toplita (163 de paturi) deserveste comunitatea romana majoritara de acolo