Jurnalistul Attila Biro si politologul Andrei Taranu au discutat la "Ora de stiri" de la TVR 2​ pe marginea anchetei HotNews.ro "Cat au castigat parlamentarii din contractele de consultanta juridica incheiate cu statul".

Andrei Taranu si Attila BiroFoto: TVR 2

"Avem de-a face cu o situatie transpartidica. Majoritatea parlamentarilor sunt interesati sa obtina acesti bani inclusiv pentru campaniile electorale, motiv pentru care partidele inchid ochii. Autoritatile publice locale sunt nevoite de cele mai multe ori sa faca aceste contracte pentru a-si pastra pozitiile, in special in cazul deconcentratelor. Acest model de politizare masiva a administratiei locale genereaza dependenta functionarilor publici superiori fata de structura politic asuperioara. Astfel vor fi nevoiti sa accepte contracte de acest fel", a declarat Andrei Taranu.

Attila Biro precizeaza ca nu nu trebuie sa generalizam si sa spunem ca toate contractele sunt ilegale, dar trebuie sa constatam ca majoritatea au fost incheiate fara licitatie si primariile erau conduse de primari din acelasi partid cu parlamentarii care au castigat licitatia. "Pentru a evita orice suspiciuni in cazul parlamentarilor acestia ar trebui sa renunte la afacerile cu statul", a precizat Biro.

Zece parlamentari, senatori si deputati au declarat ca au in derulare sau au finalizat in 2010 contracte de consultanta juridica cu institutii ale statului roman. Un deputat PDL a declarat contracte de asistenta juridica ale sotiei in valoare de 1,5 milioane euro, dar spune ca doar o mica parte a intrat in bugetul familiei sale. Un alt deputat PSD a declarat 77 de contracte cu o primarie, dar spune ca a pledat si gratuit pentru institutia statului. Un senator PSD a incheiat contracte de consultanta cu 12 primarii de comune din colegiul sau, dar afirma ca sumele sunt mici si ca primarii au apelat la el pentru ca nu au juristi.