Premierul Emil Boc a declarat joi seara la Realitatea TV ca in 2012 pierderile salariale din 2010 vor fi recuperate integral, posibil in doua transe. "E posibil ca prima transa sa fie acordata de la 1 ianuarie saupana la alegeri, in prima parte a anului", a spus Emil Boc. Prim-ministrul a mai spus ca nu este multumit de de performanta ANAF in privinta combaterii evaziunii fiscale si a precizat ca in luna iulie, ultimele 5 judete cu gradul de colectare cel mai mic vor avea conducerea de la Finante schimbata.

Emil BocFoto: Agerpres

Premierul Boc a precizat ca pensiile vor fi majorate de la 1 ianuarie 2012 cu rata inflatiei 100% plus 50% din cresterea valorii salariului mediu brut pe economie. De asemenea, el a precizat ca majorarea pensiilor acordata de la inceputul anului pentru grupele I si II de munca s-a acordat numai acelor beneficiari care s-au pensionat pana in aprilie 2001, iar ceilalti trebuie sa astepte anul viitor.

In legatura cu o eventuala demisie din fruntea guvernului, premierul a precizat ca "cel mai important mesaj pe care trebuie sa-l inteleaga oamenii si cei din afara care se uita la Romania este ca tara are o coalitie stabila si este guvernata".

Guvernul va lua o decizie privind eventuala reducere a contributiilor la asigurarile sociale (CAS), daca analizele economice care vor fi facute dupa luna iulie, pentru prima jumatate a anului, vor indica sustenabilitatea acestei masuri, a mai spus Emil Boc, subliniind ca reducerea CAS-ului este prevazuta in acordul cu FMI.

Referitor la declaratiile secretarului general al PDL Ioan Oltean, care a spus recent ca in urmatoarele luni s-ar pune problema schimbarii primului-ministru, presedintele PDL a spus ca liderii partidului ar trebui sa fie mai responsabili privind afirmatiile publice pe care le fac.

Despre situatia din portul Constanta, Emil Boc a precizat ca "daca Mironescu (secretar general al MAI-n.r.) era un favorizat al partidului, nu facea obiectul anchetei". "Nu ne confundati cu cei de la PSD", a spus premierul, subliniind ca in ceea ce-l priveste pe Mircea Banias (senator PDL- n.r.), situatia sa va fi discutata in cadrul partidului.

Declaratiile lui Emil Boc

  • Si eu si presedintele am vorbit in permanenta despre stabilitate.
  • Romania are guvern - asta este cel mai important mesaj pe care trebuie sa-l inteleaga oamenii si cei din afara care se uita la Romania, ca tara are o coalitie stabila si este guvernata.
  • Nu m-am intalnit cu presedintele mai des ca altadata. Este fals ca m-am dus la presedinte cu mai multi ministri.
  • Au fost cateva discutii cu presedintele in ultimele 2-3 saptamani, pe problemele ce tin de reformarea statului
  • Eu am crezut ca dupa Congres colegii mei au invatat sa fie responsabili cu cuvintele (ref la declaratiile lui Ioan Oltean)
  • N-am fost si nu sunt omul care sa se fi agatat vreodata de putere. Am trecut prin 11 motiuni de cenzura, niciun prim-ministru dupa '89 nu s-a confruntat cu atatea ocazii de a fi demis.
  • Sunt constient de functia pe care o ocup si stiu ce responsabilitate are.
  • Impresia pe care a lasat-o Congresul PDL a fost una pozitiva.
  • In 2012 vom recupera in integralitate pierderile salariale din 2010, posibil in doua transe. E posibil ca prima transa sa fie acordata pana la alegeri, in prima parte a anului.
  • Nu se pot face promisiuni fara acoperire.
  • Datele spun ca somajul e de 5,2% fata de 8,4 in martie 2010. Somajul are o tendinta descrescatoare de la luna la luna.
  • La Ministerul Muncii trebuie numit un nou ministru inainte de jumatatea lui iunie. Nu vreau sa vorbesc despre niciun nume legat de Ministerul Muncii.
  • Protocolul coalitiei prevede reducerea CAS-ului, dar trebuie sa avem sustenabilitatea lor asigurata. In acordul cu FMI, reducerea CAS-ului exista, dar o vom face cand vom fi pregatiti.
  • In luna iunie, ultimele judete cu gradul de colectare cel mai mic vor avea conducerea de la Finante schimbata.
  • Nu sunt multumit de performanta ANAF in privinta combaterii evaziunii fiscale. Am avut o discutie foarte dura cu reprezentantii ANAF-ului. Nu am primit un raspuns inca de la Corpul de control de la ANAF.
  • In luna in care a fost numit, el a primit acces la certificatul la doscumentele secrete. El a fost verificat inainte. Nu-l cunosc personal pe domnul Mironescu, il stiu din partid; dansul a fost deputat cand eu am fost primar.
  • As vrea sa gasim un numitor comun cu opozitia in legatura cu numirile publice. Propun un pact pentru stabilizarea functiilor publice.
  • Daca Mironescu era un favorizat al partidului, nu facea obiectul anchetei. Nu ne confundati cu cei de la PSD.
  • Mircea Banias raspunde in fata legii, ca orice cetatean. Cazul lui ar trebui discutat in partid. Nu-i iau apararea lui Banias, decizia va fi luata in interiorul PDL.