Adriean Videanu este invitatul lui Robert Turcescu in aceasta seara la emisiunea EvZ (B 1 TV). Videanu a anuntat ca-l va da in judecata pe seful PSD pentru acuzele aduse si ca-i va cere daune de 1 leu.

Adriean VideanuFoto: HotNews.ro

"Nu vreau sa ma cobor mai mult la nivelul acestui lider de partid care nua re educatie si nu are alte arggumente decat injuriile permanente. Imi reproseaza c anu am nicio calitate sa vorbesc despre programul lor? Eu ma ocup de startegia economic a partidului. Ii spun ca eu si cu echipa mea am facut posibila introducerea cotei unice de 16%", si-a argumentat acesta pozitia

Vorbind despre programul economic al USL facut public zilele trecute, Videanu spune ca principala problema a acestei coalitii este ca nu a facut si ocercetare de piata a implicatiilor economice ale proiectului anuntat. PDL a facut o astfel de estimare si a constatat ca cele 14 masuri propuse de USL ar aduce un impact de 5,5 miliarde de euro, adica un deficit bugetar suplimentar de 4 %, dar a recunoscut ca sunt si masuri care vor aduce cresteri cum ar fi marirea salariului minim la 800 de lei. In plus, PDL e de parere ca evaluarea macroeconmica prezentata de USL se bazeaza pe date insuficiente, iar indicatorii utilizati nu sunt calculati in baza unor date oficiale.

"Daca ei reduc CAS-ul inseamna ca vreun om de afaceri o sa angajeze mai multe persoane? Cu siguranta nu. Trebuie luate masuri pentru a-l ajuta pe investitor sa-si largeasca activitatea. daca reduc TVA-ul cu doua puncte procentuale credeti ca vanzatorul va scadea si el pretul la raft? Sa fim seriosi. Sunt doar niste masuri populiste", spune Videanu.

"In capul acestor oameni este o harababura incredibila. Va dau un exemplu incredibil: scutirea de la impozitare pe o perioada de cinci ani a dividendelor reinvestite.Pai acesti oameni nu sunt in stare sa faca diferenta dintre profit si dividend. Va vine sa credeti asa ceva?', a spus Videanu, adaugand ca a dat aceste exemple pentru a demonstra superficialitatea cu care a fost elaborata viziunea economica a USL.

Cu ce program contraataca PDL

Liderul PDL mai spune ca un prestigios institut international (Internationa Institute Management Development) spune ca Romania a crescut 4 pozitii in topul competitivitatii internationale "de pe locul 54 unde a fost lasata de guvernul Tariceanu pana pe locul 50". In opinia sa, indicile de competitivitate arata gradul de bunastare al unei tari, iar strategia economica a PDL pentru viitor va viza o crestere si mai mare a competitivitatii.

Un prim indicator al acestui indice il reprezinta diferenta dintre importuri si exporturi unde noi avem un deficit grav, iar lucrurile se pot remedia bine pe anumite domenii. "Acestea sunt preocuparile PDL fata de masurile aruncate fara rost de USL. Noi ne dorim o crestere a salariului minim, dar corelata cu o scadere treptata a contributiilor sociale pentru a nu produce gauri in buget ce nu pot fi acoperite imediat", a declarat Videanu.

Principalele masuri economice anuntate de USL:

  • Reducerea CAS cu 5% pentru angajatori
  • Revenirea la un TVA de 19% pana in 2014 - 2015. O scadere medie cu 1 - 2% anual este sustenabila.
  • Păstrarea plafonului de 16% şi introducerea unui impozit diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale. Astfel, pentru venit salarial până la 800 de lei pe lună se aplică o cotă de 8%, pentru un venit între 800-1600 de lei pe lună se aplică o cotă de 12%, iar pentru venitul peste 1600 de lei - cota este de 16%.
  • Reducerea integrala a platii CAS datorate de angajatori pentru 1 an de zile, pentru noi locuri de munca
  • Participa la licitatiile pentru lucrari publice NUMAI firmele cu cel putin 10% salariati tineri (pana in 25 de ani) care sa fie angajati de minim un an la firma respectiva.
  • Majorarea salariului minim pe economie la 800 de lei pe luna de la 670 de lei/luna cat este in prezent
  • Pastrarea opţiunii plăţii 16% impozit pe profit sau 3% impozit pe cifra de afaceri pentru microintreprinderi.