Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat marti seara, in emisiunea "EvZ" de pe B1 TV ca taxa auto de prima inmatriculare va fi platita ca si pana acum, adica de cumparator in momentul revanzarii masinii. Masura va fi extinsa a pentru toate masinile inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007, in "conformitate cu cerintele CE".

Laszlo BorbelyFoto: Hotnews

Acesta a aruncat confuzia creata cu privinta la cine trebuie sa plateasca taxa pe interpretarea eronata in presa a declaratiei sale.

"Nu a fost nicio balbaiala. A fost o perioada in 2008 cand nu trebuiau sa plateasca taxa decat cei ce aduceau masini din strainatate. Si atunci Curtea Europeana a decis ca cei inregistrati inainte de 1 ianuarie 2007 trebuie sa plateasca taxa. Peste tot in lume poluatorul plateste. Statul ii ajuta mult pe cetateni prin programul rabla. Daca unii isi asuma riscul sa aduca masini second-hand atunci trebuie sa plateasca. majoritatea masinilor second hand aduse pana acum cativa ani au fost mai vechi de 13 ani. Datorita politicilor aplicate, in special a <>, aceasta cifra a ascazut foarte mult" a declarat Borbely.

Ministrul nu a oferit explicatii suplimentare pentru retroactivitatea legii, dar a anuntat "si o veste buna" si anume ca in prima sedinta a Guvernului se va discuta reducerea taxei cu 20-30%.

Comunicatul Ministerului Mediului remis presei azi

"Referitor la declaratia ministrului Mediului si Padurilor care a aparut in presa privind faptul ca taxa de prima inmatriculare ar putea fi platita la toate masinile inmatriculate in Romania inainte de 1 ianuarie 2007, pentru care nu s-a facut acest lucru, plata urmand a se face de catre vanzatorul autovehiculului, precizam ca aceasta declaratie a fost preluata si interpretata eronat. Raspunzand unei intrebari, ministrul Mediului si Padurilor a declarat ca taxa se plateste si pentru masinile inmatriculate in Romania inainte de 1 ianuarie 2007, in momentul in care acestea sunt vandute. Precizam ca taxa auto trebuie platita de catre cumparator, asa cum prevede OUG50/2008, modificata in decembrie 2010.”