Raspunzand intrebarii daca nu exista riscul ca in cadrul unei minoritati sa se ia anumite decizii neconforme cadrului legislativ, Marko Bela spune ca in lege figureaza definitia de "aviz conform" au obligatoriu privind anumite decizii care nu pot fi luate decat de specialisti sau avizate de acestia.

Marko BelaFoto: AGERPRES

Aspiratiile noastre corespund cu cele ale majoritatii. Spre exemplu, am adoptat legea educatiei care transfera responsabilitatea catre consiliile locale. Ei voi decide cine vor fi profesorii, directorii, inclusiv o parte din programa scolara. In mod radical am schimbat puterea de decizie si zic ca toata lumea isi doreste sa aiba puterea de decizie in locul si in problema care-i intereseaza. La fel isi doresc si minoritatile fata de institutiile care-i vizeaza in mod direct", spune liderul UDMR.

Noi am reusit sa construim in Transilvania doar 50 de km de autostrada, iar Ungaria, care are o suprafata ceva mai mica, are peste 1.000 de km. Sigur ca si UDMR isi are partea sa de vina, spune Bela.

Liderul UDMR spune ca este dezamagit de atitudinea critica a PNL cu care au avut o colaborare buna cat au fost la guvernare, dar intelege "ca partidele se comporta intr-un fel cand au nevoie la guvernare si altfel cand sunt in Opozitie".

Vorbind despre Tinutul Secuiesc acesta sustine ca este vorba despre o zona culturala, identitara si nu una administrativa si "nu e cineva care sa-si imagineze ca o reprezentanta deschisa la Bruxelles ca sa atraga fonduri si turisti este un pericol pentru cineva, a declarat Bela care spune ca este impotriva conotatiilor simbolice atat la maghiari cat si la romani si ca-l intereseaza doar ca acel birou sa atraga fonduri.