Invitat in cadrul emisiunii "EvZ" de pe B1 TV, premierul Romaniei, Emil Boc, a declarat ca in cadrul Coalitiei se poarta in continuare discutii cu UDMR pe tema reorganizarii teritoriale, dar spune ca nu se va renunta la proiect. Emil Boc spune ca nu este ingrijorat de plangerile secuilor si maghiarilor de la Bruxelles, deoarece in Europa sunt incurajate drepturile generale si nu minoritare, iar Romania are una din cele mai avansate Legi ale minoritatilor.

Emil BocFoto: HotNews / DP

Premierul a tinut sa raspunda in replica la declaratiile facute in cursul zilei de vicepremeirul maghiar, Zsolt Semjen, ca reorganizarea teritoriala este in exclusivitate problema statului roman.

Emil Boc a incercat sa lamureasca si problema ridicata de multi romani care acuza ca judetul lor era intr-o alta regiune istorica, iar acum ar urma sa intre intr-o alta structura. "Majoritatea romanilor nu stiu ca noi avem regiuni de dezvoltare economica fara personalitate juridica pe care vrem sa le transformam acum in unitati administrative. Acestea corespund noilor realitati economice. Desigur ca discutia ramane deschisa", a declarat premierul.

Politicienii pierd cel mai mult, iar cetateanul va castiga. Toate actele raman perfect valabile pana la preschimbare.

"Dezbaterea este necesara pentru a explica romanilor temerile pe care le pot avea in cazul organizarii, iar acestea sunt multe. Aceasta reorganizare teritoriala nu este dorita de politicieni in principal fiindca isi pierd sfera de influenta, pierd si posibilitatea de a avea centre de putere, retele clientelare constituite etc. Acestia vin sa le spuna romanilor ca vor cheltui cu schimbarea actelor sau vor face 200 de km in plus pentru o adeverinta. Foarte fals", spune Emil Boc pentru ca toate actele raman valabile asa cum sunt pana expira, iar adeverinte si alte acte se vor ridica si mai aproape decat acum, serviciile venind catre cetatean.

"Marele castig este insa ca Romania va putea sa se dezvolte altfel", spune acesta.

Guvernul nu este obligat sa organizeze un referendum in fiecare judet

Legea privitoare la Referendum nu obliga guvernul sa organizeze referendum in fiecare judet. Aceasta cerinta apare doar cand are loc o reorganizare administrativa la nivel de judet si nu la nivel national, a explicat premierul.

Citeste si: