"Incepand cu ianuarie 2012, vom incepe majorarile salariale, obiectul fiind sa se recupereze pierderile salariale din 2010", a declarat premierul Emil Boc la postul de televiziune public. Premierul a citat pagina 3 din scrisoarea catre FMI care arata ca "pentru a finaliza revenirea totala la nivelurile salariale anterioare din 2010, se vor implementa alte majorari salariale in cursul lui 2012, conditionate de progresul in reducerea numarului de angajati, pentru mentinerea cheltuielilor la procentul convenit din PIB".

Emil BocFoto: HotNews / DP

Intalnirea cu FMI si majorarea salariilor

  • Dupa intalnirea cu reprezentantii Fondului Monetar Internationa, "prima concluzie pe care o tragem e ca Romania si-a respectat angajamentele. Romania se afla intr-o situatie mult mai buna fata de alte tari din UE si nu o spunem doar noi", sustine premierul, subliniind ca mesajul transmis de expertii internationali pentru Romania este precautie, moderatie si echilibru.
  • Emil Boc a declarat ca pentru anul 2012, "trebuie sa avem un deficit de 3% pe ESA, cu alocari punctuale de resurse financiare". In 2011, cheltuielile cu salariile sunt la nivelul 7,5% din PIB, insemnand 40,6 milioane RON. Pentru anul 2012, trebuie sa ajungem la 42,5 milioane RON, adica 7,2% din PIB, a mai spus premierul.
  • Prim-ministrul a dat asigurari ca incepand cu anul 2012, vor incepe recuperarile salariale, " insa cu cate procente, in ce luni, se va decide odata cu legea bugetului de stat, cu obiectivul recuperarii pierderilor salariale din 2010". Acum mai trebuie sa se recupereze doar 15%
  • Scenariile au avut in vedere o componenta din octombrie, a recunoscut premierul, dar cu foarte multe variabile. "Cu FMI  am discutat vreo trei, patru scenarii de lucru dar decizia apartine Guvernului", a precizat Emil Boc, adaugand ca discutia nu s-a focalizat nicio secunda pe "un octombrie". "Coalitia nu a avut in vedere vreo fundamentare a unei decizii pentru luna octombrie", a mai spus Boc.

Despre "Economate" pentru pensionari

  • E o propunere a partenerilor coalitiei, vom vedea analiza specialistilor si apoi vom decide. Nu avem voie la niciun fel de exces bugetar.

Despre sistemul de sanatate

  •  Bani pentru sanatate se vor da pe masura ce reformele vor curma abuzul si vor conferi siguranta sistemului medical.  Pana in luna decembrie trebuie sa fie finalizat pachetul de servicii minimale pentru serviciile din sanatate.
  • Trebuie implementata utilizarea"genericelor" - medicamente care contin substanta de baza, dar la pretul mai mic. Proiectul de lege care vizeaza coplata va viza excesele in domeniul consultatiilor.
  • Alte doua elemente care trebuie introduse in sistem sunt cardul de sanatate si prescriptia electronica.

Avertismentul FMI si UE legat de absorbtia fondurilor europene

  • Anii 2007 si 2008 sunt ani ratati din acest punct de vedere. Platim acum pentru faptul ca doi ani nu am folosit fondurile. Daca vin europenii si gasesc licitatii gresite, pierdem banii. Daca noi sesizam greseala, atunci banii sunt mutati pe alt proiect. De-asta am spus ca nu trimitem facturi la Bruxelles, pana cand nu facem verificari.
  • Evaluarile se fac in permanenta si vom decide o singura data in privinta remanierilor.
  • Despre crearea unui minister care sa coordoneze structurile de absorbtie: Am discutat cu presedintele cateva solutii, evident ca le vom discuta si in coalitie si apoi ne vom duce spre Parlament.

Proiectul Rosia Montana

  • Nu sunt un fan al acestui proiect si sunt doua observatii majore: una ce tine de mediu, si astept ca specialistii nationali si internationali sa se pronunte, si, in al doile rand beneficiul pentru statul roman. 
  • Contractul nu este in avantajul statului roman. Nu este in cea mai buna forma ca avantaj pentru statul roman asa cum a fost conceput si ar trebui rediscutat; astept concluziile pe ceea ce inseamna componenta de mediu

Despre companiile cu pierderi

  •  S-a inceput selectarea consultantilor pentru alegerea managementului privat. O echipa independenta de specialisti va accepta sau va respinge pe cei care vor face parte din consiliile de administratie. Clientii politici vor trebui sa inteleaga: a la guerre comme a la guerre.  

Reorganizarea administrativ teritoriala

  • La nivelul coalitiei s-a decis ca pe 8 august sa existe o discutie pe doua componente: proiectul PDL-ului si continuarea procesului de descentralizare. Prima tendinta a subalternilor din ministere este sa spuna "Nu" descentralizarii. 

Altedeclaratii ale lui Emil Boc

  • Romania reprezinta un grad ridicat de incredere pentru investitorii straini. Este o recunoastere implicita a beneficiilor generate de reforme.
  • Pentru 2012 este prognozata o crestere economica de 3,5-4%.
  • Daca exista crestere economica si ne atingem tinta de deficit, atunci sunt toate sansele ca pe parcursul anului 2012 sa se recupereze salariile. Scenariul de baza este anul 2012.
  • In legatura cu mesajul lui Traian Basescu legat de populism: Mesajul sau a fost preventiv, spune lucrurilor pe nume. E mai usor sa previ decat sa reglezi dupa ce apare incidentul si acelasi lucru l-am spus si eu in fiecare zi de luni cand avem sedinta Coalitie