Presedintele Traian Basescu a declarat luni seara, la TVR, ca exploatarea de la Rosia Montana trebuie sa inceapa, pentru ca Romania trebuie sa-si mareasca rezerva de aur pentru viitor. "Incertitudinea viitorului obliga orice stat care isi poate consolida rezervele si cred ca din exploatare ar trebui sa ridicam rezerva la cel putin 200 tone aur in urmatorii ani, pentru ca vedeti cat sunt de volatile monedele. Ca sef de stat parca as vrea sa-mi pun tara in siguranta, de aceea cred ca exploatarea de la Rosia Montana trebuie sa inceapa", a spus Basescu. Totodata, el a anuntat ca in Romania vor mai fi deschise inca doua exploatari de aur, care vor fi gestionate de companii romanesti.

"Am spus si in opozitie, si ca presedinte am spus ca sustin acest proiect. Nu e o noutate, dar acum il sustin mai mult ca oricand, din motive pragmatice. Uitati-va ce se intampla cu toate monedele, au probleme de stabilitate si de depreciere. In ultimii cinci ani, pretul aurul a crescut de la 620 de dolari uncia la 1.890 de dolari. O diferenta de 1.270 de dolari cu perspectiva cresterii pana la 2.300 - 2.400 de dolari anul acesta. (...) Daca in ultimii cinci ani aurul a crescut cu aproape 200%, cel al argintului a crescut cu 500%", a aratat presedintele Basescu.

"Eu as vrea sa vad inceputa exploatarea aurului la Rosia Montana. Pe forumuri a fost o controversa foarte puternica, dar unii de dragul ecologiei, altii se gandesc ca vom pune banii la buget pentru deficite sau somaj. Nu. Noi avem nevoie de acest aur pentru a-l duce in rezerva BNR. Cred ca Romania trebuie sa-si mareasca rezerva de aur pentru viitor. Cum sa fie renegociat contractul, nu ma pricep. Trebuie sa iesim din demagogie, am discutat cu ministrul Mediului angajamentul companiei mixte. Statul roman are o redeventa de 4% care vine automat, ceea ce inseamna la 300 de tone ca 20 de tone vin gratis in rezerva BNR. Probabil o renegociere ne-ar aduce ceva mai mult", a spus el.

"Ar trebui sa dam drumul la exploatare pentru ca am creste rezervele de aur si pe de alta parte cream locuri de munca", a insistat presedintele.

Totodata, seful statului a anuntat ca in tara noastra vor mai fi deschise inca doua exploatari de aur, care vor fi gestionate de companii romanesti. "Romania va mai deschide in perioada urmatoare doua exploatari de aur. Un zacamant de 50 de tone si altul de 54 de tone, cu companii romanesti", a spus presedintele, fara a oferi alte detalii.

  • Basescu: Va pot garanta ca nu am avut niciun fel de finantare de la Gabriel Resources

Despre acuzatiile formulate de liderul PSD Victor Ponta, potrivit carora prin sustinerea exploatarii miniere de la Rosia Montana Traian Basescu isi protejeaza sponsorii campaniilor electorale, seful statului a raspuns ca "omul acesta e atat de imatur, ca imi e si jena sa-i mai raspund".

"E un om imatur, care pana sa ajunga la maturitatea necesarea unui lider de partid, va impinge partidul in opozitie inca 20 de ani. Cum poti sa spui o asemenea prostie despre seful statului tau. Atat il duce capul, atata spune. Eu va pot garanta ca nu am avut niciun fel de finantare de la Gabriel Resources, dar sa se gandeasca bine daca el ca sef de campanie nu stie ceva despre finantarea campaniei pe care a condus-o la candidatul Mircea Geoana. Sa se gandeasca daca nu stie ceva. Atata timp cat el spune ca-mi rasplatesc finantatorii, inseamna ca stie sigur ca Gabriel Resources a finantat pe cineva... si, daca la mine nu, probabil stie ceva. Am fost doar doi candidati in turul doi. In orice caz, nu trebuie sa luam in serios un om imatur", a declarat Basescu.