Rusia stia de la bun inceput ca sistemele de supraveghere aeriana si cosmica ale NATO sunt in masura sa monitorizeze intreaga activitate a avioanelor militare ruse bazate in Siria. Prin avioanele de cercetare americane RC135, cele britanice Sentinel R1, aeronavele AWACS si dronele (avioanele de cercetare fara pilot) Predator, dislocate la granitele Siriei, se puteau intercepta : traficul radio in retelele rusesti, numarul si tipul aeronavelor, traiectul de zbor, tipul de arme folosite, tintele vizate din rindul gruparilor rebelile si locatia lor. Mai ales ca multe din gruparile rebele din Siria sunt inarmate si sprijinite de SUA si exista posibilitatea avertizarii lor in timp operativ, scrie analistul militar Valentin Vasilescu pestiripesurse.ro.

Mass media a prezentat pe larg tipurile de bombardiere rusesti care actioneaza in Siria, armamentul cu care sunt dotate si rezultatele loviturilor lor aeriene. Cele mai sofisticate "arme secrete" ale rusilor, cele cu ajutorul carora au cistigat suprematia, in ceea ce priveste razboiul radio-electronic (Electronic warfare -EW), au ramas invaluite in mister.

Invaluit in mister a ramas si redutabilul sistem rusesc de culegere si prelucrare a informatiilor. Ambele categorii de arme constiuind complexul automatizat C4I (Comanda, Control, Comunicatii, Computere, Informatii si Interoperabilitate) pe care rusi si l-au creat in Siria. Cu ajutorul caruia identifica tintele de bombardat, le repartizeaza pe tipuri de aeronave si totodata impiedica NATO sa descopere ceva din modul de operare al rusilor. In absenta unui minim de informatii, NATO nu poate declansa contramasuri electronice (ECM) eficiente impotriva rusilor in Siria, se arata in analiza de pestiripesurse.ro.