Un raport intern al Administratiei Nationale a Penitenciarelor arata ca VIP-urile din penitenciarele romanesti au beneficiat de-a lungul timpului de zeci de permisii, sute de zile scazute din pedeapsa si multe alte recompense, informeaza Romania Curata.

George Becali, Ioan Becali, Cristi BorceaFoto: Colaj foto

Fostul ministru PNL al Transporturilor, Relu Fenechiu a fost liber de Paşti şi de Crăciun. Fenechiu a beneficiat de 4 permisii din puşcărie pentru “menţinerea legăturilor de familie”, deşi se află în proces de partaj cu nevasta ca să-şi salveze averea, arată raportul ANP, citat de romaniacurata.ro.

Potrivit aceluiaşi raport ANP, mogulul Antenelor, Dan Voiculescu, a scris 11 cărţi şi a lucrat la tâmplărie, astfel încât şi-a redus pedeapsa cu un an şi ar putea prinde Crăciunul acasă.

Cristi Borcea a ieşit de 5 ori din penitenciar pentru “stăruinţă în muncă” la şantierul naval de la Năvodari, deţinut de doi grei locali ai PSD, cu legături ce duc spre fosta Securitate, potrivit presei locale.

Fraţii Giovani și Victor Becali au avut şi ei parte de permisii din închisoare pentru munca de la spălătorie şi ateliere.

“Bibliotecarul” Maricel Păcuraru de la Realitatea TV a avut libere peste libere din penitenciar pentru credite acumulate – ca orice “student”- iar omologul lui de la OTV, Dan Diaconescu, are 231 de zile reduse din pedeapsă pentru muncă şi 5 cărţi scrise.

Unul dintre cei mai bogaţi români, Ioan Niculae, a avut o zi de ieşire din penitenciar în anul cât a fost închis la regimul deschis de detenţie pentru că a dat ilegal un milion de euro pentru campania prezidenţială a lui Mircea Geoană din 2009.

Maricel Păcuraru, Borcea şi fraţii Becali sunt acum la regimul deschis de detenţie, ceea ce presupune că pot beneficia de 30 de zile pe an de permisie din penitenciar, dar nu mai mult de 10 consecutiv, au uşile la celule deschise tot timpul, pot ieşi şi noaptea afară în curtea de plimbare, pot munci în afara închisorii, pot vorbi o oră la telefonul din puşcărie, au acces la online, la sala de lectură, de sport şi la camera intimă.

În tot acest timp, televiziuni de ştiri ale căror patroni se află după gratii, precum Antena 3 sau Realitatea Tv, au dus adevărate campanii ca să arate condiţiile grele de detenţie din sistemul penitenciar românesc. Campanii care au culminat cu greva deţinuţilor din iulie, scrie Romania Curata.