Turnurile-fantoma din centrul Bucurestiului. Trei giganti de otel zgarie centrul Bucurestiului, fara nicio utilitate. Cathedral Plaza, Tower Center International si Millennium Business Center sunt cladirile de birouri "fantoma" in care calca doar paznicii. Cand s-au apucat de constructie, proprietarii acestor imobile nu s-au gandit ca vor ajunge sa suporte pierderi de peste 65 mil. euro din imposibilitatea utilizarii produselor livrate pe piata. Chiar daca segmentul de birouri al pietei imobiliare a fost primul care a dat semne de revenire din criza, cu marile corporatii dispuse sa incheie din nou precontracte de inchiriere, proprietarii celor trei imobile nu au sperante sa profite de pe urma acestei situatii. Cathedral Plaza, Tower Center International si Millennium Business Center, care se incadreaza in categoria imobilelor de clasa A, beneficiaza de amplasamente pe care multi dezvoltatori de birouri sunt invidiosi, insa problemele cu care se confrunta proprietarii acestora le face complet neutilizabile. Este si motivul pentru care dezvoltatorii lor sunt intr-o cursa contra cronometru pentru a le valorifica, scrie Capital.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Cele mai banoase meserii, pe judete. In total, 47 de persoane fizice din toate judetele tarii dar si din Bucuresti au realizat anul trecut venituri nete de 38 de milioane de euro. Cel mai mare venit net anual declarat de o persoana fizica pentru anul trecut nu este din Bucuresti, ci din judetul Sibiu. Din declaratia acestuia reiese ca anul trecut a avut un venit net de 4,68 milioane euro obtinut din transferul titlurilor de valoare, potrivit datelor ANAF furnizate la solicitarea Money.ro. Datele au fost extrase din evidenta fiscala, constituita pe baza declaratiilor depuse de catre persoanele fizice. Pe locul doi se afla un bucurestean din sectorul 1 al Capitalei care a castigat in 2010 2,8 milioane de euro din avocatura. Urmatorul clasat este din judetul Olt cu un venit net declarat pentru 2010 de 2,69 mil. euro din alte activitati de servicii suport pentru intreprinderi. Un alt avocat se afla in top, de data aceasta din sectorul 5 al Capitalei, care a avut un venit net de 2,51 mil. euro, anunta Money.ro.

IFA Berlin: Care-i cel mai Smart TV din lume? Batalia Apple vs. Google se muta pe TV. Producatorii s-au dezlantuit si termenul Smart TV - televizoarele inteligente conectate la internet - e pe buzele tuturor. Pare tehnologia viitorului mai degraba decat 3D. La IFA Berlin au prins un contur ceva mai clar tendintele de pe piata televizoarelor si a sistemelor Home Theater. Una dintre principiile de baza ale psihologiei spune ca "intensitatea unui stimul este invers proportionala cu durata sa". E o lege de baza a functionarii corpului si mintii umane pe care, din pacate, oamenii de marketing si comunicare nu o cunosc. Ba, chiar sunt convinsi ca cu cat repeta mai papagaliceste un cuvant/concept/slogan, cu atat el le va intra mai bine in cap oamenilor. Gresit. Sa luam, de exemplu, termenul "Smart TV". Ca si "cloud computing", a fost folosit atat de des incat risca sa nu mai insemne nimic in mintea consumatorului obisnuit. Toate sunt "smart", asa ca "smart" risca sa nu mai inseamne nimic, informeaza Business Cover.

Topul oraselor cu cele mai mari tarife la hotel, la nivel global. Vizitate de 3,6 milioane de turisti straini, unitatile de cazare din Istanbul au ridicat preturile cu 37%. In prima jumatate a acestui an, tarifele medii ale unitatilor hoteliere s-au majorat cu 4%. Cea mai mare crestere au avut-o unitatile din Istanbul, unde tarifele au crescut cu 37%. Hotelurile din Bucuresti au avut un avans al tarifelor medii de 4%. La nivel global, tarifele practicate de hoteluri s-au majorat cu 4% in prima jumatate a anului in curs comparativ cu perioada similara din 2010. Cea mai mare majorare au consemnat-o unitatile din Istanbul, unde tarifele au crescut cu 37%, potrivit unui sondaj realizat la nivel mondial de Hogg Robinson Group (HRG), scrie Financiarul.

Nils - viziunea VW pentru transportul urban. Conform informatiilor aparute in presa germana, Volkswagen va prezenta peste mai putin de doua saptamani, la Frankfurt, acest concept de vehicul urban, botezat Nils. Este un automobil cu un singur lor, versiunea de la VW a prototipului Audi Urban Concept, care si el urmeaza sa fie dezvaluit in premiera la IAA 2011. VW Nils este mai eficient decat predecesorul XL1 si prezinta viziunea celor de la VW in privinta transportului urban al viitorului. Motorul electric de 34 CP asigura o autonomie de pana la 65 km, acceleratia 0-100 km/ora in 11 secunde si viteza de top de 130 km/ora. O reincarcare completa a bateriilor dureaza cel putin doua ore, anunta 24auto.ro.

Globe-trotter in business: romanul care a depasit toate frontierele economice. Bio Cafe Corneliu. Acesta este brandul pe care Cornel Tabacaru isi propune sa il faca cunoscut in lume. Businessmanul este in negocieri avansate pentru a cumpara in Costa Rica o hacienda cu plantatie de cafea. "Am mai avut o hacienda acum 12 ani, dar am vandut-o. Acum este vorba de o plantatie de cafea mica spre medie. Nu mai e stropita de anul trecut! Fara pesticide, doar apa, soare si noroc de recolta buna", explica Cornel Tabacaru. Planul lui este sa reuseasca sa castige o piata in care nu are, in prezent, prea multi competitori. "Va fi o cafea pura, nu din aia trecuta prin trei fabrici. Va fi cafea organica. De ce spun ca e pentru fite? Pentru ca nu toata lumea isi permite, e scumpa. Daca am nu stiu cate mii de hectare, daca pesticizez sau pun ingrasamite fac, sa spunem, 3.000 de tone. Asa fac numai 1.000 de tone", spune businessmanul, informeaza Capital.ro.

Sebastian Vladescu: Marile castiguri pentru stat de la Rosia Montana vor veni abia peste cinci ani. Romania va ajunge la venituri directe si indirecte mai mari de 50% din totalul banilor rulati prin exploatarea aurifera din Apuseni (dupa standardele Bancii Mondiale) doar dupa ce productia va atinge punctul maxim. In primele luni de la demararea lucrarilor, castigurile partii romane vor veni numai din taxele aferente activitatilor economice. Dividendele si redeventele se vor adauga doar odata cu profitul, respectiv dupa extragerea, prelucrarea si vanzarea aurului - cel mai devreme in anul 2016. Industria pe orizontala si autoritatile locale vor incepe sa incaseze venituri imediat dupa inceperea efectiva a lucrarilor necesare dezvoltarii exploatatiei aurifere de la Rosia Montana. Dar veniturile totale nu vor ajunge la maximul estimat de Banca Mondiala (56% din banii astfel rulati) decat peste cinci ani, adica dupa extragerea efectiva a zacamantului, cand dezvoltatorul va plati redevente, si dupa ce aurul va fi vandut, iar statul va incasa 20% din profit, scrie Adevarul.

Cele mai mari 10 zacaminte petroliere din lume. Ce tari vor fi avantajate in eventualitatea unei crize energetice. Sa stii cat de mult petrol exista in lume si unde este localizat pare mai important decat oricand, avand in vedere instabilitatea politica din multe dintre tarile producatoare de petrol, scrie businessinsider.com, care citeaza 24/7 Wall St . Portalul a folosit cele mai recente informatii publice despre cele mai mari zacaminte de titei din lume si a realizat un top al acestora, dupa rezerva totala estimata si resursele disponibile. Pe primul loc se afla un bazin petrolier din SUA, care contine resurse disponibile estimate la 2.855 miliarde de barili, urmat de unul din Venezuela ( 530 miliarde de barili), pe locul trei fiind un camp petrolier din Canada (169 de miliarde de barili). Spre comparatie, resursele estimate de titei si gaze naturale ale Romaniei sunt de aproximativ un miliard de barili. Romania este pe locul patru in Europa in acest clasament, dupa Norvegia, Marea Britanie si Danemarca, anunta Gandul.

Apar noi "baieti destepti", cei din energia nucleara. Ministerul Economiei analizeaza posibilitatea de a le acorda investitorilor din proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cenavoda energie ieftina produsa de Nuclearelectrica. Ordinul prin care producatorii de electricitate sunt obligati sa vanda energia pe bursa va trebui modificat, pentru a putea fi incheiate noi contracte directe. Proiectul reactoarelor 3 si 4, cea mai mare investitie din istoria Romaniei - estimata la patru miliarde de euro - se trezeste la viata, dupa ce a intrat in hibernare la inceputul acestui an. In ianuarie s-au retras trei dintre cei sase investitori straini - RWE, Iberdrola si GDF Suez, dupa ce cehii de la CEZ plecasera in toamna anului trecut. In proiect au mai ramas doar Enel, ArcelorMittal si societatea de stat Nuclearelectrica. Aceasta a trebuit sa cumpere participatia celorlalti si sa ajunga la 85%, informeaza Adevarul.