Cum ar arata zona euro fara tarile cu datorii. Toate statele cu probleme ar putea fi excluse din zona euro, ai carei membri ar ramane astfel doar tarile perfect solvabile, cu rating din categoria AAA, respectiv Germania si tarile nordice. Scaderea ratingului Italiei, anuntata luni, nu este o surpriza, ci era o miscare asteptata si care fusese deja indexata in preturile pe care investitorii le fixasera pentru bondurile Italiei. "Este doar o penalizare a unei stari de fapt", a spus Doru Lionachescu, managing partner al casei de investitii Capital Partners. "Sefii Europei ar trebui sa isi dea seama ca a trecut perioada in care ei conduceau pietele. Acum acestea ii conduc pe ei". Ce solutie ar putea adopta liderii din zona euro? In opinia analistului, o posibila solutie ar fi excluderea statelor cu probleme si pastrarea tarilor cu un rating foarte bun."Cel mai probabil ar ramane doar Germania si statele nordice", spune Lionachescu. Potrivit acestuia, in Germania s-ar purta deja discutii pentru dezvoltarea unui proiect de acest gen, scrie Capital.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Chilipirul de toamna: Cinci afaceri functionale care se vand la executari silite. In urmatoarea luna vor avea mai multe licitatii in care firme intregi ori active ale acestora vor fi vandute pentruz achitarea datoriilor catre stat ori banci. Daca dispuneti de sumele cerute de executor, aveti experienta in domeniu si sunteti in cautarea unei afaceri deja pusa pe roate atunci achizitionarea firmelor la licitatie se poate transforma intr-o investitie profitabila. Spre exemplu, in data de 26 septembrie se scoate la licitatie o cladire de birouri de 10 etaje, in nordul Bucurestiului, in cartierul Pipera, altadata cel mai fierbinte punct al imobiliarului romanesc. Denumit North City imobilul are o suprafata desfasurata de 12.000 de metri patrati si se vinde la pachet cu un teren aferent de 2.500 de metri patrati. Cladirea plus terenul pornesc de la pretul de 52 de milioane de lei( circa 12 milioane de euro - n.r.) plus TVA, potrivit portalului Executari.com. Garantia este de 10%. In 2007 propietarul cladirii investise 16 milioane de euro in constructia ei, anunta Money.ro.

Fiecare SIF se alege doar cu 9 milioane de euro in cash din vanzarea BCR. Profitul net al fiecarui SIF din vanzarea a 6% din BCR va fi de 87 milioane de euro, din care partea in cash va reprezenta 25 milioane de euro, insa avand in vedere ca taxele totale pe acest castig se ridica la 16,5 milioane de euro, inseamna ca SIF-urile vor ramane fiecare in cash doar cu 9 milioane de euro din vanzarea celei mai importante detineri din portofoliu. Cifrele reies dintr-o scrisoare trimisa de SIF Moldova actionarilor, in urma numeroaselor intrebari primite in special din partea investitorilor institutionali. SIF Moldova a fost singura dintre cele cinci SIF-uri care nu a intrat in deal-ul cu Erste Group, dar si aceasta societate poate sa accepte conditiile tranzactiei, informeaza Economic Times.

Vantu vinde Insomar lui Maricel Pacuraru pentru 1 mil. euro. Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu vinde compania de cercetare de piata Insomar, al carei control il detine, lui Maricel Pacuraru, un alt controversat om de afaceri al carui nume a fost legat de scandalul privatizarii Postei Romane. "Da, i-am facut o propunere domnului Vantu, pentru a prelua Insomar, pe care dansul o analizeaza. Dar sunt toate sansele sa fie de acord si sa mi-o vanda", a declarat, pentru Fin.ro, Maricel Pacuraru. Acesta a precizat ca oferta pe care i-a facut-o lui Sorin Ovidiu Vantu se situeaza in jurul a 1 milion de euro. Intrebat de ce este interesat de o asemenea afacere, Pacuraru a declarat ca "pur si simplu, fiind om de afaceri, ma intereseaza orice fel de business". Insomar a fost fondata de Vantu in 1993. Cei doi au mai avut relatii de afaceri si anterior, numele lui Pacuraru fiind vehiculat recent pentru preluarea managementului Realitatii in locul lui Sebastian Ghita, scrie Financiarul.

CE a prezentat "foaia de parcurs" a economiei europene pana in 2050. Comisia Europeana a prezentat marti o "foaie de parcurs" care vizeaza transformarea economiei europene intr-o economie durabila pana in anul 2050. Comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik, a declarat: "Cresterea ecologica este singurul viitor durabil pentru Europa si pentru intreaga lume. Intre industrie si mediu trebuie sa existe o relatie de cooperare, pentru ca pe termen lung avem cu totii aceleasi interese.", potrivit EurActiv.ro.

Chevrolet lanseaza Cruze hatchback. Prin lansarea modelului Cruze hatchback, Chevrolet va intra in forta pe piata competitiva a segmentului de autovehicule compacte din Europa. Cruze hatchback va oferi clientilor stilul si versatilitatea unui autovehicul cu cinci usi, pastrand calitatile modelului premiat Cruze sedan. Avand designul indraznet si expresiv al marcii Chevrolet, modelul Cruze hatchback imbina un habitaclu elegant si cel mai mare spatiu interior din segmentul sau cu o gama de motoare diesel sau pe benzina eficiente. Si in domeniul sigurantei, modelul Cruze hatchback ofera o valoare sporita, introducand echipamente complete de siguranta in dotarea standard pentru toate modelele. Toate autovehiculele Cruze hatchback vor beneficia de imbunatatiri ale spatiului interior disponibile pentru modelele din anul 2012. Clientii vor putea alege intre trei niveluri de echipare diferite, LS, LT si LTZ, anunta 24auto.ro.

Fostele colonii anunta ca salveaza euro. Ce interese ascund. Ministrul de Finante brazilian Guido Mantega va face aceasta propunere in aceasta saptamana, cand liderii BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) se vor intalni la Washington, potrivit Reuters, care citeaza surse oficiale sub protectia anonimatului. "Mai multe fonduri pentru FMI pare optiunea mai atractiva in acest moment pentru ca noi sa ajutam Europa", spune oficialul. Brazilia ar putea sa puna la bataie 10 miliarde de dolari pentru un bailout in Europa, prin mai multe canale, inclusiv prin FMI si prin achizitia de obligatiuni, adauga sursa Reuters. Mai multe tari europene au incercat sa convinga tara sud-americana sa le cumpere datoria suverana, insa legile interne nu permit tarii sa investeasca rezervele de 350 miliarde de dolari decat in active de calitate ridicata, spune oficialul, ceea ce nu este cazul pentru tarile PIIGS. Brazilia are interese directe in a ajuta Spania si Portugalia, tari cu investitii peste Ocean, si are ambitia de a capata o importanta mai ridicata in cadrul FMI si in politica globala, informeaza Money.ro.

Firmele, obligate sa angajeze persoane cu dizabilitati. Noua legislatie a muncii impune firmelor mari, cu peste 50 de angajati, o norma destul de controversata, dar pe care liderii patronatelor o apreciaza ca fiind binevenita: obligatia de a angaja 4% persoane cu dizabilitati. Mai exact, din 50 de salariati, 2 trebuie sa provina din randurile celor cu diverse invaliditati, la 100 de salariati trebuie sa fie 4 cu dizabilitati si asa mai departe. Ca sanctiune pentru angajatorii care nu respecta aceasta norma a fost stabilita un fel de taxa - echivalentul salariului minim brut pe tara inmultit cu numarul de posturi astfel neocupate. O varianta a acestei taxe este ca angajatorul contravenient sa cumpere produse sau sa achizitioneze servicii de la "unitati protejate", adica de la companii care au angajati cu dizabilitati. In acest caz, achizitia de produse sau servicii va fi in cuantum egal cu acele salarii minime pe care le-ar fi platit propriilor angajati cu invaliditati, scrie Adevarul.

Cu cat va creste economia in 2012? Sansele ca economia romaneasca sa-si reia cresterea economica viguroasa de anul viitor sunt din ce in ce mai mici si chiar prognozele oficiale incep sa fie mai temperate. De cresterea PIB depinde daca anul electoral 2012 va avea sau nu inca un buget de austeritate. Presedintele Comisiei de Prognoza, Ion Ghizdeanu, a declarat ca spera ca anul viitor cresterea economica sa ajunga pe palierul de 3%, fata de estimarea anterioara de 4%, in conditiile in care mediul international este nefavorabil. "In acest moment, mediul international pare nefavorabil. Deci, pentru anul viitor pare ca vom avea o crestere economica moderata, buna, consider ca mai buna decat anul acesta. Si anul viitor va fi pe crestere, problema va fi nivelul cresterii. Nu este nici un element de teama legat de cresterea economica. Toata lumea estimeaza o crestere economica de 2,5% - 3,5%", a mentionat Ghizdeanu, anunta Romania Libera.

Cum trec prin criza tarile petrolului. In timp ce SUA si statele europene taie drastic cheltuielile bugetare, tarile bogate in petrol, precum cele arabe, au crescut salariile pentru angajatii de la stat. Pretul ridicat al titeiului a permis tarilor din OPEC sa majoreze cheltuielile bugetare si sa promita populatiei venituri mai mari. De obicei, cand cineva pierde si are de suferit, exista alti pioni pe tabla de sah care castiga. Este si cazul actualei situatii economice internationale, unde Statele Unite si tarile Uniunii Europene sunt puternic lovite de noi turbulente financiare. Guvernele de aici se lupta din rasputeri sa reduca deficitele si sa limiteze cheltuielile bugetare. Pe de alta parte, cele 12 state care fac parte din Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), majoritatea arabe, stau pe o gramada de bani. Aceasta deoarece barilul de petrol s-a tranzactionat cu peste 100 de dolari pentru cea mai lunga perioada de timp anul acesta, adica din februarie pana acum, scriu jurnalistii de la Bloomberg, citati de Adevarul.