Bicicletele made in Romania se vand bine in afara. PLUS Ce biciclete prefera romanii. Bicicletele produse de compania romaneasca Eurosport DHS se vand bine in strainatate, dar si in tara, vanzarile din prima jumatate a anului 2011 crescand cu 14% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit reprezentantilor producatorului. Cifra de afaceri inregistrata de Eurosport DHS, in primul semestru al acestui an, o cifra de afaceri de aproximativ 60 de milioane de lei, in crestere cu 14% fata de aceeasi perioada a anului trecut, a declarat, la Deva, directorul de vanzari al companiei, Lucian Contras, cu prilejul deschiderii celei de-a patra editii a manifestarii Bike Fest, informeaza EVZ.

Business ReportFoto: Colaj foto

CEZ, gigantul energetic din Cehia, este interesat sa investeasca in Romania in noi unitati de energie nucleara. CEZ, cea mai mare companie de utilitati din Cehia, vrea sa construiasca noi unitati de energie eoliana si hidro in strainatate, in tari ale caror guverne sprijina astfel de proiecte, posibil in Romania, Germania si Polonia, a declarat noul director general, Daniel Benes, transmite Reuters. Prin aceste proiecte, CEZ vrea sa obtina 200 de miliarde de coroane cehe (10 miliarde dolari), a relatat vineri cotidianul Lidove Noviny. Publicatia a aratat ca Benes a prezentat planul joi, la o intalnire a conducerii grupului. Capacitatea totala a CEZ, inclusiv cea a unitatilor de energie regenerala existente, ar trebui sa ajunga la 3.000 de megawati, iar costurile vor depasi 100 miliarde de coroane, anunta Gandul.

Cum a scufundat America bursele mondiale. Panica a cuprins ieri pietele financiare din toata lumea, alimentata si de decizia Rezervei Federale a SUA (Fed) de a declansa asa-numita "Operatiune Twist" (rasucirea), prin care vinde titluri de Trezorerie pe termen scurt pentru a cumpara altele, pe termen lung. Valoarea pentru aceasta prima etapa este de 400 miliarde de dolari. Scopul acestei operatiuni este ca dobanzile pe termen scurt sa creasca, descurajand specu-latiile, iar cele pe termen lung sa scada, incurajand investitiile. Acum, curba de dobanzi pentru obligatiunile americane incepe de la 0% pentru titlurile pe o luna si ajunge la aproximativ 3% pentru cele pe 30 de ani. Integral in Romania Libera.

Piata auto isi continua declinul: minus 8% in primele opt luni. Vanzarile de vehicule au scazut, in primele opt luni ale anului curent, cu 7,9% fata de aceeasi perioada din 2010, la 75.966 de unitati, iar livrarile de autoturisme au inregistrat un declin de 11,9%, la 68.140 de unitati, potrivit unui comunicat al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA). Pe de alta parte, piata vehiculelor comerciale a avansat cu 27,3% la opt luni, pana la 7.381 de unitati. Doar in august s-au comercializat 8.913 vehicule, in scadere cu 14,4% fata de luna anterioara, si 7.801 de autoturisme (-13,5%), scrie Financiarul.

Bani sunt destui, problema este convingerea investitorilor de a-i aduce in Romania. Romania trebuie sa faca in continuare pasi in a sustine economia reala, industria si IMM-urile. Acesta este sfatul pe care-l da vicepresedintele Comisiei Europene, responsabil pentru Industrie si Antreprenoriat, Antonio Tajani, prezent la o conferinta organizata la Bucuresti, la sediul Bancii Nationale a Romaniei, de catre Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri. "Nu trebuie sa scadem datoria publica, ci sa luptam pentru cresterea economica. Trebuie sa sustinem economia reala, industria si IMM-urile. Daca vrem sa protejam moneda unica, Romania trebuie sa coopereze cu celelalte tari, deoarece in viitor veti avea euro ca moneda", a spus Tajani, dupa cum informeaza Romania Libera.

Prefinantarea blocheaza banii de la UE. Reducerea cotei de prefinantare la 10% din valoarea contractelor pune ONG-urile care au primit fonduri UE prin POSDRU in situatia de a renunta la proiecte. Finantarea din fonduri europene a proiectelor de resurse umane a intrat in impas, din cauza noilor reglementari impuse de autoritati. Urmatoarele luni se anunta dificile pentru ONG-urile care au in derulare proiecte finantate din fondurile europene dedicate resurselor umane. Din cauza deciziei autoritatilor de a reduce cota de prefinantare de la 30% la 10% din valoarea contractelor, multi beneficiari nu vor mai putea sa faca rost de banii necesari, estimeaza consultantii de fonduri europene, relateaza Adevarul.

Un director din Ministerul Economiei preia conducerea "Conpet". Actionarii "Conpet" Ploiesti (simbol COTE) au aprobat numirea lui Corneliu Condrea in functia de presedinte al societatii, in locul lui Dorin Tudora, potrivit hotararii Adunarii Generale a Actionarilor de joi. Corneliu Condrea mai detine si functia de presedinte al Consiliului de Administratie al companiei care va dezvolta gazoductul AGRI (Azerbaidjan-Georgia-Romania Interconnector), menit sa asigure transportul gazelor naturale lichefiate, pe vapoare, din Marea Caspica, prin Georgia, pana in portul Constanta. Schimbarea la varful "Conpet" are loc in conditiile in care un Ordin al Ministerului Economiei din aceasta vara interzice ca presedintele CA sa fie si directorul general al societatii, anunta Bursa.ro

Actiunile Erste ce le revin SIF-urilor au pierdut peste 50 mil. euro pe hartie. Goldman Sachs si HSBC le dau insa sperante: valoarea titlurilor se va tripla intr-un an. Analistii marilor banci de investitii Goldman Sachs si HSBC estimeaza ca actiunile bancii austriece vor ajunge in urmatorul an la 45 - 46 euro, ceea ce inseamna o valoare a bancii de aproape trei ori mai mare fata de cea de acum. Evaluarea oferita de cele doua mari banci de investitii da sperante astfel SIF-urilor care au vazut cum pe hartie actiunile pe care le vor primi la banca austriaca valoreaza cu peste 50 milioane de euro mai putin in doar doua saptamani de la semnarea acordului prin care au convenit sa-si vanda detinerile la BCR, scrie EconomicTimes.

Alba-Neagra in versiune greceasca. Falimentul Greciei este din ce in ce mai probabil, fiind o varianta luata in calcul chiar la nivelul Uniunii Europene. Presedintele bancii centrale olandeze, Klaas Knot, care este si membru in consiliul de conducere al Bancii Central Europene - BCE, a declarat ca nu exclude posibilitatea intrarii Greciei in incapacitate de plata. El a spus ca imposibilitatea Greciei de a-si plati datoriile este - unul dintre scenariile - luate in calcul la nivel european. Este pentru prima data cand un membru din conducerea BCE vorbeste de un posibil faliment grecesc. Pozitia oficiala a BCE este ca planul de ajutorare a Greciei trebuie continuat si se opune acceptarii intrarii in incapacitate de plata a unei tari din zona euro. Integral in Adevarul.