Ionel Blanculescu: "Iesirea din criza presupune asumarea de riscuri". Cine nu risca nu castiga. Acest principiu sta la baza oricarei afaceri, dar ramane intr-un con de umbra atunci cand vine vorba de minerit, domeniu in care statul ravneste la profituri mari fara sa-si asume niciun risc. Romania trebuie sa-si asume riscul de a-si exploata resursele minerale daca doreste sa obtina venituri la bugetul de stat si o crestere a produsului intern brut, este de parere consultantul economic Ionel Blanculescu, intr-o dezbatere online despre utilizarea cianurilor in minerit, organizata de Evenimentul zilei. "In domeniul economiei si afacerilor, cel mai mare risc este acela de a "nu-ti asuma niciun risc. Aceia care nu-si asuma niciun risc sunt perdant", a afirmat Blanculescu. Fostul demnitar s-a referit la necesitatea demararii proiectului de exploatare a aurului de la Rosia Montana, in contextul in care beneficiile economice justifica eventualele riscuri in ceea ce priveste mediul. In prezent, Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), compania care dezvolta acest proiect, asteapta sa obtina acordul de mediu din partea Guvernului, scrie Capital.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Ce trebuie sa stii despre executarile silite ale bancilor. Romanii care au luat credite si nu le mai pot restitui pot ajunge sa-si piarda casa pentru o restanta de cateva mii de euro. Revista "Capital" va arata cum sa va feriti de capcanele bancilor. Aproape 715.000 de romani au adunat peste un milion de restante mai mari de 30 de zile la creditele pe care le-au contractat de la bancile din Romania. In total, peste doua milioane de romani au avut cel putin o intarziere la plata ratelor. O simpla privire aruncata asupra valorilor de mai sus ne conduce catre concluzia ca perspectiva pierderii locuintei sau a altor bunuri planeaza asupra unui numar important de clienti ai bancilor din Romania. Revista "Capital" prezinta, intr-un serial, raspunsurile la cele mai importante intrebari legate de procedurile de executare silita. Cum ajungi sa fii executat silit, ce iti poate lua banca si ce nu, poate banca sa execute locuinta unui client chiar daca aceasta nu a fost pusa drept garantie la credit? Stiati ca, uneori, este mai bine sa va cereti singuri "executarea", pentru ca se poate dovedi o masura mai ieftina? Revista "Capital" prezinta pana unde poate merge banca in cazurile extreme, anunta EVZ.

Cum schimbi rabla cu o masina eco. Timp de o luna, romanii isi pot cumpara masini hibrid sau electrice cu o reducere care poate ajunge pana la 3.700 de euro. Rablele pot fi schimbate de astazi cu masini ecologice printr-un program national derulat de Administratia Fondului pentru Mediu. Persoanele fizice sau companiile care doresc sa cumpere masini electrice sau hibrid beneficiaza de facilitati, chiar daca nu au un autovehicul vechi de casat prin programul Rabla traditional. "Extindem de fapt programul Rabla la masinile eco si astfel transpunem directiva europeana privind promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic", spune Gheorghe Popescu, presedintele Administratiei Fondului de Mediu (AFM), informeaza Adevarul.

Lectia de imobiliare: cum sa nu dai faliment. Sampania s-a rasuflat odata cu venirea crizei. La fel si apetitul si posibilitatile romanilor de a cumpara locuinte. Multi dezvoltatori au dat faliment sau au intrat in insolventa, altii au plecat din Romania cu tot cu machetele proiectelor, in timp ce multi stau acum cu sute de locuinte goale, construite la costuri mari si pe care nimeni nu se mai inghesuie sa le cumpere. Cu o traditie de peste 50 de ani, compania mama din Turcia nu si-a permis sa se retraga din afacerea din Romania. "Suntem in acest sector de 50 de ani si nu putem face aceasta mutare. Daca impachetezi si pleci, nu mai faci nici o afacere. Nu ne-am gandit sa ne retragem pentru ca asta este o afacere, nu o vacanta", a declarat pentru Money.ro, Ahmet Buyukhanli, actionarul majoritar al Opus Land Development SA. Pana in prezent, compania a investit 200 de milioane de euro, din care 50 de milioane sunt finantare de la Garanti Bank. Pentru continuarea proiectului, pe perioada de criza au fost investite 20 de milioane de euro din surse proprii, scrie Money.ro.

Ambasadorul Republicii Coreea: Se fac studii pentru proiecte de afaceri in agrigultura, energie si infrastructura. Coreea de Sud a devenit pentru Romania primul partener strategic din zona Asia-Pacific, la fel cum pentru UE Seulul a devenit primul partener de acest tip pe continentul unde actuala criza inca nu produce socuri. Intr-un interviu acordat RL de ziua nationala a Coreei de Sud, ambasadorul IM Han-taek explica in ce constau eforturile minime pe care Bucurestiul ar trebui sa le faca pentru a atrage investitorii straini si de ce este atat de putin cunoscuta Romania printre conationalii sai. Inaltul oficial vorbeste si de capitalurile coreene interesate de trei domenii-cheie din tara noastra, infrastructura, agricultura si energia, dar si de cat de usor pot profita exporturile romanesti de piata sud-coreeana de cand UE si Coreea au semnat acordul de liber-schimb, anunta Romania Libera.

BMW ActiveHybrid 5 - eficienta inteligenta. Prin lansarea modelului BMW ActiveHybrid 5, BMW vine cu noi solutii inteligente pentru imbunatatirea sistemului hibrid, motorul cu ardere interna functionand impreuna cu unul electric pentru a imbunatati eficienta, dar si placerea condusului atat de emblematica pentru marca. Noul model va debuta si in Romania in prima parte a anului 2012. BMW ActiveHybrid 5 reuneste - in premiera - un motor cu 6 cilindri dispusi in linie, cu tehnologia BMW TwinPower Turbo, un sistem de transmisie electrica si o cutie de viteze automata cu 8 trepte. Cea mai noua generatie a tehnologiei BMW ActiveHybrid introduce in aceasta combinatie si o gestiune inteligenta a energiei, controlata cu mare precizie si extrem de eficienta. Multumita acestora, modelul BMW ActiveHybrid 5 beneficiaza de un echilibru exceptional intre performante si consumul de combustibil pentru acest segment, informeaza 24auto.ro.

Ce modificari fiscale se aplica de la 1 octombrie. De la inceputul acestei luni, declaratia 112 se depune trimestrial de catre unii contribuabili, iar datoriile se sting in ordinea vechimii lor. Desi cea mai mare parte din modificarile fiscale decise de Guvern la inceputul lunii septembrie vor intra in vigoare de la inceputul anului viitor, unele noutati se aplica de la 1 octombrie. Este vorba despre depunerea trimestriala a declaratiei unice de catre firmele mici si alte categorii de contribuabili, precum si despre modificarea ordinii de stingere a datoriilor catre bugetul statului. "Evenimentul zilei" va prezinta in ce constau aceste noutati fiscale si in ce masura usureaza viata firmelor din Romania. Urmeaza penalitatile. Incepand cu data de 1 octombrie, a intrat in vigoare o modificare a Codului de procedura fiscala care prevede faptul ca se sting "toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii, in ordinea vechimii". Aceasta inseamna ca o companie care are datorii la bugetul statului va plati mai intai acea datorie principala si abia apoi dobanzile si penalitatile de intarziere. In acest fel, firmele care au restante la buget si le vor stinge mai usor, scrie EVZ.

Diferentele dintre fermierul profesionist si taranul amator. Agricultorii au mare nevoie de consultanta, dar numai 11% din ei apeleaza la specialisti, arata cel mai amplu studiu dedicat oamenilor de afaceri din acest sector. Cele mai mari provocari ale fermierilor romani sunt legate de preturile cerealelor (53%) si ale celorlalte inputuri (44%), ambele cu impact direct asupra profitabilitatii fermei. Acestea sunt cateva dintre cele mai importante concluzii ale studiului de piata "Nevoi si atitudini ale fermierilor - AgroManager 2011", desfasurat in perioada mai-august 2011 si realizat in cadrul proiectului "AgroManager - Dezvoltare si performanta in afaceri". Acesta este cel mai amplu proiect de leadership dedicat managerilor si antreprenorilor romani din sectorul agricol, iar studiul a fost efectuat de compania de cercetare de piata MRI Research & Consulting, anunta Adevarul.