Cum arata adevarata criza: Intr-o tara de langa Romania, 20 de banci sunt in faliment! Nu mai putin de 20 de banci din Ucraina se afla in procedura de lichidare, urmand sa fie inchise, conform declaratiei presedintelui Asociatiei Bancilor din Ucraina, Aleksandr Sugonyako. Presa din tara vecina scria, inca de la finele lunii martie, ca, in lunile urmatoare, urmau sa fie inchise in total circa 50 de banci. Intr-adevar, sperie numarul impunator de institutii de creditare care vor pune lacatul pe usa. Insa este vorba, in general, de banci mici, iar aceasta situatie nu prezinta risc sistemic. Mai ales ca in Ucraina functioneaza aproape 180 de banci. Potrivit informatiilor Bancii Nationale din Ucraina, la 1 septembrie 2011, 176 de banci detineau licenta pentru desfasurarea de operatiuni bancare, transmite portalul Economiceskie novosti. Practic, in Ucraina, 20 de banci reprezinta 11% din numarul total de institutii financiare. In Romania avem in total 42 de banci, conform raportului anual al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pe 2010, scrie Capital.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Se teme Isarescu de tiparnita de euro? Fondul European de Stabilitate Finanicara (EFSF), instrumentul prin care tarile din Zona euro finanteaza bailouturile Irlandei, Portugaliei si, posibil, cel de-al doilea bailout al Greciei, ar trebui sa creasca la cel putin 2.000 de miliarde de euro - cifra avansata in piata - de la 440 miliarde in prezent, bani cu care sa fie sustinuta finantarea tarilor. Majorarea Fondului, desi dorita si sustinuta de banci, care nu vor sa sufere pierderi suplimentare pe bondurile detinute, ar pune presiune suplimentara pe statele din centrul Europei, care garanteaza bailouturile. Si ar putea genera inflatie, daca Banca Centrala Europeana se va implica activ. Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, spune ca Europa va salva de la faliment Grecia si ca elenii vor ramane in euro. "Costurile scoaterii Greciei din Zona euro sunt mai mari decat cele pentru salvarea sa. Cred ca va fi salvata. EFSF va ajunge la cateva trilioane si doar anuntul ca acest fond va fi atat de mare ar trebui sa calmeze pietele", a declarat Croitoru la un forum financiar organizat de Mediafax, anunta Money.ro.

Bursele anunta "Criza subprime a Europei": Reintrarea lumii in recesiune pare tot mai greu de evitat. Momentul Lehman al Europei, dupa cum il numesc managerii de fonduri de pe pietele externe, sau criza subprime a Europei - in viziunea expertilor locali, este anticipata de bursele din intreaga lume, care inregistreaza pierderi pe banda rulanta. Dupa un trimestru al treilea foarte prost, in care circa 10.000 miliarde de dolari (7.700 de miliarde de euro) s-au "evaporat" de pe pietele de actiuni ale lumii (adica de peste 60 de ori mai multi bani decat a produs economia Romaniei in intregul an 2010), ultima parte a anului a adus noi pierderi pe burse, iar piata romaneasca a reactionat imediat: minus 5% pentru SIF-uri intr-o singura zi, ceea ce a urcat pierderile de la inceputul anului la 30%, investitorii amintindu-si cu teama de anul 2008, cand SIF-urile pierdusera 90 la suta din valoare. Cele mai mari companii listate la Bursa de la Bucuresti au ajuns sa fie cu 20-30% mai mici fata de capitalizarea (valoarea) pe care o aveau la finele anului trecut. Din valoarea companiilor de pe bursa din Romania s-au "evaporat" in acest an 1,8 miliarde de euro, informeaza Economic Times.

Coca-Cola, cel mai valoros brand din lume. Vezi ce companii mai sunt in top. proape toate companiile clasate in primele 10 pozitii au reusit, chiar si pe vremuri de criza, sa-si majoreze valoarea brandurilor. Coca-Cola ramane pentru al 12-lea an consecutiv cel mai valoros brand la nivel global, potrivit studiului Best Global Brands realizat de Interbrand. Cu o valoare a brandului de 71,86 miliarde de dolari, o crestere de 2% fata de 2010, Coca-Cola ramane si in 2011 cel mai valoros brand din lume. IBM ramane pe locul doi, cu o valoare a brandului de 69,90 miliarde de dolari, un avans de 8% fata de anul trecut, fiind urmat de Microsoft ce-si pastreaza locul 3 in clasament, desi a punctat o scadere a valorii brandului de 3%, pana la 59,08 miliarde de dolari. Pe fondul climatului de afaceri incert si al pietelor financiare volatile ce au caracterizat anul 2011, brandurile incearca sa se adapteze la realitate. "Incertitatea este noul status quo, asa ca azi brandurile trebuie sa fie rapide si istete", este de parere Jez Frampton, CEO al Interbrand. "Consistenta, relevanta si angajamentul sunt imperative daca un brand vrea sa tina pasul cu ritmul schimbator al planetei", completeaza acesta, scrie Financiarul.

Cum ajungi milionar in euro ajutat de un popa, o banca si de stat. Prin firmele sale, Mihai Cuptor a luat de la Bancorex - fosta banca a Securitatii - peste 20 milioane de euro pe care, ulterior, AVAS a uitat sau nu a mai vrut sa le recupereze. De la RA-APPS, Cuptor a primit, in mod suspect, un teren in curtea lui Petre Roman, unde si-a ridicat un imobil. Nici biserica nu s-a lasat mai prejos: PS Teodosie i-a facut cadou un teren in centrul Capitalei. "Romania libera" continua dezvaluirile despre milionarii de la care Fiscul si AVAS nu reusesc (sau nu vor sa reuseasca) sa recupereze datoriile. Pierderile institutiilor statului sunt consfintite prin hotarari judecatoresti, in baza carora Mihai Cuptor devine proprietar, fara datorii la stat. In articolul "Cum si-a pus Cuptor averea la dospit", am relatat despre metodele prin care afaceristul si-a pus la adapost milioanele de euro in paradisuri fiscale. Nu pentru ca i-ar fi fost frica de autoritatile statului, ci de fostii sai parteneri de afaceri Adrian Petrache si Alexandru Bittner, care l-au ajutat sa obtina drepturi litigioase si retrocedari (in special vile si terenuri de lux de la RA-APPS), iar apoi Cuptor nu le-a intors banii, potrivit contractelor, anunta Romania Libera.

Familia VW Passat se va diversifica. Urmatoarea noutate in familia Passat se va consemna in cursul anului viitor, prin lansarea versiunii facelift a lui Passat CC. Seria noutatilor remarcabile va incepe, insa, doi ani mai tarziu, constructorul german planuind extinderea familiei Passat, tinta fiind, cu precadere, piata americana. In prezent, Passat are trei versiuni constructive, toate cu specificatii europene - clasica limuzina, un break si coupe-ul cu 4 usi CC. In 2014, cand actuala generatie a modelului de categorie medie va fi inlocuita, noul Passat va avea mai multe declinari. Volkswagen intentioneaza sa lanseze un crossover, care se va asambla si va fi destinat pietei din America de Nord. De asemenea, va exista un coupe, despre care presa auto internationala spune ca va fi mai stilat decat Eos. Trebuie precizat ca vorbim despre un coupe autentic, cu doua usi, pentru a elimina posibila confuzie cu versiunea mai mare si ma scumpa CC! In fine si apropo de decapotabila Eos, viitoarea generatie Pasat va avea si o versiune cabrio, informeaza 24auto.ro.

La ce curs ne vom plati ratele in euro pana la finele anului. Problemele din Uniunea Europeana vor mentine cursul leu/euro la un nivel de 4,3 - 4,35, dar nu este exclus sa vedem chiar scaderi mai mari ale monedei nationale, spun specialistii. Neincrederea investitorilor in moneda nationala, cauzata de criza zonei euro, a blocat cursul la peste 4,3 lei/euro in ultimele zile. Implicatiile imediate ale aprecierii euro sunt scumpirea bunurilor importate din zona euro, dar si cresterea ratelor la creditele in euro cu cateva procente raportat la nivelul de acum cateva luni. Ce ar putea urma pana la finele anului? "In Romania, este destul de greu de stabilit care este cursul de echilibru al leului in raport cu moneda europeana, tocmai pentru ca piata locala este controlata de banca centrala", a declarat, pentru EVZ, Radu Craciun, director de investitii la Eureko Pensii, scrie EVZ.

Vrei o padure a ta? 8.000 de euro. Bancile si Fiscul scot la vanzare chiar si padurile si livezile datornicilor atunci cand acestia nu mai detin alte bunuri ori valoarea acestora. Potrivit portalului Executari.com, in momentul de fata sunt deschise 16 licitatii pentru paduri de la suprafete de 1.600 de mp pana la 1,66 milioane de mp si 20 de parcele de livada de pruni si peri cu suprafete intre 253 mp si 14.000 mp. Pentru ca lichidatorii sunt lacomi, preturile sunt inca mari dar scad rapid, pentru ca nimeni nu se inghesuie la cumparare mai ales ca clientii sunt amatorii de chilipiruri iar acestia pun presiune pe scaderea preturilor. Astfel, o padure tanara de 5.000 de metri patrati din Vatra Dornei se vinde pentru circa 35.000 de lei cu tot cu TVA - circa 8.000 de euro. Pentru o alta padure de 10.000 metri patrati, se incearca vanzarea la pachet cu o cariera de exploatare roci dolomitice si cristaline, ambele fiind situate in Borcut si Targu Lapus (judetul Maramures). Daca pretul evaluarii este de 160.000 de lei plus TVA, in lipsa de doritori, pretul de pornire al licitatiei a scazut la jumatate - 80.000 de lei plus TVA, anunta Money.ro.

Culturile anului viitor, aproape compromise. Din cauza umiditatii prea reduse la sol, insamantarile de toamna intarzie si plantele risca sa nu reziste la inghetul din aceasta iarna, avertizeaza specialistii in pedologie. Cele mai nocive efecte ale secetei din aceasta toamna nu se regasesc atat in recolta pe 2011 (care este in mare parte pusa deja la adapost), cat se vor vedea in anul agricol 2012. Daca acum agricultorii au sacii-n caruta, pregatirea pentru ce va fi la anul a devenit o mare problema. Pe de-o parte, lipsa ploilor ii obliga pe cultivatori sa amane insamantarile de toamna, iar pe de alta parte tocmai aceasta intarziere ar putea fi fatala viitoarelor culturi. Exista plante care ar trebui sa fi rasarit deja, astfel ca la primele ingheturi sa aiba o anumita inaltime si sa reziste frigului, si tocmai aceste plante - printre care se numara lucerna si rapita - nici macar nu au fost inca insamantate, din cauza secetei, informeaza Adevarul.

Romania se bate cu morile de vant. Romanii ar trebui sa utilizeze mai multa energie electrica la incalzirea caselor si a apei pentru a putea permite "o mai buna integrare" a centralelor eoliene in retea. Cresterea consumului de electricitate noaptea si un pret atractiv ar putea fi solutiile pentru integrarea in retea a unui numar mai mare de unitati eoliene. Autoritatile au acordat avize de racordare pentru unitati eoliene insumand 7.000 de MW, insa reprezentantii Transelectrica sustin ca sistemul energetic national permite integrarea a cel mult 3.000 MW. In prezent, sunt in functiune unitati eoliene de peste 700 MW, capacitatea echivalenta a unui reactor nuclear al Centralei de la Cernavoda. Directorul general adjunct al Transelectrica, Marius Cernat, sustine ca functionarea centralelor eoliene ar putea fi restrictionata, prin limitarea capacitatii instalate, daca aceste unitati vor perturba sistemul energetic, scrie Romania Libera.