Roubini versus Soros: Bancile nu mai au bani! Cine are dreptate. De obicei, intr-un mod aproape fara exceptie, George Soros si Nouriel Roubini fac declaratii care se potrivesc perfect. Exista insa un aspect destul de important pentru criza datoriilor de acum, asupra carora investitorul nu este de acord cu economistul: recapitalizarea bancilor. Astfel, daca una dintre cele 10 masuri pe care Roubini le-a enumerat pentru ca Europa sa iasa din criza datoriilor era recapitalizarea urgrenta a bancilor, Soros spune ca bancile nu ar trebui recapitalizate, ci mai degraba statele sa garanteze pentru ele. Este interesant ca Soros vine cu o opinie impotriva recapitalizarii, la putin timp dupa ce presedintele Comisiei Europene a transmis un mesaj de alarma in care spunea clar ca bancile europene trebuie recapitalizate urgent pentru a opri extinderea crizei datoriilor care a luat o amploare sistemica si ameninta sa destabilizeze economia mondiala, scrie Capital.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

O mica tara nordica ar putea destrama euro. Finlanda a starnit griji ca ar putea compromite o a doua transa pentru salvarea Greciei, dupa ce a cerut garantii in schimbul contributiei sale la fondul de salvare a zonei euro. Nordicii au destule motive pentru a iesi din zona euro, iar votantii sunt deja impotriva costului pachetului financiar de salvare. "Finlanda are potentialul de a oferi scanteia care poate distruge moenda europeana, si-asa destul de instabila", mai spune analistul, care spune despre zona euro ca a devenit instabila si din ce in ce mai haotica. Tara are un excedent sanatos al contului curent, care a fost de 4,5 miliarde anul trecut, iar valoarea totala a activelor rezidentilor o depaseste pe cea a pasivelor (datorii) cu 28 de miliarde euro. Datoria publica este destul de mica, depasind cu putin 50% din PIB, anunta Money.ro.

Dobanzile care ne complica gradul de indatorare: 40% din PIB - datoria "americana" a Romaniei. Criza a inlaturat tabuuri precum tiparirea de bani pentru repornirea motorului economiei sau finantarea directa a deficitelor de catre bancile centrale. Dar acestea sunt solutii de avarie, de tipul electrosocurilor aplicate inimii, localizate in timp si limitate la numar. Spre deosebire de acestea, acumularea continua a deficitelor publice nu este nici macar posibila. Dupa cum observa un oficial, trebuie sa fii nebun sa crezi ca o economie precum cea a Greciei va mai putea vreodata sa ramburseze 360 miliarde euro. Cam 36.000 de euro pe fiecare cetatean, inclusiv femei, copii si batrani - ca sa avem dimensiunea exacta a fenomenului. Si explicatia excentricei propuneri facute de oficialitati de la Atena, de lansare a unor obligatiuni cu scadenta peste 100 de ani, informeaza cursdeguvernare.ro.

Hidroelectrica ar putea aprinde becul de panica. Reducerea productiei in hidrocentrale a transformat deja Romania din exportator de energie electrica in importator. Aflata intr-o situatie financiara critica, cea mai mare companie din sistemul energetic national se chinuie sa taie din costuri trimitandu-si angajatii in somaj tehnic, fiind pe punctul de a nu-si putea onora nici macar platile curente. Dupa ce productia de energie a scazut cu mai mult de jumatate, in doar doua luni, compania este obligata sa cumpere curent la un pret mai mult decat dublu fata de cat l-ar fi produs. De la agonie la extaz. Asa poate fi catalogata situatia celei mai mari companii energetice din Romania si ce-a de-a treia companie de stat, din punctul de vedere al profitabilitatii, in anul care a trecut. Au fost suficiente doua luni fara precipitatii, pentru ca Hidroelectrica sa treaca din postura de locomotiva in aceea de ultimul vagon al sistemului energetic, scrie Financiarul.

Iata noul BMW Seria 3. BMW a furnizat primele imagini si informatii despre cea de-a sasea generatie Seria 3, cel mai vandut model al marcii. Precedentele generatii si-au facut debutul in 1975, 1982, 1990, 1998 si 2005, iar pana in prezent acest model s-a vandut in 13 milioane de exemplare, dintre care 400.000 doar anul trecut! BMW Seria 3 este, practic, cel mai vandut sedan premium din lume, deci un model de referinta nu doar pentru marca bavareza, ci si pentru industria auto in general. Ca aspect, noua generatie preia elementele vizuale prezente deja la modelele mai mari Seria 5 si Seria 7, pastrand insa aspectul sau specific. Noua Serie 3 a crescut cu 9 cm in lungime (4,62 m) si 5 la ampatament (2,81 m). De asemenea, portbagajul este mai voluminos cu 20 litri (480 litri). In acelasi timp, masina a pierdut 40 kg la greutatea totala, anunta 24auto.ro.

Cum poti scapa de executare mizand pe slabiciunile bancii. In fiecare luna, bancile au la vanzare sute de locuinte preluate de la clientii rau-platnici. Capital va arata in ce consta procedura de executare silita, dar si cum puteti trece mai usor peste aceasta situatie deloc placuta. Familia Dumitru si-a cumparat in 2007, prin credit bancar, o casa cu teren in judetul Prahova. Sotul lucra in strainatate unde castiga peste 2.500 de euro pe luna iar sotia avea un loc de munca intr-o institutie de stat din Romania. Valoarea creditului a fost de 100.000 de euro, iar proprietatea a fost evaluata la timpul respectiv la 130.000 de euro, mai mult decat acoperitor. Timp de aproape trei ani, totul a mers perfect, iar sotii Dumitru au reusit sa-si platesca luna de luna rata de 700 de euro. Odata cu adancirea crizei economice, sotul si-a pierdut locul de munca din strainatate revenind in Romania pe un salariu cu mult mai mic, iar sotiei i-au scazut veniturile cu 25%, informeaza Capital.ro.

Capital Top 300: Cei mai bogati politicieni din Romania. Sarac si cinstit. Doua cuvinte care, in Romania, alaturate ideii de politician, au darul de a sfida orice logica. Cine a mai vazut sau auzit asa ceva? Un roman care sa fi ajuns la ciolan si care sa nu se fi infruptat un pic, macar asa, de pofta, din el. Cu toate astea, se poate. Unii oameni de afaceri au trecut de partea cealalta a baricadei, dupa ce fusesera deja consacrati in business, crezand ca know-how-ul lor poate fi benefic tarii. Unii au demonstrat acest lucru, in timp ce altii au confirmat ca apartenenta la un partid politic deschide usi si darama multe piedici. Din politica, sau cu ajutorul ei, se poate castiga bine. Unii oameni de afaceri care sunt si politicieni vor sa fie cat mai vizibili, iar altii raman in umbra. Pentru un om de afaceri, a avea statut de politician nu este chiar un avantaj. In special intr-o tara care nu este foarte bogata si in special intr-o perioada de criza. Astfel, averea, cel putin teoretic, trebuie sa fie la vedere, iar castigurile e normal sa fie cat se poate de transparente, scrie EVZ.

2012 - pe ce autostrazi se va taia panglica? Din cei aproximativ 1.050 de kilometri de autostrada promisi in 2008, sanse reale de terminare in 2012 au doar vreo 245 kilometri. Romanii se vor bucura la finele lui 2012 de aproximativ 1.050 de kilometri de autostrada, promitea in 2008 actualul Guvern in cadrul programului sau de guvernare, capitolul infrastructura de transport. Pe langa cei o mie de kilometri terminati, alte sute urmau sa intre in executie in nordul, estul si sud-vestul tarii, autostrazile urmand sa impanzeasca tara. Cu un an inainte de termenul-limita 2012, sanse reale de terminare au doar vreo 245 kilometri. O parte din proiectele a caror incepere a fost anuntata pentru perioada 2009-2012 fie au fost date uitarii, fie au fost anulate, anunta Romania Libera.

Barbati de 600 de milioane de dolari. Top 10 cei mai bine platiti sefi din SUA. Revista Forbes a realizat un clasament al celor mai bine platiti 25 de angajati din America. Salariile primilor 10 din fruntea topului insumeaza 600 de milioane de dolari pe an, suma din care s-ar putea plati remuneratia a 18.300 de americani cu venit mediu. Pe primul loc se afla John Hammergren, in varsta de 52 de ani, CEO al companiei farmaceutice McKesson, care incaseaza un salariu anual de 131.2 milioane de dolari. El realizeaza un venit complet de 1.2 miliarde pe an, la salariu adaugandu-se bonusurile si profitul inregistrat de actiunile pe care le detine la companie. Pe locul al doilea se situeaza Ralph Lauren, 72 de ani, care este CEO al companiei ce ii poarta numele, salariul sau fiind de 66.7 milioane de dolari. Venitul anual este, exact ca in cazul lui Hammergren, de aproximativ zece ori mai mare decat salariul pe care il incaseaza, Lauren adaugand 630 de milioane anul trecut la averea de 5.2 miliarde pe care o detinea deja, informeaza Gandul.