Lipsa finantarilor pentru cercetare-inovare, principala problema a IMM-urilor. Principala problema a sectorului intreprinderilor mici si mijlocii o constituite lipsa finantarilor pentru cercetare-inovare, o solutie propusa fiind garantarea totala a creditelor pentru proiectele de inovare, a declarat, vineri, presedintele Fondului Roman de Contragarantare, Ioan Hidegcuti, citat de Agerpres, la o dezbatere pe tema firmelor private din Romania: "Vom avea in continuare criza, dar o dezvoltare a sectorului IMM nu poate avea loc decat daca se investeste in inovare. De asemenea, in calitate de partener al bancilor, pot spune ca acestea nu acorda finantari pentru inovare. Oricate strategii publice am avea pentru acest sector, acestea nu pot aduce foarte multe rezultate, daca pentru cercetare se aloca 0% din PIB, iar pana la o pondere de 2% este foarte mult". Domnia sa a recomandat introducerea unui instrument nou de garantare a creditelor pentru firme - garantarea 100% a creditelor pentru proiecte inovative. "FRCG a propus, ca solutie, introducerea unui instrument nou - garantarea 100% a creditelor firmelor care realizeaza proiecte de inovare", a spus acesta, scrie Bursa.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Ne vindem strainilor pentru 6,5 miliarde euro pe an. Dacia Renault, pana de curand Nokia, marile rafinarii, combinatul ArcelorMittal, Honeywell ori Continental - marii exportatori autohtoni de bunuri sunt cunoscuti de toata lumea. Putini stiu, insa, ce, cum si cat fac exportatorii de servicii. O sala mare, in care mai intai te frapeaza zumzetul continuu si mai apoi impartirea aproape militareasca. Zeci de birouri perfect aliniate si despartite de vecinii din stanga, dreapta si fata de pereti de aproape doi metri. Pe fiecare birou, un computer si, in fata lui, un tanar sau o tanara purtand pe cap casti cu microfon si vorbind aproape non-stop. Cand te apropii, te inconjoara din toate partile fraze in germana, franceza, engleza, italiana, desi te afli intr-un complex de birouri din nordul Bucurestiului. Explicatia este simpla: esti intr-un call center care furnizeaza servicii pentru diverse firme occidentale. "De cele mai multe ori, clientii care ne suna habar n-au ca vorbesc cu cineva din Romania", spune un student, angajat part-time de mai bine de doi ani, anunta Capital.ro.

Lista celor mai mari venituri nete ale profesorilor universitari din sistemul public. Money.ro a alcatuit clasamentul celor mai mari venituri nete anuale incasate de profesorii care activeaza in universitatile de stat din Romania, in 2010, potrivit declaratiilor de avere din 2011, publicate pe site-urile universitatilor la care sunt afiliati. Ca metodologie, Money.ro a comparat veniturile nete anual incasate de profesorii de la universitatile de stat din Romania in anul fiscal 2010, exclusiv din activitati didactice si de cercetare la universitatile publice in care activeaza, si din evaluari Aracis. Lista intocmita de MONEY.ro nu este completa, intrucat o serie de universitati publice nu au publicat declaratiile de avere ale corpului profesoral, pentru anul fiscal 2010, cu toate ca legea 544 din 2001 privind liberul acces la informatiile publice obliga institutiile publice sa actualizeze anual declaratiile de avere. Printre universitatile care nu au publicat declaratiile de avere pentru anul fiscal 2010 se numara Universitatea Bucuresti, Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi, si Universitatea din Craiova, informeaza Money.ro.

Apple a luat 52% din profitul industriei de smartphone-uri. Apple a incasat mai mult de jumatate din profitul operational al industriei mondiale de telefoane mobile realizat in trimestrul al III-lea din acest an. Astfel, desi cota sa de piata a fost in aceeasi perioada de numai 4,2%, in contul companiei au intrat peste 52% din profiturile industriei la nivel global, potrivit site-ului AppleInsider, care il citeaza pe analistul Michael Walkley de la Canaccord Genuity. Succesul Apple se datoreaza celui mai popular smartphon al anului, iPhone, care s-a vandut aducand producatorului o marja de profit mai mare comparativ cu raportul cost/pret vanzare oferit de telefoanele din gama low cost si alte smartphone-uri apartinand celorlalti producatori. De la aparitia primei generatii iPhone in SUA, in 2007, compania Apple a vandut nu mai putin de 150 de milioane de astfel de dispozitive. Potrivit calculelor lui Michael Walkley , cota principalul competitor al Apple, producatorul sud-coreean Samsung, a fost in trimestrul al treilea de 29% din profitul operational total al pietei telefoanelor mobile. In aceasta perioada compania a devenit un lider in segmentul de smartphone-uri printr-o gama larga de modele pe platforma Google Android, scrie Financiarul.

Grzegorz Konieczny trebuie sa aleaga intre BVB si Fondul Proprietatea. Grzegorz Konieczny, reprezentantul Fondului Proprietatea (FP) in Consiliul de Administratie al BVB, trebuie sa aleaga, in termen de 30 de zile, intre functia de administrator al Bursei si cea de manager de fond, dupa ce CNVM a stabilit ca nu poate ocupa concomitent cele doua pozitii, potrivit Mediafax. Stirea confirma ceea ce ziarul "BURSA" a publicat, in urma cu doua luni, faptul ca CNVM reanaliza la acea data validarea lui Grzegorz Konieczny la conducerea Bursei. Surse din Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) au declarat pentru Mediafax: "Consiliul de Administratie al BVB va fi instiintat de incompatibilitatea in care se afla Grzegorz Konieczny, intrucat este concomitent administrator la Fondul Proprietatea si la Bursa. Astfel, el trebuie sa decida in 30 de zile la care functie renunta". Reprezentantii Fondului Proprietatea nu au putut fi contactati, potrivit agentiei, anunta Bursa.ro.

Noul Opel Astra OPC - mai puternic ca niciodata. Noul Opel GTC Astra dispune acum de o dinamica imbunatatita: fabulosul model coupe compact sportiv va veni in vara lui 2012 in varianta OPC (Opel Performance Center) de inalta performanta. Astra OPC este propulsat de un motor turbo pe benzina, cu o cilindree de 2,0 litri si sistem de injectie directa. Valori de performanta: putere de 280 CP si cuplu maxim de 400 Nm. Astra OPC poate atinge, astfel, o viteza maxima de 250 km/ora, fiind cel mai rapid model Astra de pana in prezent. Intregul sasiu al autovehiculului sport este proiectat pentru a furniza putere fara compromisuri. Respectand cele mai nobile traditii OPC, autovehiculul a fost testat si reglat pe portiunea Nordschleife a circuitului Nurburgring, Germania, sub supravegherea ambasadorului marcii Opel, Joachim ("Jockel") Winkelhock. Modelul a fost special creat pentru a oferi o dinamica laterala imbunatatita si o manevrabilitate optima. Suspensia fata avansata HiPerStrut (High Performance Strut) din dotarea modelului GTC Astra sta la baza acestor performante. Pe langa suspensia HiPerStrut, versiunea OPC dispune de sistemul de control al sasiului FlexRide, complet adaptiv. Sasiul FlexRide permite soferului sa optimizeze caracteristicile amortizoarelor, viteza de reactie a sistemului de directie si a pedalei de acceleratie prin simpla apasare a butoanelor Sport si OPC, informeaza 24auto.ro.

Mafia imobiliara vrea sa ia cu japca Damaroaia. Cele mai valoroase terenuri din zona lacului Baneasa sunt castigate hectar cu hectar de mostenitori. In capul mesei stau samsarii Mihai Cuptor si Lucia Chereches. Cea mai mare mosie din Capitala, 200 de hectare in zona Casei Presei Libere, in valoare de sute de milioane de euro, este disputata in aceasta toamna in salile de tribunal. La sfarsitul lunii octombrie, Ministerul Apararii Nationale a pierdut la Curtea de Apel, irevocabil, locatia de lux "Clubul Generalilor". Puzdrea a fost deja "executat", fiind nevoit sa plateasca pentru a-si putea pastra complexul en gros "Flora", iar Serban Patriciu tremura pentru "mosia" Straulesti, de pe malul Lacului Baneasa. De la masa nu aveau cum sa lipseasca mandatarii imobiliari, precum Mihai Cuptor si Lucia Chereches, care isi iau partea leului din sutele de milioane de euro, cat valoreaza cea mai mare mosie a Bucurestiului. Rechinii imobiliari se razboiesc sa obtina cele 200 de hectare de teren ale mosiei Baneasa- Damaroaia, care au fost stapanite, candva, de marele profesor de drept Constantin Stoicescu. Oameni in varsta, mostenitorii uriasei mosii au ajuns pe mana a doua personaje controversate, binecunoscute in lumea rechinilor imobiliari: afaceristul Mihai Cuptor (58 de ani) si avocata Lucia Chereches (51 de ani), scrie EVZ.

Gigantii petrolului se bat pe Marea Neagra romaneasca. Resursele neexploatate de petrol ale Romaniei atrag ca un magnet marile companii ale lumii, care sunt gata sa investeasca la noi miliarde de euro pentru a extrage titei si gaze. Este Marea Neagra rezervorul de petrol si gaze al viitorului? Iata o dilema unde granzii mondiali ai petrolului pariaza sume considerabile. In conditiile in care rezervele dovedite de petrol ale lumii ne mai ajung doar 50 de ani la productia actuala, toata lumea se orienteaza spre zonele necercetate inca. Marea Neagra este una dintre ele si, pana acum, adancimea ei nu a permis prospectiuni foarte exacte. Insa echipamentele au evoluat, iar acum apele adanci sunt noua provocare. Romania a castigat la Curtea Internationala de Justitie de la Haga, in 2009, o suprafata considerabila a platoului continental, pe care a impartit-o in cinci perimetre petrolifere, scoase la licitatie anul trecut de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM). Doua dintre ele au fost adjudecate de rusii de la Lukoil, in consortiu cu Vanco International. La finele lunii trecute, prezent la Bucuresti, Vladimir Nekrasov, prim-vicepresedinte al Lukoil, a anuntat ca rusii vor investi aici pentru explorari 400 de milioane de dolari in urmatorii trei ani si inca 1,5 miliarde de dolari daca vor gasi petrol si gaze, anunta Adevarul.

Cat va creste economia in 2012? Industria, serviciile si agricultura vor asigura anul viitor ingridientele pentru o crestere economica modesta. Potentialul de crestere al economiei romanesti este de 2-2,5% in 2012, iar industria, serviciile si agricultura au ramas principalele motoare ale acestei cresteri, considera directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu. "Cred ca Romania este mai matura, inclusiv la nivel politic se constientizeaza niste procese, si cred ca a avut si un oarecare noroc, eu il numesc noroc, cu programul cu FMI in ultimii doi-trei ani si are elementele de baza ale unei cresteri economice modeste, moderate. Cred in 2%, 2-2,5%", a spus Misu Negritoiu. Dupa intalnirea de la Cotrocceni cu reprezentantii institutiilor fianciare (Fondul Monetar Interantional, Banca Mondiala si Comisia Europeana), presedintele Traian Basescu a declarat, de asemenea, ca este exclus sa se intre in derapaj in 2012 si "ne putem permite sa fim optimisti cu privire la evolutiile noastre", informeaza Romania Libera.