Ce mananca romanii care vor sa tina post si cat ii costa. In perioadele in care se tine, de obicei, post, in preajma marilor sarbatori religioase, precum Pastele sau Craciunul, rafturile marilor magazine se umplu de produse menite a le face sarcina mai usoara celor care vor intr-adevar sa respecte cutumele bisericesti si sa renunte chiar si ocazional la carne, lactate si oua. Si cum oferta este variata, este chiar posibil sa nu simtiti ca ati tinut post, mai ales ca in loc de snitelul din carne de pui de la pranz puteti opta pentru unul din soia, iar cerealele sunt gustoase si cu lapte din soia. Nici impatimitilor branzeturilor nu ar trebui sa le fie greu in aceasta perioada, deoarece pe piata exista o varietate de branza tofu care imita destul de bine gustul. Daca decideti sa postiti, ca tot am intrat de astazi in postul Craciunului, ar trebui sa stiti ca unele dintre aceste alimente sunt si mai ieftine fata de cele pe care le inlocuiesc. Integral in EVZ.

Business ReportFoto: Colaj foto

Daca nu era "companie de stat", faliment scria pe ea: al 12-lea trimestru consecutiv de pierderi pentru Oltchim. Combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) si-a adancit pierderile in trimestrul al treilea al anului, contabilizand o pierdere neta de 109 milioane de lei (25,6 milioane de euro, fata de un milion de lei in aceeasi perioada a anului trecut si 67 milioane de lei in al doilea trimestru din acest an. Oltchim a ajuns practic la al 12-lea trimestru consecutiv in care inregistreaza pierderi, desi in ultimii doi ani si-a bugetat de fiecare data profit. Pentru acest an, conducerea societatii estimase obtinerea unui profit de 2,1 milioane de lei (circa 0,5 milioane de euro), dar dupa primele noua luni ale anului are pierderi de aproape 180 milioane de lei (42,7 milioane de euro). Compania are pierderi comparabile cu cele din 2010, cand a incheiat anul cu o pierdere totala de peste 223,3 milioane de lei (53 milioane de euro), informeaza EconomicTimes.ro

Va suporta Romania povara creditelor? Statul va cheltui anul viitor 10,2 miliarde de lei in contul dobanzilor pentru datoria publica, suma cu doar 7,5% mai mare decat cea de anul acesta, potrivit proiectului de buget pe 2012. Avansul este mai mic chiar decat cresterea totala a datoriei publice, ceea ce inseamna ca Romania are nevoie sa se imprumute la dobanzi mai mici decat acum. Pariul este destul de riscant si a fost pana acum pierdut de tari ca Grecia, Portugalia, Irlanda si in curand poate chiar si de Italia. Fata de aceste tari, Romania a avut un ritm de crestere a costurilor cu dobanzile chiar mai rapid: de la jumatate de miliard la 2,5 miliarde de euro in doar patru ani. Anul viitor, Romania trebuie sa finanteze un deficit de cel putin 2,5 miliarde de euro si sa refinanteze datorii de cel putin 10 miliarde, la dobanzi noi, care depind de toanele pietelor, relateaza Romania Libera.

Care sunt cele mai ieftine locuinte scoase la vanzare. Epoca in care preturile locuintelor cresteau de la o zi la alta a apus. Acum, cumparatorii sunt atenti la fiecare ajustare de pret si tatoneaza terenul mai mult timp cand vine vorba de achizitia unei locuinte. Daca in perioada de boom preturile locuintelor erau mult mai mari, acum romanii au de unde alege avand in vedere ca atat apartamentele, cat si garsonierele s-au ieftinit, dar si numarul de tranzactii este in scadere. In 2008, pretul apartamentelor noi se aliniau pe acelasi palier cu cele noi. Dar, in ultimii trei ani, locuintele construite inainte de 1990 s-au detasat, in mod clar, de cele noi. Cei interesati sa-si cumpere o casa pot gasi astazi oferte la doar cateva mii de euro pe portalurile companiilor imobiliare sau pe site-urilor cu anunturi postate chiar de proprietari. Totusi, exista si reversul medaliei. Integral in Adevarul.

Demisia lui Berlusconi nu a linistit pietele financiare. Italia a vandut, ieri, obligatiuni cu maturitatea la cinci ani, reusind sa atraga 3 miliarde euro (4 miliarde dolari) - suma maxima tintita de guvern, insa plasarea titlurilor a fost facuta la cel mai ridicat randament din ultimii 14 ani. Trezoreria italiana a vandut obligatiuni la un randament de 6,29%, fata de 5,32% - la licitatia similara din 13 octombrie. Totusi, randamentul titlurilor italiene plasate a fost sub nivelul de 6,35%, la care se derulau tranzactiile pe piata secundara inainte de licitatie. Cererea pentru titlurile de stat italiene a fost, ieri, de 1,47 ori mai mare decat oferta, comparativ cu 1,34 ori - la licitatia din luna anterioara, scrie Bursa.

Povestea detronarii regelui mallurilor din Romania. Chiar daca in noul logo al celui mai ambitios proiect imobiliar pe care il dezvolta a plasat o coroana regala, Iulian Dascalu si-a pierdut suprematia pe piata, dupa ce, in august, fondul de investitii imobiliare Argo Real Estate a preluat parcurile de retail Era Shopping Park din Iasi si Oradea, trecand astfel in fruntea celor mai mari proprietari de spatii comerciale din Romania. Doua luni mai tarziu, odata cu deschiderea Maritimo Shopping Center din Constanta, austriecii de la Immofinanz au trecut pe locul doi. Omul de afaceri, cu o avere estimata la 400-430 mil. euro in ultima editie a TOP 300 Capital, ramane in continuare romanul cu cea mai mare retea comerciala, dar nu si-a facut o ambitie din a ajunge din nou pe primul loc. Odata cu lansarea Palas Iasi, programata pentru aprilie 2012, va urca din nou pe locul doi, insa pozitia de lider este greu de atacat, relateza Capital.

Pana aici, democratia! De aici, Europa. George Bernard Shaw spunea ca "democratia este un mecanism care garanteaza ca nu vom fi guvernati mai bine decat meritam". Nici nu ar fi rau sa fie asa...Sa ne imaginam ca se organizeaza la scara planetara alegeri libere, pentru un guvern mondial. Principiul democratic un-om-un-vot va aduce la putere o coalitie chino-indiana. Aceasta va constata ca Occidentul este cu mult mai bogat decat Orientul si - pentru a-si asigura realegerea - va initia politici de redistribuire. Exercitiul a fost propus de economistul austriac Hans-Hermann Hope, autodefinit ca "teoretician social al anarho-capitalismului", care a conchis ca democratia este un mecanism de redistribuire a veniturilor si avutiei, prin care majoritatile sarace incearca sa se imbogateasca pe seama minoritatilor avute. Integral in Bursa.

Spania aluneca in mijlocul taifunului financiar. La inceputul lunii august Spania platea dobanzi de 6,3% pentru a se imprumuta la 10 ani. Interventia Bancii Centrale Europene a facut ca dobanzile sa cada la pentru o luna 5%, nivel inca ridicat, dar mai redus decat cel platit pe parcursul anului 2011. Apoi, absenta unui plan credibil al Uniunii Europene care sa scada riscul asociat unor tari ca Spania si Italia a inceput sa impinga din nou dobanzile in sus. Pentru Italia lucrurile au fost mai grave, randamentele cerute de investitori ajungand la cota la care datoria publica devenea imposibil de refinantat. Despre Spania au circulat putine vesti, nu mai era nevoie ca un premier sa plece si masurile de austeritate erau deja in functiune. Dobanzile au crescut mai putin, insa au continuat sa creasca si luni au depasit din nou pragul de 6%, la 6,1%, anunta Money.ro

BERD, semnal de alarma: De ce nu mai cred romanii in economia de piata. Gradul de sustinere a democratiei si economiei de piata a scazut semnificativ in ultimii 4 ani in randul romanilor, si in general, in tarile care au prins ultimul val de integrare europeana, arata un studiu al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Care sunt motivele pentru care intoarcem spatele sistemelor libere gandite de Occident? In ultimii 4 ani, increderea romanilor in democratie a scazut la aproximativ 42%, de la 55% in 2010. La fel s-a intamplat si in cazul economiei de piata, care a scazut la 37%, de la 47% in 2006. Pierderea locurilor de munca, scaderea eficientei sistemelor de protectie sociala, impactul datoriilor bancare sunt doar cativa din factorii care au dus la reducerea abrupta a consumului si la afectarea mai accentuata in randul statelor in tranzitie, se arata in studiul BERD. Integral pe DailyBusiness.ro