Agricultura salveaza Romania? Prima confirmare! Economia a crescut in trimestrul al treilea cu 1,9% fata de trimestrul anterior si cu 4,5% fata de trimestrul similar al lui 2010, anunta Institutul National de Statistica. Cresterea trimestriala de 4,5% este cea mai buna performanta din ultimii trei ani, care au consemnat patru trimestre de recesiune severa in 2009, urmate de patru trimestre de recesiune moderata in 2010 si de doua trimestre de crestere anemica in prima jumatate a lui 2011. De asemenea, este una dintre cele mai bune la nivelul Uniunii Europene, a patra dupa tarile baltice, intr-un clasament provizoriu in care tari ca Polonia sau Suedia inca nu au publicat date, scrie Romania Libera.

Business ReportFoto: Colaj foto

Samsung vrea sa transfere in Romania productia a doua fabrici din Slovacia. Grupul sud-coreean Samsung ar putea decide transferul productiei de la doua fabrici detinute in Slovacia in Romania, daca nu va primi noi subventii din partea statului slovac, relateaza presa slovaca, citata de Mediafax. Cele doua fabrici au in total 4.000 de angajati. Reprezentantii Samsung au refuzat sa comenteze aceste informatii. Ministrul slovac al Muncii si Afacerilor Sociale, Jozef Mihal, se afla intr-o vizita in Coreea de Sud, unde negociaza atragerea de investitii in tara sa. Potrivit Ministerului slovac al Economiei, Samsung cere subventii de 28 de milioane de euro, pentru a mai pastra 950 de locuri de munca in aceasta tara, anunta Adevarul.

Incepe revolutia pe SIF-uri: "Vor mai fi incercari de influentare din partea presedintilor SIF, dar dupa 15 ani, s-au mai tocit si coltii lor". Votul final asupra proiectului legislativ de majorare a pragului de detinere de la SIF-uri de la 1% la 5% va fi saptamana viitoare, pe 22 noiembrie, in plenul Camerei Deputatilor, iar initiatorii acestuia spun ca nu se asteapta la surprize negative in conditiile in care puterea presedintilor SIF, cei care au aparat in mod constant restrictia de tinere, s-a redus simtitor. "Votul ar fi fost azi, dar erau prea multe subiecte pe ordinea de zi si nu mai era timp. Asa ca votul final va fi saptamana viitoare, pe 22 noiembrie", a declarat senatorul Ovidiu Marian, unul dintre initiatorii proiectului si presedintele Comisiei buget-finante din Senat, relateaza EconomicTimes.ro

Viitorul Steve Jobs are 12 ani. Face softuri si a avut deja prima prezentare. "Am fost tot timpul fascinat de computere si tehnologie si am facut cateva aplicatii pentru iPhone, iPod Touch si iPad. As vrea sa vi le arat astazi", si-a inceput discursul Thomas Suarez. Pe scena e un pusti de 12 ani, cu un decor aproape identic cu cel pe care il avea Steve Jobs in prezentarile sale. E imbracat simplu, in mana dreapta are o telecomanda, iar in stanga o tableta. E sigur pe el si incearca sa fie cat mai convingator. Thomas a fost invitat la TedX Manhattan Beach, niste intalniri in fata studentilor pe care le organizeaza o fundatie non guvernamentala. La acest gen de sesiuni au participat, printre altii, personalitati precum Bill Gates, Al Gore sau Gordon Brown, primul ministru al Marii Britanii. Pustiul american e elev la o scoala din Los Angeles si s-a apucat de facut aplicatii pentru telefoanele si tablete Apple in urma cu aproximativ un an. Integral in EVZ.

Se pregateste de o noua lovitura: Soros cumpara imobiliare in tara oraselor fantoma. Miliardarul George Soros are in plan investitii imobiliare in China si Hong Kong, conform unor informatii furnizate de 21st Century Business Herald, citat de Bloomberg. Decizia este cu atat mai surprinzatoare cu cat majoritatea analistilor si expertilor spun ca bula imobiliara din China se apropie de spargere. FM HK Management Ltd, subsidiara din Hong Kong a Soros Fund Management LLC a inceput sa se pregateasca de investitii imobiliare in China inca de la inceputul acestui an, iar George Soros s-a intalnit cu dezvoltatori si agenti din Hong Kong, scriu cei de la Bloomberg, precizand ca dintre clientii fondului fac parte oligarhi din China si Hong Kong. Toate discutiile se fac intr-o stricta confidentialitate, departe de ochii presei. Michael Vachon, unul dintre purtatorii de cuvant ai Soros Fund Managemen, dar si Dai Jixin, de la SFM HK Management au refuzat sa comenteze informatiile, scrie Capital.

Operatorii telecom vor introduce in contracte, din ianuarie, indicatori de calitate pentru Internet. Operatorii telecom trebuie sa includa in contractele incheiate cu utilizatorii finali, pana la 20 ianuarie 2012, un set de indicatori de calitate pentru serviciul de acces la Internet, a declarat, marti, presedintele autoritatii de reglementare din domeniu ANCOM, Catalin Marinescu, relateaza Mediafax. "De asemenea, pana la 1 ianuarie 2012, furnizorii au obligatia de a publica pe propria pagina web o procedura privind masurarea parametrilor de calitate. In ultimul trimestru al anului 2012, ANCOM va implementa proiectul Aplicatie online de masurare a parametrilor tehnici de calitate a serviciilor de acces la internet. Pentru a verifica respectarea acestor obligatii, ANCOM va desfasura o ampla campanie de monitorizare in trimestrele II si III ale anului viitor", a spus Marinescu, prezent la un eveniment organizat de Asociatia de Comunicatii prin Cablu. Integral in Gandul.

Zvonurile au umflat din nou SIF-urile. Pragul limita de detinere la SIF-uri ar putea fi ridicat de la 1% la 5%, saptamana viitoare, intr-o sedinta a parlamentarilor, dupa ce proiectul de lege a primit avizul Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor, saptamana trecuta. Informatia, lansata de Ovidiu Marian, senatorul care a facut propunerea legislativa, a agitat, ieri, spiritele in piata. Actiunile celor cinci societati de investitii financiare au urcat cu aproape 10% in jurul pranzului, indicele BET-FI incheind sedinta cu o apreciere de 6,06%, la 19.961,48 puncte, fata de scaderi minore pentru principalii indici BET si BET-C. "Pe data de 22 noiembrie, proiectul privind pragul SIF-urilor urmeaza sa fie discutat in plenul Camerei Deputatilor", a declarat senatorul Ovidiu Marian, potribit Bursa.

Frica firmelor de a-si cere drepturile de la Fisc. De ani buni ANAF percepe automat de la companiile din Romania penalitati si dobanzi atunci cand intarzie plata unei sume. Regula nu se aplica, insa, si in sens invers: contribuabilii pot obtine cu greu dobanzi de intarziere de la stat si doar daca indraznesc sa ceara expres acest lucru. Care este solutia? Carta contribuabilului, documentul care defineste relatia Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) cu firmele, prevede un tratament egal - Fiscul spune ca atunci "cand va rambursam cu intarziere impozitul platit in plus, va datoram dobanda". Este adevarat, dobanda prevazuta de Codul de procedura fiscala in aceste cazuri este de 0,04% pe zi, "ceea ce inseamna 14,6% pe an, mai mare decat dobanda platita in general de banci", remarca Vlad Boeriu, manager la Deloitte Romania. Este, insa, un drept care nu se aplica automat, asa cum se calculeaza penalitatile si dobanzile de intarziere ale firmelor pentru taxele si impozitele platite la buget dupa expirarea termenului, relateaza Capital.

Economia a urcat cu 4,4%, in trimestrul trei. Produsul Intern Brut (PIB) a crescut in trimestrul al treilea cu 1,9% (in termeni reali), comparativ cu trimestrul anterior, in timp ce fata de aceeasi perioada din 2010 avansul a fost de 4,4% (serie bruta), potrivit primelor estimari ale Institutului National de Statistica (INS). In termeni ajustati sezonier, cresterea economica din perioada iulie-septembrie a fost cu 4,5% mai mare fata de perioada similara a anului trecut. PIB a urcat, in primele noua luni, cu 2,7% comparativ cu perioada corespunzatoare din 2010, pe serie bruta si cu 2,6% pe serie ajustata sezonier. Premierul Emil Boc a declarat, ieri, ca tara noastra se afla, in acest an, pe graficul unei cresteri economice intre 1,5% si 2%, asta fiind cea mai mare crestere din ultimii doi ani, anunta Bursa.

Mega-investitie la Dunare: incepe constructia unei otelarii de 150 de milioane de euro. Compania indiana Transdanube Industries incepe, din vara anului viitor, constructia unei otelarii de 150 de milioane de euro in orasul dunarean Oltenita. Fabrica va fi gata doi ani mai tarziu si va avea o capacitate de 500.000 de tone de otel lichid si 450.000 de tone de otel-beton anual ceea ce o va transforma in cea mai mare unitate de profil de pe teritoriul Romaniei. Inseamna, totodata si una dintre cele mai mari investitii in Romania din ultimii ani. Potrivit primarului din localitate, Costinel Milescu, otelaria va da de lucru la 450 de oameni, mare parte localnici. Pe orizontala se vor mai crea alte 600 de locuri de munca. Integral pe Money.ro