De ce nu se construiesc locuinte pentru inchiriere in Romania. Romania se plaseaza pe primele locuri in Europa dupa numarul de locuinte proprietate privata, cu o pondere de peste 90% in fondul locativ al tarii. Ansamblurile rezidentiale dedicate exclusiv inchirierii sunt o raritate, pentru ca randamentele oferite de o asemenea investitie nu sunt destul de atractive. Circa 1,6 milioane de locuinte din Romania sunt inchiriate, adica un procentaj de 20% din intregul fond locativ al tarii. Datele statistice oficiale releva insa ca doar 4%-7% din total sunt inchiriate, diferenta fiind pusa pe seama imensei evaziuni fiscale cu care se confrunta acest sector. De remarcat ca majoritatea covarsitoare a locuintelor inchiriate provin din fondul locativ vechi, pentru ca in Romania nu au fost dezvoltate decat un numar nesemnificativ de proiecte rezidentiale dedicate inchirierii. Dezvoltatorii imobiliari pun aceasta situatie pe seama randamentelor slabe oferite de o asemenea investitie. Integral in Capital.

Business ReportFoto: Colaj foto

Bancile austriece ingrozesc Europa de Est. Dupa ce Banca Nationala din Austria a recomandat limitarea finantarilor in Est, Raiffeisen ia in calcul parasirea unor tari. Replica lui Basescu: "Vreau sa cred ca nu vom fi pusi sa platim lacomia sistemelor bancare". La inceputul acestei saptamani, o stire venita din Viena a dat fiori reci in toata Europa de Est. O instructiune emisa de banca centrala austriaca precizeaza ca bancile din aceasta tara ar trebui sa-si reduca liniile de finantare oferite subsidiarelor lor din regiune. In plus, ieri a urmat o declaratie-soc a sefului Raiffeisen, una dintre cele mai puternice banci austriece prezente pe piata romaneasca. Herbert Stepic, CEO al grupului bancar, a afirmat ca banca nu va ramane pe toate pietele din Est pe care activeaza in prezent, scrie Adevarul.

David Childs: "Pentru investitorii straini cel mai important lucru este stabilitatea". Romania este in competitie in principal cu tarile din Asia si din Orientul Mijlociu pentru atragerea investitorilor straini. Iar apartenenta la Uniunea Europeana este, pentru moment, mai mult un dezavantaj decat un avantaj, conform reprezentantilor Clifford Chance Badea. "Noi suntem optimisti in continuare in ceea ce priveste Uniunea Europeana si zona euro, chiar daca anul viitor va fi unul foarte dificil pentru regiune. Pe termen mediu insa Uniunea va reveni pe crestere economica", spune David Childs, Managing Partner la Clifford Chance, prezent la Summitul de la Bucuresti al Economic Conferences. Acesta arata ca si pentru casa de avocatura respectivele regiuni au insemnat o crestere de pana la 20% inclusiv anul trecut. Clifford Chance are 33 de birouri in 23 de tari. "Ne concentram pe economiile in dezvoltare, asa cum este si Romania", spune David Childs, care spune ca, pe termen mediu, si Romania va reveni pe crestere economica, cu o rata mai mare decat cea din zona euro, relateaza Capital.

Cum sa nu-ti pierzi economiile in criza. Criza economica si financiara mondiala au dat peste cap toate conceptele traditionale de investitii. Dintre plasamentele riscante, bursele inca oscileaza violent iar piata imobiliara nu se stie cand isi va termina caderea. Insa pana si plasamentele candva considerate conservatoare au devenit problematice. Bancile se clatina sub povara creditelor neperformante iar falimentul Greciei a demonstrat ca statele nu isi onoreaza chiar intotdeauna obligatiunile. Unul dintre putinele refugii pentru astfel de momente, aurul, a ajuns la cotatii atat de ridicate incat se poate prabusi oricand. Iar monedele care in mod traditional se intaresc pe timp de criza - franci, yeni, coroane suedeze, daneze sau norvegiene si dolari australieni sau canadieni - sunt acum sabotate de propriile guverne, pentru a pastra competitivitatea la export, informeaza Romania Libera.

"O idee de analizat: bani europeni pentru Fondul de Garantare a Depozitelor". Interviu cu Mihai Bogza, presedintele "Bancpost". Reporter: Stimate domnule presedinte, turbulentele financiare vor crea o problema in Romania, prin retragerea de catre bancile mama a banilor din subsidiarele locale? Mihai Bogza: Este extrem de putin probabil ca, in perioada urmatoare, bancile straine sa-si reduca semnificativ expunerea pe Romania, cel putin atata vreme cat Romania va continua sa ramana o destinatie suficient de stabila, dar si de atragatoare pentru investitiile lor. In masura in care trecutul constituie o garantie pentru viitor, cifrele sunt graitoare. Conform datelor publicate de BNR, intre septembrie 2010 si septembrie 2011, soldul creditului neguvernamental, respectiv al creditului acordat de sistemul bancar populatiei si companiilor, a crescut cu 6,5%, iar soldul creditului guvernamental, respectiv creditul acordat de sistemul bancar institutiilor guvernamentale, s-a majorat cu 20,5%. Integral in Bursa.

Ce zice Mobius despre problema datoriilor europene, care tine toata lumea in corzi: Bla, bla, bla. Mark Mobius, unul dintre cei mai cunoscuti investitori pe pietele emergente, spune ca motivul pentru care el este atat de optimist in privinta evolutiei acestora pe termen lung este unul foarte simplu: cresterea pe care economiile din aceste piete o inregistreaza chiar si in aceasta perioada de criza. "Italia are probleme, Grecia are probleme, Spania are probleme, UE o sa dispara, bla bla, bla. Realitatea este ca pietele emergente cresc cu 6% in medie si chiar si economiile dezvoltate cresc in acest an in medie cu 1,6%. Romania va creste cu mai mult de 1%, dar nu e nici un motiv ca aceasta tara sa nu creasca cu 6-7% pentru ca ati inceput de foarte jos", a declarat Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group si care in Romania supravegheaza echipa care administreaza Fondul Proprietatea, anunta EconomicTimes.ro

Noi cu cine mai facem banking? Decizia bancii centrale a Austriei privind limitarea creditarii in tarile din Europa Centrala si de Est la 110% din finantarile ce pot fi atrase de pe aceste piete (in principal depozite, dar si alte forme de finantare) mareste temerile privind o stagnare - sau chiar restrangere - a creditarii in Romania in perioada urmatoare. Desigur, vor fi afectate toate tarile din regiune in care bancile austriece au o prezenta importanta, dar in tara noastra bancile in cauza sunt printre cele mai mari din sistem. Devine in acest context foarte importanta asigurarea resurselor financiare din interiorul tarii. In trecut, bancile straine prezente in Romania se finantau ieftin si cu sume ridicate de la bancile mama, ceea ce facea ca si oferta de credite din piata sa fie abundenta si la costuri relativ reduse, relateaza Bursa.

Intra copil si iese un mic erudit. Cum arata gradinita care formeaza lideri. E gradinita care iti invata copilul sa invete, il responsabilizeaza si il antreneaza sa perceapa tot ce il inconjoara ca resursa valoroasa de invatare. Totul exclusiv prin joc. E vorba de gradinita cu predare in limba engleza Little London Pipera. Copiii care au fost formati aici stiu sa citeasca si sa scrie in limba engleza, stiu sa cante la pian, sa joace tenis, sah, ori karate, te plimba pe harta lumii, iti vorbesc despre cultura si civilizatie, despre Monet, despre faraonii din Egipt sau despre Ioana d'Arc. In 2003, Luminita Macsim, antreprenor cu experienta in zona de imobiliare, si mama unei fetite de 3 ani, si Fabiola Hosu, de profesie profesor, au hotarat sa investeasca 60.000 de euro din fonduri proprii in deschiderea gradinitei Little London Pipera, pentru ca oferta din piata, in configuratia ei de la acea vreme, nu raspundea exigentelor celor 2 actionare. Integral in Money.ro

Cum iesim din blocada bancherilor? Imprumutul "prin noi insine". Romania ar putea depasi fara probleme criza financiara de proportii care se profileaza, ca urmare a retragerii finantarilor bancilor straine, daca statul isi va face curaj si va lansa, din nou, obligatiuni pentru populatie si titluri de stat pe Bursa, afirma oamenii de afaceri, citati de DailyBusiness.ro. O politica in genul "prin noi insine" ar putea scoate la lumina banii negri din economie si ar limita apetitul de speculatii al bancherilor. "De ce ne plangem ca pleaca bancile straine din Romania, cand stiam de la inceput ca stau aici atata timp cat obtin profit, iar a doua zi isi pot face bagajele si sa plece catre destinatii mai profitabile?" se intreaba Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri. Integral in DailyBusiness.ro

Cum investesc romanii avuti pe termen lung, prin serviciile de management al bogatiei. Romanii cu suficient de multe zeci de mii de euro in conturi au propria perceptie a perspectivei pe termen lung a serviciilor de private banking. Deschid conturi de acest tip pe numele copiilor lor si isi lasa depozitele pe 3 luni sa se reinnoiasca automat vreme de ani de zile. In Romania, private banking este mai curand management al bogatiei. Cel mai tanar client al departmentului de private banking al OTP Bank Romania are 14 ani. Si acestuia se adauga multi adolescenti sub 18 ani, ai caror parinti le-au deschis conturi pe care tinerii le vor putea folosi peste cativa ani, ca sa cumpere o locuinta sau pentru casatorie, potrivit Corinei Grigore, sefa departamentului de private banking si servicii de investitii de la OTP Bank Romania, scrie Money.ro