Radu Gratian Ghetea: CEC nu pleaca din Romania. Radu Gratian Ghetea, presedinte CEC Bank si ARB, spune ca banca a carei activitate s-a dublat in perioada crizei va continua sa finanteze economia. Totodata, el sustine ca sistemul contabil si fiscal neprietenos din Romania face imposibil transferul de creante catre societatile comerciale de recuperare din Romania. Vedeti continuarea articolului in Capital.

Business ReportFoto: Colaj foto

Saramet: Nu este exclusa varianta continuarii programului Prima Casa in 2013. Programul Prima Casa de care au beneficiat pana acum 53.000 de persoane se va desfasura in conditii normale pana la sfarsitul anului 2012, a declarat Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), in cadrul seminarului EU-COFILE, organizat de BNR, Alpha Bank si Institutul Bancar Roman. Cu privire la posibilitatea continuarii programului si in 2013, Saramet a precizat ca "principial, in discutiile pe care le-am avut, inclusiv cu premierul, nu se exclude aceasta varianta". Prima Casa 4 a atras pana acum credite in valoare de aproximativ 500 de milioane de euro. In conditiile in care, in fiecare zi, sunt analizate in jur de 80-90 de dosare, programul se va incheia la finele anului viitor, scrie Gandul.

De unde luam bani la anul: de la FMI sau de la chinezi? Romania mai are bani doar pentru patru luni si ar putea apela din nou la FMI. Banca HSBC ne recomanda China. Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, le-a dat ieri romanilor o veste foarte proasta: statul mai are bani doar pentru patru luni de acum inainte si are o nevoie stringenta de imprumuturi. Prin urmare, am putea fi nevoiti sa apelam la banii pusi la dispozitie de FMI in cadrul acordului de tip preventiv semnat la inceputul acestui an, in valoare de cinci miliarde de euro. Croitoru a aratat ca una dintre cauze este faptul ca bancile vor repatria fondurile catre grupurile-mama din care fac parte. Bancile pot sa repatrieze cel mai usor fondurile care au fost investite in titluri de stat si care ajung la scadenta, informeaza Adevarul.

Brandul ajuta presa scrisa din Romania sa tina capul la suprafata. Libertatea, cel mai popular ziar. De departe, "Libertatea" beneficiaza de cel mai puternic renume: 78% dintre repondenti au nominalizat tabloidul editat de Ringier Romania in primele trei ziare. De altfel, tabloidele sunt cel mai des pomenite: "Cancan" (locul 3) si "Click" (locul 4). "Tabloidele sunt pe primul loc -si nu numai la tineri - pentru ca sunt ziare de larg consum. Prin definitie ele se adreseaza unui public larg. Tinerii pot fi chiar mai tentati decat adultii pentru ca structura tabloidelor este centrata pe senzational, chestii socante, mondene, sex", a explicat sociologul Alfred Bulai pentru VerticalNews.

Summit-ul UE starneste sentimente contradictorii. Summit-ul liderilor europeni de la Bruxelles, programat pentru zilele de 8-9 decembrie, si al carui subiect principal este propunerea franco-germana a unei uniuni fiscale menite sa stabileasca rigori mai stricte pentru bugetele nationale, starneste reactii opuse, atat in cadrul statelor membre ale Uniunii, cat si in randul actorilor externi. Optimismul este caracteristic francezilor, dar si americanilor. Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei americane, si-a declarat marti seara sprijinul pentru planul franco-german de abordare a crizei, dupa conferinta comuna a lui Nicolas Sarkozy si Angela Merkel. Acest sprijin a venit si in urma anuntului agentiei de rating Standard & Poor's de saptamana aceasta, privind punerea sub supraveghere a calificativelor de credit pe termen lung cu perspectiva negativa a celor 15 tari membre ale zonei euro, relateaza Bursa.

De cati bani se asfalteaza anul viitor si cu ce folos. Mai bine de 76% din banii alocati de Ministerul Transporturilor anul viitor investitiilor vor intra in constructia de autostrazi si reabilitarea drumurilor nationale, potrivit proiectului de buget avizat, ieri, de comisiile reunite pentru industrii si servicii ale Senatului si Camerei Deputatilor. In total, in drumuri si sosele intra, in 2012, 1,83 de miliarde de euro. Aproximativ 74% din banii bugetului ministerului Transporturilor pe anul viitor, respectiv circa 2,5 miliarde de euro, vor merge catre investitii, in calea ferata, in reabilitarea drumurilor nationale, in constructia de autostrazi. Sectorul rutier va inghiti circa 1,83 de miliarde de euro, potrivit documentului citat. Continuarea in Capital.

Konieczny a ales Fondul Proprietatea. Grzegorz Konieczny a ales sa ramana in functia de manager al Fondului Proprietatea si sa renunte la cea de membru in Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti, a anuntat, ieri, BVB. La inceputul lunii noiembrie, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a decis ca Grzegorz Konieczny, vicepresedintele executiv al Franklin Templeton, trebuie sa aleaga intre BVB si Fondul Proprietatea, cele doua functii aflandu-se in incompatibilitate, potrivit legislatiei pietei de capital. Astfel, Comisia a revenit asupra deciziei din primavara, cand il validase pe Konieczny drept administrator BVB, anunta Bursa.

Unde au zburat standardele Europei? Saptamana aceasta a fost considerata un fel de "acum ori niciodata" pentru moneda Euro si eurozona - nu am obtinut un Mare Plan asa cum ne-a promis Sarkozy la Cannes, asa ca se pare ca vom obtine un Plan Disperat la schimb. Uniunea Europeana va crea mereu ceva pe care va crede ca ni-l va vinde cu usurinta sub titlul de progres, insa problema este a standardelor morale si politice, sau mai degraba a lipsei lor. Da, se poate cumpara timp cu o noua emisiune monetara, poti face niste modificari ale acordului UE pe repede inainte, dar pur si simplu nu poti fugi de diluarea standardelor generata de aceste actiuni disperate, relateaza EconomicTimes.ro

Fermierii: Dezastru in agricultura, de unde mai creste Romania in 2012? Tabara: De ce nu irigati. Productiile agricole record ale lui 2011 care au contribuit, decisiv, la cresterea economica din acest an au toate sansele sa nu se mai repete la anul si sa puna in pericol fragila crestere economica de 2% anuntata de Guvern. Si asta pentru ca Romania este afectata de o seceta cumplita care, deja, a compromis, in parte, culturile de anul viitor, spun agricultorii. In plus, situatia economica a Europei, principalul partener comercial al Romaniei, este in degradare continua iar tarile UE risca sa reintre in recesiune. Diferenta dintre un an agricol slab si unul dezastruos ar face-o cel putin o luna de ploaie ori zapada. Integral pe Money.ro

Bancile vor mai multi euro de la clienti. Vezi cum ii ademenesc. Mai multe banci au majorat, in ultima perioada, dobanzile la economiile constituite in moneda europeana. Astfel, dobanzile la euro se apropie tot mai mult de 5% pe an. Vezi mai jos ce banci ofera cele mai mari castiguri. In general, dobanzile sunt stabilite in functie de durata pe care iti deschizi depozitul si de sumele depuse. Cel mai recent caz este cel al Volksbank Romania, care a majorat rata de dobanda la Planul de Economii in euro cu 0,5 puncte procentuale, oferind in prezent o dobanda de 4% pe an. De asemenea, si pentru depozitele "Platinum Extra" in euro cu scadenta la 12 luni, dobanda este tot de 4% pe an. Printre bancile care au crescut dobanzile la euro se numara si Raiffeisen Bank, in cazul careia depozitele la termen in euro au dobanzi intre 2,30% si 3,50%, in functie de perioada de maturitate si de suma depusa. Integral pe DailyBusiness.ro

Apartamentele Asmita Gardens se vand prin notariatul Ioanei Basescu. Contractul de vanzare de saptamana trecuta al apartamentului de doua camere din Asmita Gardens, cumparat de seful diviziei de imobiliare al casei de avocatura Salans Romania, a fost parafat de fiica presedintelui Ioana Basescu. Bogdan Papandopol de la Salans a cumparat un apartament de 100 mp la pretul de 117.000 de euro plus TVA. Intrebat de MONEY.ro, daca pretul de vanzare anuntat saptamana trecuta este cel real, Remus Borza, administratorul judiciar al Asmita Gardens, a raspuns ca actul de vanzare-cumparare este autentic, semnat la notar si ca poate fi pus la dispozitia celor care contesta acest lucru, anunta Money.ro

Gigantii imobiliari, blocati in Romania. Riscul de tara, determinat de lipsa finantarii si de lichiditatea redusa a pietei imobiliare, impiedica investitorii institutionali sa isi improspateze portofoliile acumulate inainte de criza. Marile corporatii imobiliare de talia CA Immo, ING, General Electric, Natixis sau Valad, sustinute de banci, fonduri de pensii sau companii de asigurari, au fost considerate, la inceputul prabusirii sectorului imobiliar, drept salvatorii pietei romanesti. Prezenta activa a acestor investitori confera stabilitate si reprezinta un semn de maturitate pentru orice piata, in conditiile in care aceste companii urmaresc investitii pe termen lung. Primul val de criza, declansat in 2008, a schimbat radical atitudinea investitorilor de calibru, iar prudenta maxima cu care actioneaza a insemnat intrarea in hibernare si conservarea portofoliilor dobandite. Integral in Capital.