Economist: In Romania nu s-au vazut beneficiile crizei. Politic, s-au luat doar masuri de stanga. Guvernantii au luat in criza doar masuri de stanga, care au redus si mai mult eficienta sectorului public. Reducerea cu 25% a salariilor din sectorul public a facut ca bugetarii sa fie si mai ineficienti, pentru ca sunt slab retribuiti, a spus Melania Hancila, economist sef al Volksbank Romania. In opinia sa, masura cresterii TVA a fost de asemenea ineficienta deoarece, in prezent, "rata implicita a TVA este mai mica decat atunci cand nivelul taxei era de 19%",a spus Hancila. Rata implicita a TVA se calculeaza ca raport dintre sumele incasate la buget din aceasta taxa si consumul privat, a explicat economistul, dupa cum relateaza EVZ.

Business ReportFoto: Colaj foto

Paradox: Grecii muncesc mai mult ca nemtii. Un raport surprinzator intocmit de Biroul National de Statistica din Marea Britanie plaseaza muncitorii greci in fruntea unui clasament privind numarul de ore lucrate pe saptamana. In acest top, romanii se afla pe locul sase, cu 40,5 ore, in timp ce angajatii din Luxemburg au cel mai relaxat program de munca: 37 de ore. Raportul analizeaza orele lucrate pe saptamana de toti angajatii din campul muncii, dar si orele de munca prestate doar de cei angajati cu norma intreaga. Marea Britanie, de exemplu, desi este fruntasa la capitolul ore muncite de cei cu norma intreaga, situatia se schimba la clasamentul general, atat de mult, incat nici macar nu intra in top 20 de tari, informeaza Capital.

Macelaria frantuzeasca a gurmanzilor cu multi bani. 1.700 de lei pentru un kilogram de carne de vita. Nu este o gluma: un antreprenor local exploateaza gustul romanilor cu bani pentru produsele "mai speciale", dupa un model importat. Si face profit. Au trecut doar cinci luni de cand omul de afaceri Cristian Preotu, proprietarul Le Manoir, compania care detine, printre altele, lantul de delicaterii Comtesse Du Barry, a deschis La Boucherie Francaise, prima macelarie de lux din Capitala, si acesta se gandeste deja la o extindere. "Este profitabil. Vindem de 30.000-40.000 euro intr-o luna", spune el. Daca va pastra acest ritm, cu siguranta se va apropia de o cifra de afaceri de 0,5 milioane de euro in primul an de activitate. Extinderea pe care o ia in calcul vizeaza deschiderea celei de-a doua macelarii, anul viitor, in nordul Bucurestiului, scrie Capital.

Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, despre banii pe care Romania ar putea sa ii dea FMI: "Nu se poate sa ai mese gratuite". Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei, este de parere ca decizia summit-ului UE privind intarirea regulilor fiscale ar putea avea un efect favorabil asupra economiei Romaniei pentru ca va duce la disciplinarea politicilor macroeconomice. In legatura cu suplimentarea resurselor Fondului Monetar International (FMI) prin contributia statelor membre UE- 50 miliarde de euro, in total, pentru state non-euro, potrivit Reuters - economistul sef al BNR este de parere ca ideea de baza este marirea capacitatii de imprumut a FMI. "Ieri, fondul avea la dispozitie circa 285 de miliarde de euro, bani buni de imprumutat. Cred ca prin aceasta decizie s-a crescut capacitatea de imprumut a FMI, care are astfel o capacitate de multiplicare mult mai mare, in sensul ca poate sa atraga si de la guverne terte bani si sa imprumute acelor guverne care au nevoie", a explicat Valentin Lazea, cu ocazia unui seminarului EU-COFILE organizat de BNR, Alpha Bank si Institutul Bancar Roman. Integral in Gandul.

Incredibil! Romania cheltuieste pe deszapezirea soselelor cat Finlanda. Deszapezirea unui kilometru de drum national in Romania este mai scumpa decat in Finlanda, o tara cu ierni mult mai grele. Cum explica autoritatile si firmele specializate aceasta aberatie? "Performanta" de a avea unele dintre cele mai scumpe autostrazi din aceasta parte a Europei nu este singura pe care tara noastra o inregistreaza in domeniul infrastructurii. Romania este una dintre tarile europene care plateste cel mai mult pentru curatarea autostrazilor si a drumurilor nationale, arata doua lucrari publicate in primavara acestui an in Germania si Finlanda, corelate cu cifrele facute publice de catre Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), anunta Romania Libera.

The Economist: Romani, tineti-va bine! Urmeaza inca un an greu. Dupa doi ani de recesiune si de austeritate, romanilor le-ar trebui ceva vesti bune. Asa ca anuntul de saptamana aceasta ca economia a crescut cu 4,4% in cel de-al treilea trimestru al anului fata de perioada similara a anului trecut a fost primit cu entuziasm, scrie "The Economist". Insa este putin probabil ca voiosia sa dureze si asta din cauza efectelor crizei din zona euro, "sugrumarea" creditarii bancare si a rambursarii imprumutului de la Fondul Monetar International. Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor, descrie proiectul bugetar pentru 2012 ca "prudent". Printre prevederile acestuia se numara inghetarea salariilor din sectorul public si a pensiilor si privatizarea unor active detinute de stat, scrie Adevarul.

BERD analizeaza acordarea BRD a doua imprumuturi cumulate de 30 milioane de euro. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) analizeaza acordarea BRD a doua imprumuturi in valoare cumulata de 30 de milioane de euro, pentru finantarea proiectelor de eficientizare energetica ale companiilor mici si mijlocii, precum si ale municipalitatilor. Unul dintre imprumuturi, de 20 de milioane de euro, este destinat sustinerii prin credite pe termen mediu si lung a proiectelor de reducere a consumului de energie ale companiilor mici si mijlocii, se arata intr-un comunicat al BERD, scrie Bursa.ro

22 de constructii gigant prin care China remodeleaza lumea. Desi de-a lungul timpului China a uimit planeta cu proiectele sale, iata mai jos o selectie a unor mega-structuri prin intermediul carora aceasta tara incearca sa remodeleze lumea. Topul este realizat de Business Insider. Telescopul Pingtang va fi cel mai mare telescop radio din lume, dupa ce va fi finalizat, adica in 2016. Valoare proiect - 102 milioane dolari. Cu ajutorul laboratorului Synchrotron Radiation din Shanghai China realizeaza cele mai mari proiecte stiintifice. Aceast laborator este si cea mai scumpa statie de cercetare din tara. Valoare proiect - 176 milioane de dolari. Casa Operei Guangzhou este unul din cele mai mari trei teatre din China.Valoare proiect - 200 milioane dolari. Reteaua energetica Hainan este primul proiect subacvatic din China. Acesta va face legatura intre sudul insulei Hainan si China. Valoare proiect - 368 milioane dolari. Continuarea in Money.ro

Surpriza pregatita de BVB: Romanii vor putea cumpara actiuni Facebook la Bucuresti. Bursa de la Bucuresti (BVB) intentioneaza sa aduca pe sistemul alternativ de tranzactionare actiunile Facebook, cea mai asteptata listare de catre investitorii din toata lumea. Facebook ar putea lansa anul viitor o oferta publica initiala cu o valoare estimata la circa 10 miliarde de dolari, una dintre cele mai mari derulate vreodata. "Nu in mod intamplator am marit programul de tranzactionare pe sistemul alternativ de tranzactionare (ATS). Dorim sa aducem titluri americane si trebuie sa avem o perioada mai mare de timp in care acestea sa se poata tranzactiona. Unul dintre aceste nume este Facebook. Vrem sa se listeze la Bucuresti in acelasi moment in care va avea loc listarea si la New York", a declarat azi Stere Farmache, presedintele BVB, in cadrul seminarului EU-COFILE, organizat de BNR, Alpha Bank si Asociatia Romana a Bancilor (ARB) la Sinaia in perioada 7-10 decembrie. Integral pe EconomicTimes.ro

Printre prevederile acestuia se numara inghetarea salariilor din sectorul public si a pensiilor si privatizarea unor active detinute de stat. Succesul si credibilitatea companiei CE Oltenia, creata prin fuziunea CEN Craiova, CEN Rovinari, CEN Turceni si SNLO, va depinde in mare masura de executarea corecta a planului de a numi management profesionist si independent, se arata intr-un comunicat al Franklin Templeton Investment Management Limited UK Sucursala Bucuresti, managerul de investitii si administratorul unic al Fondului Proprietatea. Potrivit sursei citate de Agerpres, cu un management profesionist, care va implementa un plan de reforma cu viziune de piata, compania are sanse foarte bune sa devina viabila, creand valoare pentru toti actionarii, anunta Bursa.ro