Platile FNGCIMM pentru credite nerambursate, in crestere cu 9%. Platile acordate bancilor de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), pentru creditele nerambursate, ar putea ajunge, anul acesta, la 31,8 milioane euro, in crestere cu 9% fata de anul trecut, potrivit lui Aurel Saramet, presedintele institutiei. Aurel Saramet a precizat ca cea mai mare pondere in totalul platilor, de 40%, a revenit companiilor din comert, urmate de cele din industrie, cu 20,1%, din sectorul serviciilor, cu 9,3%, si de constructii, cu 7,5%. Procentul redus detinut de sectorul constructiilor este explicat de capacitatea mai ridicata de adaptare a companiilor, datorat existentei si a unor comenzi marunte care pot fi onorate, a explicat domnul Saramet. Domnia sa a mai mentionat ca 55% din plati sunt aferente creditelor acordate cu mai putin de un an inaintea intrarii in incapacitate de plata, scrie Bursa.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Se apropie: China incepe sa se prabuseasca. La aproximativ 45 de minute de Shanghai se afla ruinele parasite ale ceea ce ar fi trebuit sa fie cel mai mare parc de distractii din lume. Acesta este doar un exemplu dintre atatea prin care China demonstreaza faptul ca piata imobiliara a fost cladita pe proiecte fantoma in care s-au bagat miliarde de dolari pur si simplu degeaba: resurse risipite, munca inutila, bani pierduti, multi din acestia fiind pe credite. Spargerea bulei imobiliare din China este mai aproape decat credem. Semnale sunt. Un studiu realizat de China Index Academy, o agentie imobiliara independenta, arata ca preturile medii din zona Shanghai-ului au scazut cu 40% fata de varful din 2009. Mai mult, pentru a avea o imagine si mai clara asupra tabloului imobiliar din China, cifrele arata ca in Beijing, de exemplu, s-au inchis intr-un an mai mult de o mie de agentii imobiliare din cauza faptului ca vanzarile au scazut dramatic, anunta Capital.ro.

Ce nu poate sa spuna guvernatorul BNR: Bancherii au dat credite gandindu-se la bonusuri si la vacanta din Bahamas, nu la "organizarea eficienta a business-ului". Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, dar si alti oficiali din banca centrala, au iesit in ultimele zile cu declaratii despre organizarea ineficienta a bancilor si evaluarea gresita a riscului, aceste afirmatii fiind "cosmetizate" in conditiile in care ceea nu poate sa spuna guvernatorul este ca unii bancheri numai la "organizarea eficienta a business-ului" nu se gandeau cand dadeau credite pe banda rulanta inainte sa apara problemele din Grecia. BNR a venit recent cu noi reguli de creditare care limiteaza perioada de contractare a unui credit de consum la 5 ani, considerate de banca centrala de-abia o intrare in "normalitate". Dar de ce normalitate? Integral in Economic Times.

Start-up in turism: lansarea unui design hotel. Patru prieteni care isi doreau sa lanseze un design hotel integrat in natura au deschis anul acesta Atra Doftana. Investitia s-a ridicat la 1 milion de euro iar de proiect s-au apucat inca din 2008, cand au aflat ca-si pot finanta o parte din lucrari cu fonduri europene. Cei patru prieteni voiau de mult timp sa faca o afacere impreuna, mai ales ca au experiente profesionale complementare, dar de-abia acum trei ani au gasit oportunitatea si au infiintat compania Top Resorts, care sa se ocupe de proiectul turistic Atra, fiecare detinand parti egale. Trei dintre cei patru asociati sunt ingineri cu experienta in domeniul IT si sunt parteneri si in alte firme (Emil Munteanu in firma de software CodeSphere; Eduard Dimitriev in compania de consultanta pe fonduri europene Evolva Trend Consultant si Stefan Mustata in firma de outsourcing si training IT Power Soft Consulting) Cel de-al patrulea actionar in Top Resorts este Razvan Florea, care detine o companie de instalatii termice si sanitare, scrie Startups.ro.

Amabilitatea pe tocuri. Mystery shopping la concurenta - retail, magazine de incaltaminte. De la micul comerciat pana la marile lanturi de retail, amabilitatea si atentia fata de client ar trebui sa fie factorii esentiali fara de care suprematia pe o piata cu o concurenta acerba nu poate fi castigata. Cu toate acestea, un studiu de mystery shopping organizat de VBS - Business Solutions la cele mai mari 8 lanturi de magazine de incaltaminte, arata ca in peste 80% din cazuri, angajatii nu s-au oferit din proprie initiativa sa consilieze clientul in luarea unei decizii, nici chiar dupa 10 minute de la intrarea acestuia in magazin. Este greu de imaginat, dar totusi posibil, ca angajatii din mall-uri de renume si centre comerciale situate totusi intr-o capitala europeana, asa cum este Bucurestiul, sa nu fie instruiti si monitorizati in permanenta pentru a oferi un serviciu impecabil clientilor, mai ales ca majoritatea magazinelor se adreseaza unei clientele de nivelul mediu si "high", anunta Excellence Club.

Orban: E posibil ca masurile decise pe 9 decembrie sa nu fie suficiente pentru calmarea pietelor. Ministrul Leonard Orban a declarat, ieri, ca este posibil ca masurile luate la Consiliul european din 9 decembrie sa nu fie suficiente pentru calmarea pietelor si ca nu este exclus ca, din cauza masurilor necesare pe termen scurt, sa fie convocata o noua reuniune a Consiliului european. Leonard Orban a spus: "S-ar putea ca masurile luate la Consiliul european din zilele de 8 si 9 decembrie sa nu fie suficiente pentru calmarea pietelor si de altfel am si constatat ieri ce s-a intamplat in diferite orase din UE. In momentul de fata n-as vrea sa speculez in niciun fel in ceea ce priveste eventualele masuri suplimentare care ar fi necesare. Sunt foarte multe discutii in momentul de fata, sunt foarte multe optiuni. Unii spun de exemplu ca ar trebui sa existe o garantare fara o limita fixa ale diferitelor mecanisme, fie ca vorbim de facilitatea europeana de stabilitate financiara, fie ca vorbim de viitorul mecanism european de stabilitate", informeaza Bursa.

Aventura unui investitor roman pe continentul negru. La un an de cand a pus prima data piciorul pe pamant senegalez, omul de afaceri Ovidiu Tender are deja planuri concrete de cateva sute de milioane de dolari. Este sfarsit de noiembrie, dar nimic din jur nu te duce cu gandul la apropierea Craciunului. Vegetatie luxurianta, aproape 30 de grade Celsius si multi angajati care roiesc prin jurul lui. Omul de afaceri roman Ovidiu Tender se afla pentru a opta oara in mai putin de un an si jumatate in Senegal, dar pare ca Dakar este deja a doua lui casa. Iar criza nu a ajuns pe aici. Cel putin deocamdata. "Bineinteles ca probabil va veni si aici, dar nu a coincis cu momentul de pe pietele internationale. Tot ce se construieste se vinde in faza de proiect aici", spune Ovidiu Tender, scrie Adevarul.

Zona euro se va confrunta anul viitor cu o stagnare economica, rate ridicate ale somajului si cu un nivel al creditarii redus de reglementarile excesive. La nivelul celor 17 tari din zona euro, cresterea economica va fi abia de 1%, in conditiile in care abia in martie, planul elaborat la summit-ul de la Brussel va fi pus in aplicare. Germania, motorul Europei, va reduce din turatie si ar putea avea o contractie de 0,5%. "Zona Euro are nevoie atat de crestere economica, dar si de disciplina bugetara", a spus Angela Merkel. O veste buna si o veste proasta vin dinspre tarile din fostul bloc comunist. Vestea buna este ca la nivelul acestor tari, cresterea economica este de 3% la finalul acestui an. Vestea proasta este ca Fitch a retrogradat ratingurile Bulgariei, Letoniei, Lituaniei si Cehiei, scrieExpat Times.

Renault adopta tehnologia Android. Zoe si noul Clio vor fi primele modele Renault care vor beneficia de noul ecran tactil si de tehnologia Android care se va regasi pe acesta. Incepand de anul viitor, Renault va monta pe cateva dintre modelele sale sistemul R-Link, care va rula diverse aplicatii si va putea fi conectat cu smartphone-uri Android. In cazul modelului electric Zoe, sistemul va fi capabil sa comunice de la distanta cu alte vehicule si va avea o serie de functii optimizate, cum am fi incarcarea bateriilor sau calcularea rutei ce urmeaza a fi parcursa. Renault intentioneaza sa dezvolte acest sistem si sa ofere soferilor posibilitatea de a interveni la nevoie, pentru a preveni partenerii de trafic asupra unor pericole. In acest sens, sistemul si-ar putea gasi utilitatea si in contextul obligativitatii "e-call", anunta 24auto.ro.