Strategia din spatele pretului sau de ce un iPad de 499 de dolari nu pare scump. Atunci cand Steve Jobs a prezentat iPad-ul, i-a aratat caracteristicile revolutionare si a folosit de multe ori cuvinte precum "bum!" si "wow!". Dar nu asta a innebunit multimea. "Ce pret ar trebui sa aiba?", a intrebat Jobs. "Daca tinem cont de parerea analistilor, ar trebui sa aiba un pret cu putin sub 1.000 de dolari, adica 999 dolari". Moment in care a afisat pe ecran un gigant 999$ pentru ceva timp. "Sunt incantat sa va anunt ca pretul pentru iPad nu porneste de la 999$, ci de la doar 499$", a spus Jobs, in timp ce pe ecran a aparut noul pret. Aceasta tactica este cunoscuta sub denumirea de efect de ancorare, iar comerciantii se folosesc de acest truc pentru a ne pacali. "De fiecare data cand trebuie sa estimezi o valoare numerica, esti foarte sensibil la puterea sugestiei", spune William Poundstone, autorul cartii "Mitul valorii corecte", scrie Capital.

Business reportFoto: Colaj foto

Cel mai dezbatut proiect din acest an, managementul privat in companiile de stat are putini adepti si prea multi sceptici. Radu Furnica, cel mai experimentat recrutor din piata, propune solutia radicala: separarea politicului de economia de stat. O curatenie generala fara jumatati de masura. O decizie politica, la care se va ajunge probabil doar la presiunea pietelor financiare sau/si a organismelor internationale, scrie Money Express.

Europenii au mai multa incredere in UE decat in guvernele nationale. Europenii continua sa vada Uniunea Europeana ca fiind cel mai eficient actor, inaintea guvernelor nationale, in abordarea efectelor crizei economice, potrivit unui sondaj, citat de The Echo. Un total de 31.659 de persoane au fost intervievate in toate cele 27 state membre ale Uniunii si in tarile candidate la aderare. UE isi mentine prima pozitie (23%/+1), urmata de guvernele nationale (20%/neschimbat). G20 (16%/+2) urmeaza pe a treia pozitie, inaintea Fondului Monetar International (14%/-1), scrie Bursa.

Ce promotii poti prinde la shopping-ul de final de an. Cel mai mare retailer online din Romania, eMag, ofera, pana la sfarsitul anului, un discount de 50% la cel mai ieftin dintre doua produse marca Singer cumparate. Persoanele care se hotarasc sa plece in vacanta in ultimul moment au de unde alege. Ele pot alege dintr-o varietate de oferte "last minute" puse la bataie de agentiile de turism. Spre exemplu, un sejur de Revelion in capitala Ungariei, Budapesta, poate fi achizitionat cu 124 de euro, scrie EVZ.ro.

Depozitele bancilor la BCE au atins vineri un nivel-record: 347 mld. euro. Depozitele bancilor din Uniunea Europeana la Banca Centrala Europeana au ajuns vineri la o valoare de 347 de miliarde de euro, cel mai ridicat nivel din iunie 2010, potrivit datelor publicate de BCE. Pentru banii depozitati la BCE dobanda este de doar 0,25%, mult mai putin decat pe piata interbancara, dar bancile nu vor sa-si asume riscul de a nu mai putea recupera imprumuturile, scrie Money.ro.

Bogza, Bancpost: In Romania sunt prea multe banci. Fostul viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei explica pentru Capital.ro de ce piata din Romania nu mai poate sustine cele peste 40 de institutii de credit si de ce fuziunile sau chiar retragerile de pe piata locala sunt inevitabile in 2012. "Fata de perioadele de crestere rapida, devine din ce in ce mai evident faptul ca sistemul bancar din Romania are prea multi jucatori", a declarat pentru capital.ro, presedintele Consiliului de Administratie al Bancpost, Mihai Bogza.

Telefoanele Apple, prea scumpe pentru europeni. Lansarea iPhone 4S in octombrie a fost un succes pentru Apple in Marea Britanie si in Statele Unite, insa nu a reusit sa atraga atentia in Europa continentala, unde compania americana a pierdut cota de piata. "In Marea Britanie, SUA si Australia, noul iPhone al Apple zboara de pe rafturi in aceasta perioada. Insa trendul este departe de a fi universal", comenteaza directorul de cercetare al Kantar, Dominic Sunnebo. Cota de piata a Apple a crescut in ultimele 12 saptamani de la 25% la 36% pe piata smartphone din SUA, respectiv de la 21% la 31% in Marea Britanie, scrie Adevarul.

Londra face lobby la UE pentru relaxarea legilor cu privire la calitatea aerului. Calitatea aerului din Londra a fost mai proasta anul acesta decat in oricare din ultimii cinci ani. Capitala incalca reglementarile UE ale calitatii aerului si este amenintata cu amenzi de pana la 300 de milioane de lire. Insa in cadrul unui summit recent de la Bruxelles, Londra s-a alaturat altor 12 regiuni din sapte tari, care au cele mai concentrate operatiuni industriale, pentru a cere executivului UE sa "recunoasca eforturile lor de a controla emisiile cand se vor lua masuri punitive", luand in calcul "trasaturile lor speciale", cum ar fi concentrarea mai mare de surse de poluare, scrie Bursa.