Bancher roman: Exista banci care au venituri sub nivelul critic. Fostul viceguvernator BNR, Mihai Bogza, este rezervat in ceea ce priveste revenirea economica in 2012. In ceea ce priveste sectorul bancar, actualul presedinte al CA al Bancpost are opinii pesimiste dar argumentate si crede ca unele banci de nisa vor avea mari probleme in viitor. "Costurile operationale pentru intreaga industrie sunt prea ridicate pentru a fi acoperite de veniturile aflate in scadere, iar un numar de jucatori se situeaza sub masa critica, in pofida eforturilor de a se concentra pe anumite nise", spune Bogza pentru Capital.

Business reportFoto: Colaj foto

Dificilul an 2012: Cum sta Romania in regiune - deficite si datorii. Bugetele tarilor din regiune pentru anul viitor sunt construite pe deficite mici. Insa multe dintre prognozele guvernelor pentru cresterea economica ce ar trebui sa faca posibila atingerea tintelor fiscale sunt mai degraba optimiste. Cum sta Romania in acest context. Datoria publica totala a Romaniei era de 38,7% in luna septembrie, la un PIB estimat pentru 2011 de 547,8 miliarde de lei. Datoria guvernamentala a fost de 31% din PIB in 2010 si va creste la 33,4% in 2011 si 33,9% in 2012, daca este atinsa tinta de deficit, scrie Money.ro.

Reuters: Un val de investitii chineze masive in Europa este putin probabil. Influenta Chinei nu poate decat sa creasca intr-o Europa inecata in datorii si aflata in pragul unei noi recesiuni, ai carei lideri ar vrea ca Beijingul sa investeasca o parte mai mare din rezervele valutare de 3.200 de miliarde de dolari in obligatiuni europene, potrivit Reuters. China va contribui, probabil, si la resursele FMI pentru sustinerea unor state puternic indatorate, precum Italia si Spania. Achizitia, saptamana trecuta, a participatiei guvernului portughez la compania EDP de catre China Three Gorges, pentru 3,5 miliarde de dolari, este, de asemenea, un semn pentru ce va urma, scrie Reuters citata de Gandul.

Faber: Daca peste 5 ani veti mai avea jumatate din banii de acum, veti fi norocosi. Marc Faber, unul dintre cei mai cunoscuti analisti de investitii la nivel international, a afirmat in cadrul unui interviu pentru Reuters ca in urmatorii ani nu ar trebui sa ne asteptam la o revenire, pentru ca tiparnita de bani care va fi pusa tot mai mult in functiune nu inseamna deloc prosperitate. Faber este de parere ca piata derivativelor va disparea si ca majoritatea oamenilor se vor considera norocosi daca peste cinci ani vor mai avea jumatate din banii de acum, scrie Capital.

De ce au ajuns carburantii atat de scumpi in 2011. In tarile arabe si in cele din Africa de Nord si Orientul Mijlociu au fost conflicte infioratoare, soldate cu morti, caderi de regimuri opresive si embargouri economice. Problemele din aceste tari, extrem de bogate in titei, au lovit puternic piata petroliera mondiala, iar preturile s-au dus in sus in prima parte a anului, spre cotatii de peste 120 de dolari pe baril, care nu mai fusesera atinse din 2008. In Romania, socul nu a intarziat sa se propage. La mijlocul lunii aprilie, pompele din benzinarii afisau recordul istoric de sase lei pe litru pentru cele mai scumpe sortimente de carburanti. Abia la finalul verii a inceput sa se vada o relaxare a preturilor, scrie Adevarul.

De trei ori mai putini bani din partea companiilor imobiliare. Investitorii imobiliari straini au adus in primele noua luni circa 120 de milioane de euro la capitalul firmelor pe care le detin in Romania, in scadere de peste trei ori fata de perioada similara a anului trecut, cand infuziile de fonduri au depasit 395 milioane de euro, potrivit datelor ONRC. Investitorii spanioli au fost activi, dar au contribuit cu sume destul de reduse la firmele detinute in Romania. Grupo Lar a injectat aproape 5 milioane de euro in doua firme, iar Gran Via 1,9 milioane de euro, scrie Bursa.

Seful Fiscului: Nu stiu cat de populari am fost anul acesta. Am blocat peste 2,8 milioane de conturi bancare. Presedintele Fiscului (ANAF), Sorib Blejnar, a declarat cu ocazia bilantului de sfarsit de an, prezentat de catre ministerul Finantelor Publice, ca nu stie cat de populari au fost angajatii institutiei pe care o conduce in 2011, tinand cont ca au blocat 2,87 milioane de conturi bancare pentru a recupera datorii catre stat, fata de doar 966.002 in 2007. El a subliniat insa ca cel putin o parte a mediului de afaceri ii considera populari, mai ales pentru ca s-au luat masuri concrete pentru colectarea si incasarea mai usoara, nebirocratica, a taxelor si impozitelor, scrie Gandul.