Atentie la derapaje, daca vrem sa iesim din criza. Ipoteza intrarii zonei euro in recesiune apare tot mai des in analizele economice si in prognozele publicate in ultimele zile. Daca acest lucru s-ar materializa, implicit, am avea si noi de suferit, mai ales ca trecem acum printr-o situatie destul de incordata la nivel politic, care da un semnal de incertitudine pentru cei care ne privesc din afara. Drept dovada, revista "Forbes" a scris, zilele trecute, ca prea multi specialisti din Vest s-au concentrat in ultima vreme asupra Greciei, din cauza datoriei sale, insa au ignorat Romania, unde recesiunea are efecte politice si economice mai severe, scrie EVZ.

Business ReportFoto: Colaj foto

Ce va urma dupa represiunea financiara? A inceput un nou an de criza al "civilizatiei" postbelice, civilizatie construita pe baza banilor fara valoare intrinseca si a unei explozii a creditarii care si-a atins limitele. Se va ridica omenirea la inaltimea asteptarilor si va dovedi ca civilizatia nu este doar o iluzie a banilor ieftini? Sa speram ca da, dar sa nu asteptam acest lucru de la asa-zisii lideri ai "democratilor" vestice, care se comporta tot mai mult asemeni unor tirani din tarile bananiere. Ei nu vor sa accepte sub nicio forma falimentul moral si institutional al Uniunii Europene si continua sa-si terorizeze cetatenii cu viziuni apocaliptice ale unei lumi in care UE si zona euro se dezintegreaza. Integral pe Bursa.ro

Risti sa fii furat la "portofelul electronic"! Cum te aperi? La nivel european, numarul incidentelor de frauda pe card scade mult an de an, datorita implementarii de catre state a tehnologiei de plata cu cip, Romania nefacand exceptie de la aceasta tendinta. Tara noastra sta chiar mai bine decat media europeana: in 2010, volumul fraudelor de pe piata locala a fost de opt ori mai redus. Insa, nu toate cardurile de pe piata locala au implementat sistemul cu cip, care ofera o siguranta apropiata de 100%, informeaza EVZ.

UE scoate 300 de locuri de munca la concurs. Salariile pornesc de la 4.000 de euro pe luna. Care sunt cerintele. Romanii au posibilitatea sa se angajeze si in acest an la una dintre institutiile Uniunii Europene. Oficiul european pentru selectia personalului (EPSO) va scoate la concurs, in luna martie, 300 de posturi de administratori (prima pozitie ce poate fi accesata, echivalenta cu entry-level) in domenii precum administratie publica europeana, comunicare, drept si relatii externe. Salariile sunt cuprinse intre 4.200 (pentru AD5) si 5.350 de euro pe luna (pentru AD7), anunta EurActiv.ro

Job de 4000 de euro la Uniunea Europeana: cum te pregatesti pentru selectie si cum candidezi. "Candidatii pot sustine fara ajutor testul de preselectie. Insa, pentru a merge mai departe, ei au nevoie, in cele mai multe cazuri, sa urmeze cursuri specializate ori sa se pregateasca foarte bine singuri, fiind vorba de un proces de recrutare ce dureaza in jur de noua luni. In ceea ce priveste cursurile, pe langa informatiile teoretice pe care le afli, asculti si sfaturile unui specialist, care preda de mai mult timp si are experienta in competitiile europene", spune Phil Gaskell. Integral pe CariereOnline.ro

Banii de autostrazi, cheltuiti pentru exproprieri inutile. Pentru o mana de avocati, politicieni sau afaceristi, exproprierile au fost multa vreme o oportunitate de a-si ajusta veniturile pe banii statului. La final, Compania de Drumuri s-a trezit fie ca a cumparat hectare intregi de pamant pe care nu le foloseste, fie ca a achitat preturi prea mari pentru servicii juridice sau pentru unele parcele. De slabiciunile legii s-a profitat din plin odata cu pornirea proiectului autostrazii Bucuresti-Ploiesti. De altfel, acest proiect de infrastructura a dat cei mai multi "expropriati de lux", printre ei deputatul PSD Robert Negoita, nepotul latifundiarului din Pipera, Gigi Becali, si cativa oficiali locali. Integral in Capital.

"Electrica" cere E.ON despagubiri de 50 milioane euro. "Electrica" solicita companiei E.ON, care a cumparat in 2005 o filiala a furnizorului de electricitate, despagubiri de circa 50 milioane euro, pentru neindeplinirea unor clauze contractuale, dupa cum ne-a declarat Ioan Folescu, directorul general al "Electrica". Domnia sa ne-a precizat ca, intrucat in cadrul procesului de monitorizare s-a constatat ca investitorul german nu si-a atins toate obligatiile asumate in contractul de privatizare, compania de furnizare a electricitatii a actionat in judecata E.ON la Curtea Internationala de Arbitraj de la Paris. Acest dosar este comasat cu un altul, deschis, de data aceasta, de E.ON impotriva "Electrica", sub acuzatia ca societatea de stat nu vrea sa negocieze cu E.ON vanzarea actiunilor pe care le mai detine la fosta "Electrica" Moldova, anunta Bursa.ro

Afacerea anului pentru bancheri: datoria publica de 12,5 miliarde de euro. Reducerea liniilor de finantare dinspre bancile-mama spre subsidiarele din Romania in 2012, la care se adauga apetitul slab pentru credite si creditare, ii va determina pe bancheri sa-si bazeze si mai mult businessul pe afacerile cu statul, mai exact pe nevoia sa de bani. Si au ce imprumuta: 11 miliarde de lei deficit bugetar si 54 de miliarde de lei refinantarea creditelor scadente in acest an, potrivit datelor Ministerului Finantelor. In total, 65 de miliarde de lei (putin peste 15 miliarde de euro). Sursa de finantare externa - mult mai ieftina - nu a fost niciodata usor de accesat, pentru o tara care nici nu a avut o economie foarte performanta (la care a mai atarnat si calificativul "junk" al titlurilor romanesti), nici nu a iesit foarte des pe piete, astfel incat sa atraga atentia investitorilor in datorii suverane. Continuarea in Capital.

Ce trebuie sa schimbe Europa pentru a ramane o superputere economica si in viitor. Europa trebuie sa pastreze actualul model de crestere economica, insa acesta trebuie ajustat pentru a spori competitivitatea fortei de munca si pentru a reduce cheltuielile guvernamentale destinate asistentei sociale, arata un nou studiu lansat marti de Banca Mondiala. Modelul european de crestere economica a fost un motor de convergenta economica si a permis ca sute de milioane de europeni sa se bucure de o bunastare nemaintalnita, noteaza oficialii bancii. Raportul vine cu doar o zi inaintea deschiderii Forumului Economic Mondial de la Davos, eveniment la care vor participa liderii celor mai importante economii din lume. Tema de anul acesta este tocmai "gasirea unui nou model economic", dupa cum au anuntat organizatorii evenimentului, relateaza Gandul.

Guvernul catre FMI: Privatizarile incep din februarie. Planul de restructurare a companiilor de stat monitorizate de institutiile internationale a fost incheiat, sustin autoritatile de la Bucuresti. Expertii Fondului Monetar International sosesc astazi in Romania pentru a patra evaluare a Acordului Stand-by de tip preventiv cu Romania. In scrisoarea de intentie catre FMI, reprezentantii Guvernului confirma continuarea reformelor asumate pentru restructurarea sistemului bugetar. Fondul de salarii din domeniul public va continua sa scada, iar reducerile de personal bugetar vor continua, informeaza Romania Libera.

Tinerii antreprenori pot scoate tara din criza. Consiliul National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii solicita Guvernului sa suplimenteze cu 300 de milioane de euro programele guvernamentale care vizeaza deschiderea de noi firme (start-up). "Trebuie mai multe fonduri pentru tineri. Daca se vor aloca 100.000 de euro pe an in perioada 2012-2014, se pot crea peste 300.000 de noi locuri de munca, ceea ce va duce la cresterea PIB-ului cu 4,26% in perioada 2012-2016", a afirmat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului pentru IMM-uri, intr-o conferinta de presa, scrie Adevarul.