Tabara: "Vom avea un an excelent pentru culturile de primavara". Acest an va fi unul excelent pentru culturile de primavara, datorita stratului de zapada care a acoperit, zilele trecute, intreaga tara, ne-a spus ministrul agriculturii, Valeriu Tabara, in cadrul unui interviu: "Anul acesta va fi unul excelent si pentru porumb, si pentru floarea-soarelui si pentru tot ce se va semana in martie-aprilie. Va spun fara niciun fel de retinere, acum, cand avem stratul de zapada de aproape 40 de centimetri pe cea mai mare parte a tarii. Mai ales ca zapada a cazut peste terenul neinghetat, deci apa nu se va scurge, se va acumula in sol. Rezerva de apa se reface exact cum ne-am dorit. Ceea ce se intampla acum reprezinta perspectivele primaverii. Eu am fost optimist si in toamna, nu numai din punctul de vedere al ministrului sau a politicianului, ci din punctul de vedere al tehnicianului". Domnia sa ne-a precizat ca seceta din toamna anului trecut nu este o exceptie: "Seceta de toamna este prezenta intotdeauna in Romania. Din aceasta cauza, ani de zile rapita nu a fost cultivata la noi, pentru ca perioada august-septembrie este, de cele mai multe ori, o perioada secetoasa", scrie Bursa.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Cea mai mare retea romaneasca de magazine de confectii a intrat in insolventa. Staff Collection, care detine cea mai mare retea romaneasca de magazine de confectii House of Art, si-a cerut insolventa. Dosarul a fost inregistrat pe 13 ianuarie, pe 16 ianuarie, Tribunalul Bucuresti a admis cererea pentru intrare in insolventa, termenul stabilit de instanta pentru continuarea acestei proceduri fiind 26 martie, potrivit site-ului Tribunalului Bucuresti. Staff Collection, care detine cea mai mare retea romaneasca de magazine de confectii House of Art, a incheiat 2010 cu pierderi de 4,5 milioane euro la o cifra de afaceri de 13,7 milioane euro, potrivit datelor raportate la Ministerul Finantelor Publice. Fata de 2008, an "de referinta" pentru industria de profil, veniturile businessului fondat in urma cu 18 ani de Olivera Mihet si sora geamana a acesteia, Daniela Ciucilovici Berciu, impreuna cu Doru Florin Mihet, sotul Oliverei, si Ionel Petruta, varul acestuia din Alba Iulia, au scazut cu 40%. Afacerea lor de familie - Staff Collection -, trecea in 2008 de 20 milioane de euro, suma obtinuta doar din productia si comercializarea de confectii. Compania avea atunci un profit net de apoape 200.000 de euro si opera o retea de 60 de magazine House of Art, anunta Capital.ro.

Guvernul suspenda taxa auto la vanzare. Cati bani pierde. Persoanele care au cumparat masini vechi incepand cu 13 ianuarie 2012 si au platit taxa de prima vanzare vor primi banii inapoi, Guvernul urmand sa suspende taxa pentru a "reevalua" impactul social al acesteia si generand astfel o pierdere de peste 570 milioane lei care va afecta proiectele de mediu. Conform legii, incepand cu acest an, pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007 taxa de poluare trebuie achitata de catre cumparator la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor. Noul sistem este aplicat incepand cu 13 ianuarie. Pe fondul protestelor organizate in ultimele zile in Bucuresti si alte orase ale tarii, in care una dintre revendicarile formulate vizeaza eliminarea taxei auto, coalitia guvernamentala a decis sa suspende pana la 1 ianuarie 2013 taxa de prima vanzare, cu explicatia ca proprietarii de masini vechi trebuie sa beneficieze de timp suplimentar pentru a vinde autovehiculele, informeaza Money.ro.

Sprijin pentru afacerile romanilor din Diaspora. Autoritatile de la Bucuresti au initiat un program prin care romanii stabiliti in strainatate isi pot deschide afaceri. Romanii din afara granitelor tarii vor fi sprijiniti sa-si deschida mici afaceri in tarile de adoptie, prin intermediul carora sa promoveze produsele romanesti. Proiectul a fost elaborat de guvern si asteapta sa primeasca unda verde in cel mai scurt timp. "Deja este intr-o faza finala. Va fi prezentat ministrului Economiei si premierului Emil Boc", a anuntat presedintele Comisiei pentru romanii din afara granitelor tarii, deputatul PDL, William Brinza. Impreuna cu Irinel Cristu, presedintele Organizatiei Oamenilor de Afaceri PDL Bucuresti, William Brinza a initiat si procedurile privind editarea unui ghid pentru romanii din strainatate, in care sunt descrisi, in amanunt, pasii pentru deschiderea unei afaceri in tara in care locuiesc si modalitatea in care pot obtine credite de la banci. De asemenea, cei doi propun cooptarea unor consuli onorifici, neplatiti de stat, dintre romanii plecati afara de mai multi ani, care si-au deschis afaceri in zonele cu o numeroasa comunitate romaneasca, scrie EVZ.

Harta planetei internet. Spatiul virtual a devenit o parte importanta a vietii oamenilor, iar realitatea se confunda deseori cu retelele sociale. O treime din populatia planetei a ajuns pe internet, iar trendul este ascendent. Imagineaza-ti o lume fara cenzura, cu filme si muzica gratis, cu toti prietenii alaturi si impartasind toate filmuletele si fotografiile care-ti plac. Imagineaza-ti un album al vietii tale, o intreaga experienta redusa la o suma de biti pe internet. Suntem 7 miliarde de oameni incepand de anul trecut pe Terra, iar pe internet am ajuns la 2,1 miliarde. Suntem multi, dar internetul nu se suprapopuleaza, ci are loc pentru toti, locuitorii lui traind intr-o absoluta democratie. Conform unui studiu realizat de firma americana de analiza de internet Pingdom, in 2011 internetul a crescut constant. Dintre cei 2,1 miliarde de utilizatori, cei mai multi sunt din Asia, aproximativ 922 de milioane, iar Europa este pe locul doi, cu 476 de milioane de utilizatori. Desi stau inca departe de cifrele din Occident, romanii sunt mari fani internet, in tara noastra existand 5,98 de milioane de conexiuni de internet active. Studiul Autoritatii Nationale pentru Administrarea si Reglementarea in Comunicatii (ANCOM) a aratat ca trendul este foarte putin descrescator, in 2010 existand peste 6 milioane de conexiuni active, anunta Adevarul.

Salvarea UE de catre China, "un bla - bla mediatic". Discutiile privind o salvare financiara a Uniunii Europene de catre China nu sunt decat un "bla-bla mediatic", au apreciat, ieri, responsabili politici si economici reuniti la Forumul Economic Mondial din statiunea elvetiana Davos, relateaza AFP, conform Agerpres. "Din punctul meu de vedere (...), acesta nu este decat un bla-bla mediatic", a spus directorul general al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), Pascal Lamy, adaugand: "Nu cred nicio secunda ca vor exista negocieri intre guvernul chinez si europeni asupra urmatorului subiect: < noi va vom cumpara datoria daca voi veti face asta sau asta >", informeaza Bursa.ro.

Soros: Faceti ce zic nemtii si veti ajunge rau. Ei ies mereu deasupra. "Dintr-un oarecare punct de vedere, ei au cea mai de succes economie. Cum ar putea restul lumii sa-i iubeasca, in felul acesta?", explica omul de afaceri George Soros faptul ca Germania face tabara separata in cadrul zonei euro. "Din pacate, nu este deloc adevarat. Vorbim de un sistem inchis, unde Germania este un creditor constant. Intr-un sistem inchis, nu toata lumea poate fi creditor. Trebuie sa existe creditori in datornici. Astfel, Germania cere imposibilul (referire la masurile de austeritate impuse altor state n.r.). Se intampla sa faci cum zic ei. Apoi chiar daca Europa intra intr-o spirala deflationista, Germania se descurca mereu mai bine decat ceilalti. Germania va continua sa creasca, in timp ce statele greu-indatorate vor trebui sa plateasca prime de risc mari si sa cada in recesiune", explica omul de afaceri care adauga faptul ca in felul acesta valoarea euro se depreciaza, ceea ce este, de asemenea, un avantaj pentru nemti, care au astfel, un avantaj pentru exporturi, scrie Capital.ro.

Piata auto mondiala a crescut in 2011 cu 5,3%. Dupa ce, in 2010, inregistrase un salt de 11,7%, piata auto mondiala si-a redus considerabil ritmul de crestere, anul trecut. Totusi, anul 2011 a fost incheiat "pe plus", mai exact in crestere cu 5,3% fata de precedentul, cu un total de 74,7 milioane de automobile (autoturisme si vehicule comerciale usoare). In volume, vanzarile de anul trecut au fost mai mari cu 3,7 milioane de unitati decat in 2010. Reducerea ritmului de crestere are drept cauza, in primul rand, cererea in relativ recul de pe piata chineza. Dupa o crestee cu 28,7% in 2010, piata din aceasta tara a avut in 2011 o crestere cu "doar" 5,9%, totalizand 17,3 milioane de unitati. Chiar si asa, China isi conserva pozitia de lider mondial si castiga o jumatate de punct procentual la cota de piata, care in 2011 a ajuns la 23,2%, anunta 24auto.ro.

Pentru soferii inzapeziti: sunati la asiguratori inainte de a abandona masina! Conducatorii auto detinatori de polite Casco care au ghinionul de a nu-si mai putea continua drumul din cauza blocarii soselelor ca urmare a ninsorii si viscolului ar trebui sa sune la asiguratori inainte de a lua decizia de a-si abandona autoturismele in camp si de a se adaposti de intemperii. Asta pentru ca este foarte important sa afle cu precizie in ce conditii vor fi sau nu despagubiti de catre firmele de asigurari pentru eventualele daune suferite de masini dupa ce au fost abandonate. De asemenea, inainte de a pleca la drum, soferii ar face bine sa citeasca cu atentie contractele de asigurare Casco pentru a fi la curent cu clauzele care se aplica in astfel de situatii. Integral pe Finantistii.ro.