Romani care n-au mai platit creditul si au scapat. Persoana cu credit mic, fara bunuri sau venituri care sa poata fi executate silit - asa arata, de regula, romanii cu datorii la banci care au scapat de plata creditului. Din aceeasi categorie fac parte si persoane care au plecat in strainatate si nu mai pot fi gasite pentru a rambursa banii. Recuperatorii prefera pur si simplu sa le stearga debitorilor aceste datorii negarantate decat sa-si bata capul cu recuperarea. La firma de profil Coface, exista imprumuturi sub 100 de euro sau chiar de 1.000 de euro care, daca nu au fost inapoiate pe cale amiabila, au fost anulate, a declarat, pentru EVZ, Alexandra Rusen, coordonator de recuperare creante la Coface. O firma de colectare recupereaza creante in numele companiilor sau in nume propriu, in cazul creditelor cumparate de la banci sau companii, scrie EVZ.

Business ReportFoto: Colaj foto

Investitorii cer CNVM sa ancheteze unele tranzactii cu produse structurate. Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital vrea sa stie de la CNVM daca a fost sau nu incalcata legislatia pietei de capital in cazul unor tranzactii cu produse structurate, reclamate de unii investitori inca din toamna trecuta si invocate de fosta conducere a Bursei drept motiv pentru demiterea lui Valentin Ionescu din functia de director general al BVB. O astfel de ancheta este deja in des-fasurare la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, dupa cum ne-a precizat, luni, Ciprian Copariu, director general CNVM, dupa ce mai multi investitori au facut sesizari cu privire la problemele care au aparut in legatura cu structuratele. Cercetarile nu au fost insa finalizate, anunta Bursa.

Apartamente noi cu portarei la usa. Construite dupa visele potentialilor clienti si nu dupa capacitatea lor reala de cumparare, nu este de mirare ca ansamblurile rezidentiale au inceput sa se prabuseasca, unul cate unul, sub povara datoriilor. Numai in luna ianuarie, trei dezvoltatori ai unor proiecte din Capitala si-au cerut insolventa sau au cautat alte modalitati prin care sa dea faliment. Pe o piata imobiliara aproape inghetata, este greu sa le vinzi romanilor cu salarii stirbite de criza locuinte de zeci de mii de euro, relateaza EVZ.

O banca din Romania are solvabilitatea la cote de alarma. Indicatorul minim de solvabilitate cerut de sistemul bancar este de 8%. Cu toate acestea, sistemul nostru bancar a avut anul trecut un indicator de solvabilitate de 14,51%. Surse din mediul bancar spun insa ca aproape de cota de avarie de 8% ar fi o banca mica din sistem, pe care BNR o tine cu un indicator de lichiditate imediate de peste 60%. Acest indicator urmareste activele lichide sau usor lichidizabile, adica sume in lei si valuta pastrate la BNR si titluri de stat, anunta Capital.

O companie elvetiana de produse medicale vrea sa construiasca o fabrica in judetul Cluj. Elisabeta Dumitrescu, directorul general al Camerei de Comert si Industrie Cluj, a declarat in exclusivitate pentru Finantistii.ro ca o companie cu profil medical din Elvetia vrea sa realizezeze o investitie tip greenfield in Romania. Elvetienii intentioneaza sa ridice in judetul Cluj o fabrica de materiale sanitare care va produce ace de seringa. Proiectul este evaluat la cateva zeci de milioane de euro si va da nastere, in prima faza, unui numar de 600 de locuri de munca, informeaza Finantistii.ro

Ce este mai profitabil: sa platesti chirie sau rata la banca. Cat de avantajos este programul "Prima casa". Preturile apartamentelor vechi din Bucuresti au scazut in ultimii ani mai repede decat chiriile, astfel ca rata lunara la un credit pe 30 de ani prin programul "Prima casa" este, in medie, cu 8,4% mai mica decat chiria unui apartament similar, arata o analiza a Ziarului Financiar. Rata lunara la un credit pe 30 de ani prin programul guvernamental "Prima casa" este mai mica decat chiria pentru un apartament similar in cazul a 21 din 27 de tipuri de locuinte care pot fi cumparate prin acest program, potrivit calculelor facute de ZF pe baza datelor furnizate de Analize Imobiliare, platforma a site-ului imobiliare.ro. Integral in Gandul.

De ce explodeaza facturile la intretinere. Pretul gazelor livrate populatiei nu va creste pana la 1 aprilie, insa temperaturile extrem de scazute au generat consumuri foarte mari pentru incalzire, iar facturile de intretinere vor creste cu peste o treime. Pe sosele, cai ferate sau aeroporturi, iarna a adus costuri suplimentare de milioane de euro. Si in acest an autoritatile au fost prinse pe picior gresit de iarna dificila, cu temperaturi mult sub minus. Consumul de gaze a atins un record istoric, situatie care a dus la majorarea importurilor de gaze. Continuarea in Romania Libera.

Efectul efervescent al fidelizarii, intre carduri si atitudine! Evaluarea farmaciilor prin Mystery Shopping. 75% dintre clientii sub acoperire care au trecut pragul farmaciilor din capitala, intr-un studiu de Mystery Shopping efectuat de VBS - Business Solutions, nu au fost satisfacuti de consilierea si atitudinea personalului din aceste unitati. Aceste evaluari pot reprezenta un punct de plecare in incercarea de a raspunde intrebarilor ridicate cu privire la modalitatile prin care farmaciile isi pot mentine clientii sanatosi, loiali si nu in ultimul rand multumiti. Scenariul abordat de catre clientii misteriosi a fost unul clasic si a presupus solicitarea unor medicamente pentru atenuarea starii de raceala, scrie ExcellenceClub.

Ce impozite pe cladiri vom datora in 2012 Guvernul a stabilit cum vor fi impozitate cladirile persoanelor fizice si cele ale persoanelor juridice neevaluate in ultimii 5 ani. Acestea au fost detaliate in ultimele modificari ale normelor metodologice privind Codul Fiscal, respectiv HG 50/2012 publicata in Monitorul Oficial nr 79 din 31 ianuarie 2012. In privinta facilitatilor la plata impozitului pe cladiri in cazul lucrarilor de reabilitare energetica a cladirilor, si a lucrarilor de crestere a calitatii arhitectural ambientale a acestora s-a precizat doar ca vor hotari consiliile locale, informeaza Finantistii.ro

Ce inseamna un "ziar de lux". Pe cand baga zeci de milioane de euro in "Adevarul", Dinu Patriciu a avut pretentia sa ne invete, pe noi, sarantocii, cum se fac bani din presa, publicand, pe 7 ianuarie 2010, un articol intitulat chiar asa, "Presa face bani". In timp ce noi trageam targa pe uscat, Patriciu isi dadea intalnire cu echipa editoriala in Brazilia, pentru un "brain storming", ca sa configureze dezvoltarea Holdingului si ne spunea ca, in anul precedent, facuse acelasi lucru, in Muntii Albastri din Australia, iar cu doi ani in urma, in Caraibe ( m-am invinetit de invidie - noi o facem la mine in birou, zilnic), relateaza Bursa.