Cum se fraudeaza banii UE? Cu... panza vopsita. Oameni de afaceri, primari, reprezentanti ai consiliilor locale, functionari ai finantelor publice, cei ai Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura si directori de penitenciare, sunt doar cateva catgeorii de persoane care sunt cercetate sau exista suspiciuni asupra lor ca au fraudat fondurile europene. Ce metode folosesc acestia? "De la falsificare de evidente contabile, a CV-urilor celor care urmeaza sa implementeze proiectul sau a cererilor de finantare pana la manipularea specificatiilor tehnice ale proiectelor, in special la achizitiile de echipamente IT. O alta metoda este aceea de cooperare secreta intre ofertanti. Cei care participa la licitatie vin cu oferte umflate, care sustin astfel oferta castigatorului, chiar daca si aceasta este supraevaluata. In final, castigatorul subcontracteaza celor care l-au sustinut si care au pierdut licitatia", sustine seful DLAF, citat de Capital.

BusinessFoto: Colaj foto

Kotian, "Erste": Romania va incerca din nou sa se imprumute pe piata americana. Ministerul Finantelor Publice va mai incerca in acest an sa se imprumute de pe piata americana prin titluri cu maturitatea pe termen lung, este de parere Juraj Kotian, Co-Director Cercetare Macro/Fixed Income pentru ECE in cadrul Erste Group. Analistul considera ca pretul la care se imprumuta in prezent Romania este favorabil si ar trebui sa ramana constant la urmatoarea emisiune pe piata SUA, sau chiar sa scada, daca nu va avea loc un incident global pe pietele financiare, scrie Bursa.

Andrei Gheorghe revine pe ecran cu o emisiune despre oameni si putere. Postul de televiziune The Money Channel isi completeaza echipa cu Andrei Gheorghe. Revenirea sa pe ecran va avea loc luni, 13 februarie, printr-un interviu cu totul special, realizat cu generalul Victor Athanasie Stanculescu, aflat in detentie la penitenciarul Jilava. Emisiunea "Oameni si oameni" il aduce pe Andrei Gheorghe fata in fata cu jucatori puternici, care au ceva de spus si, mai presus de orice, au forta sa schimbe realitatea. Emisiunea-interviu abordeaza invitatii intr-o maniera neromantata, prezentand aspecte inedite din viata lor, scrie Money.ro.

Ce au schimbat rezultatele provizorii ale recensamantului pe piata rezidentiala? Faptul ca populatia stabila a Romaniei e mai mica cu 2,6 milioane de oameni fata de datele cunoscute din 2002 a schimbat oarecum fata pietei locuintelor. Astfel, avem la dispozitie 21 mp de locuinta fiecare, fata de 14,1 mp in 2002, si 1,2 camere fata de o camera. Cum stam fata de UE? Prost in continuare, iar starea locativa s-a modificat doar pentru ca populatia stabila a scazut cu 2,6 milioane de oameni si nu gratie dezvoltarii pietei. Astfel, am reusit sa egalam Lituania la suprafata disponibila pe cap de locuitor, stam mai bine decat Cehia (19 mp/locuitor) sau Ungaria (20 mp/locuitor), dar suntem departe de Austria (50,4 mop/locuitor), Germania (41,3 mp/locuitor), scrie Business Cover.

UE si China, inca un pas catre razboi comercial. Guvernul chinez a anuntat ieri ca nicio companie aeriana autohtona nu va plati noua taxa pe emisii de carbon impusa in Uniunea Europeana, alimentand o disputa care are toate sansele sa se tranforme intr-un adevarat razboi comercial. Chiar daca operatorii aerieni chinezi anuntasera in trecut ca nu se vor supune acestei legislatii, faptul ca Executivul de la Beijing se opune categoric si oficial unei directive UE este o actiune fara precedent, scrie Adevarul.

Unde vor romanii sa munceasca in strainatate. Care sunt cele mai cautate posturi si ce ofera angajatorii. Cele mai multe oferte de munca, circa 85,11% din totalul celor oferite de catre companiile straine, vin in aceasta perioada din partea angajatorilor europeni, iar cele mai putine vin din partea companiilor aflate pe continentul african, doar 0,44%. Astfel, reprezentantii companiilor din Grecia ofera, in momentul de fata, cele mai multe oferte de angajare pentru romani, mai exact 4.411 posturi vacante, acestia fiind urmati in top de catre cei din Marea Britanie, din Germania, din Statele Unite ale Americii si din Franta, scrie Gandul.

IT-istii romani vanati de angajatorii francezi.Salarii de pana la 35.000 de euro pe an. Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca organizeaza un concurs de selectie pentru IT-istii care doresc sa lucreze peste hotare. In acest scop, au fost puse la bataie 10 posturi pentru dezvoltatori WEB PHP si 10 pentru dezvoltatori Java, in Franta. Salariile sunt mari: intre 25.000 si 35.000 de euro pe an. Cei care doresc sa aplice pentru unul dintre locurile de munca scoae la concurs trebuie sa aiba intre 28 si 35 de ani si minimum patru-cinci ani de experienta profesionala, dar este esential si sa cunoasca foarte bine franceza, scrie cariereonline.ro.

O femeie care monteaza ecrane pentru Apple vede pentru prima data un iPad. Vezi reactia ei! O angajata a companiei Foxconn, firma care asambleaza produsele Apple, a stat de vorba cu un reporter CNN, explicand ce inseamna sa lucrezi pentru compania chineza, iar cu aceasta ocazie a reusit sa vada pentru prima data in viata ei o tableta iPad. La fabrica din Chengdu, China, angajatii sunt platiti cu 1 dolar pe ora si nu au voie sa vorbeasca intre ei. Doamna Chen, un nume care i-a fost atribuit de cei de la CNN pentru a nu ii dezvalui identitatea, a declarat ca la Foxconn "femeile sunt tratate ca barbatii, iar barbatii ca niste masini". Doamna Chen asambleaza ecrane de iPad 12 ore pe zi. Ea nu a vazut nicioadata produsul finit. Atunci cand reporterul ii arata unul ramane impresionata si declara ca si-ar lua un iPad daca ar avea bani, scrie Capital.

Fitch: Falimentul "dezordonat" al Greciei nu poate fi exclus. Agentia de evaluare Fitch Ratings a estimat, ieri, ca falimentul "dezordonat" al Greciei nu poate fi exclus pe deplin. "Fitch asteapta ca Grecia sa recurga la o restructurare ordonata a debitelor, care ar trebui sa ne asigure ca sistemul sau de plati functioneaza", au afirmat specialistii agentiei, avertizand, insa, ca "un faliment dezordonat al Greciei, care ar putea include iesirea tarii din zona euro, nu poate fi exclus pe deplin", scrie Bursa.