Cand e chiria mai buna ca rata. Comparatia dintre rata la banca si chirie este cel mai popular instrument de luare a deciziei daca e timpul sau nu sa cumperi o locuinta. Insa este si foarte inselatoare. Totusi, aceasta comparatie nu tine intotdeauna cont de un lucru: durata creditului este limitata in timp ce nevoia de locuire este permanenta. Astfel, o rata la banca mai mare se poate transforma in economisire iar, la sfarsitul creditului, in capital. Adica, in loc sa mai platesti chirie sau rata nu mai platesti nimic. Sigur, daca rata este mult mai mare decat chiria, este preferabil sa economisesti banii respectivi. Care este pragul exact de rentabilitate se poate calcula, scrie EVZ.

Business ReportFoto: Colaj foto

Romania ar putea atrage investitii masive in energie. Companii din domeniul energetic sunt interesate de investitii in tara noastra dar, pentru ca aceste intentii sa se materializeze, este nevoie ca reglementarile din domeniu, regimul fiscal si cel al redeventelor si gradul de stabilitate al tarii sa fie atractive pentru potentialii investitori, ne-a declarat Istvan Szekely, Director de Tara responsabil pentru Romania in cadrul Comisiei Europene (CE). Domnia sa este de parere ca Programul National pentru Dezvoltarea Infrastructurii (PNDI) trebuie inclus in buget, astfel incat sa se evite crearea unor noi proiecte care sa nu se finalizeze. Cele mai bune solutii la problemele din prezent sunt cele colective, potrivit lui Istvan Szekely. Domnia sa vede sistemul bancar din tara noastra ca fiind bine pregatit sa faca fata unor eventuale socuri externe. Interviu integral pe Bursa.ro

Ce se afla dincolo de datele inflatiei record. Inca un record de minimum pentru inflatie! Ieri, anuntul privind evolutia tarifelor din ianuarie a indicat ca in prima luna a anului am avut cea mai redusa inflatie anuala din ultimii 20 de ani: 2,7%. Lunar, preturile au crescut cu 0,36%. Tarifele au stat, practic, pe loc. La alimente, o singura categorie a inregistrat un salt notabil: este vorba de conservele din legume si fructe, care s-au scumpit luna trecuta cu 1,03% fata de decembrie. La marfurile nealimentare au fost cresteri usoare, de pana la 0,5%, doar combustibilii inregistrand o majorare cu 1,16%. Analistii pun inflatia mica pe seama recoltei agricole bune de anul trecut, relateaza EVZ.

Guvernul Ungureanu: Un mandat ca mersul pe sarma. Noua generatie instalata la Palatul Victoria, cu multi ministri scoliti in strainatate, trebuie sa aduca un suflu nou in economia romaneasca, cu masuri concrete de stimulare a locurilor de munca. Noile facilitati pentru mediul de afaceri trebuie identificate in asa masura incat sa nu puna in pericol incadrarea in tinta de deficit bugetar, mai ales ca majorarea pensiilor si salarilor in sectorul bugetar este ca o minge de foc. Alocarea resurselor pentru investitii trebuie sa fie orientata spre acele proiecte care duc la cresterea absorbtiei de fonduri europene. De asemenea, guvernul nu trebuie sa uite ca are la dispozitie doar noua luni pentru a-si dovedi capacitatea si a castiga increderea romanilor, informeaza Capital.

E oficial: statul ne distruge puterea de cumparare. Autoritatile de stat cumpara prin achizitii publice produse de larg consum la preturi semnificativ mai mari decat firmele private, afirma Consiliul Concurente. Cheltuielile bugetare cu bunuri si servicii s-au majorat cu peste 10% in anii de criza. Nu a fost nici pe departe singurul motiv pentru care preturile de consum au crescut per total cu 16,63% intre 2008 si 2011. Insa in acest fel, statul a mentinut o masa critica de cerere, la preturi relativ inalte, blocand, practic, procesul de ieftinire, firesc intr-o recesiune, in dauna consumatorilor de rand, informeaza Finantistii.

Fostul consultant financiar al celui mai bogat roman vrea despagubiri de peste 25 mil. lire. African Minerals, compania miniera a celui mai bogat roman - Frank Timis, se confrunta cu o hotarare judecatoreasca care o obliga la plata a zeci de milioane de lire sterline ca urmare a plangerilor venite din partea fostului sau consultant financiar. Banca de investitii Renaissance Capital pretinde ca African Minerals, si directorul sau executiv Frank Timis, nu si-a achitat in repetate randuri onorariul prevazut pentru majorarile de capital organizate de companie in perioada 2008 - 2010. Banca cere despagubiri "ce depasesc 25 mil. lire". In 2010, African Minerals a strans 170 mil. lire printr-o injectie de capital venita din partea companiei chineze de stat China Railway Materials Commercial Corporation (CRM), anunta Capital.

Tineri si cu afaceri de milioane de euro. Daca alte firme au dat afara pe capete angajati, au taiat din costuri si au renuntat la planurile de dezvoltare, in industria IT lucrurile au mers inainte. Antreprenori tineri, de pana in 30 de ani, care si-au cladit afaceri sanatoase, au rezistat cu brio recesiunii. Au inovat si astfel au inregistrat vanzari de milioane de euro. Au in jur de 30 de ani, sunt pasionati de tehnologie si deja au pus la punct business-uri de milioane de euro, pe care au reusit sa le dezvolte in plina criza. Tinerii antreprenori Mihai Patrascu, George Lemnaru si Bogdan Tudor au ales sa ramana in Romania si sa dezvolte proiecte relevante, unele chiar la nivel international, iar daca lucrurile vor merge bine vor incerca sa aduca acasa si alti specialisti de varsta lor plecati peste hotare. Integral in Romania Libera.

Cum a schimbat dezastrul Fukushima harta energiei. Statul-insula produce mai putin de 4% din gazele pe care le consuma in fiecare an. Restul vine prin exporturi, pe vapoare speciale - un proces extrem de costisitor si anevoios. Companiile energetice nipone si-au asigurat deja contracte de exploatare in intreaga lume, de pe coastele Australiei (unde compania Inpex Corp. din Japonia va construi cel mai mare camp de exploatare a resurselor subacvatice) si pana in Mozambic. Deja, Statele Unite ale Americii si-au exprimat intentia de a vinde Japoniei zacaminte de gaze naturale descoperite recent. "Harta energiei s-a schimbat dramatic dupa 11 martie 2011 (atunci cand a avut loc cutremurul care a pus in pericol centrala nucleara de la Fukushima - n.r.)", a declarat Tsuyoshi Okamoto, presedintele Tokyo Gas Co., cel mai mare furnizor nipon de utilitati, scrie Adevarul.

Marire de salariu? Poate in 2013...Surpriza pentru cei care sperau sa-si mai largeasca buzunarele anul acesta: daca 2011 vi s-a parut un an greu, pentru urmatoarele 12 luni nu trebuie sa sperati la nimic mai bun! Asta daca nu lucrati cumva in IT sau Auto. Pentru toti ceilalti, asteptati-va la cresteri salariale individuale, nu la nivelul intregii companii sau, cu atat mai putin, al industriei careia apartineti. Firmele care efectueaza studii salariale s-au plans in mai multe randuri de reticenta companiilor de a mai participa la cercetarea lor. Nu trebuie sa fii psiholog corporatist ca sa-ti dai seama de motivatia celor care refuza: in actualul context de piata, in care nici previziunile de la o luna la alta nu sunt certe, sa te hazardezi la a emite cifre despre un orizont atat de amplu - un an - se poate dovedi si penibil, si riscant, informeaza CariereOnline.ro

Creditarea ramane blocata din vina statului, nu a bancilor. Mai exista un motiv pentru care costurile de imprumut in lei ale mediului privat sunt semnificativ mai mari decat cele ale Ministerului Finantelor Publice, in afara de acela ca cel de-al doilea este investit cu puterea de a-l impozita pe primul: bancile nu se pot duce sa puna gaj la BNR imprumutul ipotecar al lui Popescu sau creditul pentru capital de lucru al firmei lui Ionescu pentru a se refinanta "la reducere", asa cum fac cu obligatiunile guvernamentale. "Intram intr-o noua etapa, in care investitiile vor fi legate de economisirea interna", declara la sfarsitul anului trecut presedintele executiv al Alpha Bank, Sergiu Oprescu. Continuarea pe Finantistii.ro

Afaceristii nostri cred in greci. Exportatorii si oamenii de afaceri de la noi nu cred ca programul economic de austeritate, aprobat, ieri, de Parlamentul elen, care prevede masuri drastice de reducere a salariilor, a pensiilor si a locurilor de munca, va avea efecte asupra tarii noastre. Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), ne-a declarat ca reducerea consumului populatiei in Grecia, ca urmare a masurilor de austeritate, inseamna reducerea importurilor de bunuri de consum, or Romania nu este o exportatoare de bunuri de consum in Grecia. Astfel, exporturile tarii noastre cu Grecia nu vor fi afectate de masurile de austeritate din statul elen, potrivit domniei sale. Mai multe pe Bursa.ro