Pretul carburantilor in lume: de la 2 centi la 2 euro/l. Unde costa un plin de benzina cat un litru la noi. In Romania, pretul carburantilor se apropie vertiginos de pragul psihologic de 1,5 euro/litru, in trend cu restul Uniunii Europene. In Kuweit, pretul unui litru de benzina este si mai mic: 16,5 eurocenti (71 de bani), iar in Qatar, unul dintre cele mai bogate state din lume, 15 eurocenti (65 de bani). Cel mai mic pret din lume se intalneste insa in Venezuela, al cincilea mare producator de petrol la nivel mondial, tara condusa de Hugo Chavez: 2 eurocenti litrul de benzina, echivalentul a nici 9 bani. Cea mai scumpa benzina din lume este in prezent platita de norvegieni - 2,009 euro/litru, scrie Finantistii.

Business ReportFoto: Colaj foto

Tom Holst, directorul pentru Romania al companiei "Chevron": Romania este un loc bun pentru afaceri. "Chevron" a obtinut, de curand, perimetre pentru explorare in Europa de Est, care ofera perspective de productie de gaze de sist din straturile adanci de roci argiloase cu continut ridicat de materie organica. In prezent, compania exploreaza, pe continentul european, peste 4 milioane de acri (16,188 milioane de km patrati), in baza contractelor recent semnate cu guvernele Poloniei, Romaniei si Bulgariei, intrate in vigoare sau aflate in curs de aprobare. Daca in aceste sisturi vor fi gasite cantitati de gaze care pot fi comercializate, "Chevron" va dezvolta capacitati de productie pe termen lung. Tom Holst, directorul pentru Romania al "Chevron", a vorbit despre interesele companiei si despre proiectele pe care le are in tara noastra, dar si despre ce inseamna gazele de sist si care este tehnologia utilizata pentru extractia acestui tip de gaze, informeaza Bursa.

Judetele in care numai somer sa n-ajungi. Exista in Romania regiuni in care buna parte din locuitori nu mai stiu, de ani de zile, ce e aia munca. Nu primesc nici ajutoare, nici oferte de angajare. Iar sansele de a se mai intoarce vreodata in piata muncii scad de la luna la luna. Ce spun cifrele: Romania are una dintre cele mai mici rate ale somajului din Europa, doar sase din cele 27 de state membre UE laudandu-se cu o piata a muncii mai putin afectata de criza. Putin peste un sfert din cei 485.000 de someri inregstrati in Romania la finalul lui 2011 intra in categoria "de lunga durata", termenul care da fiori pietelor muncii din intreaga lume, desemnand, in mare, persoanele care si-au pierdut locul de munca de mai mult de un an, informeaza Capital.

CEZ: Daca pretul energiei nu creste, Romania va trebui s-o importe. Mentinerea preturilor de vanzare a electricitatii va determina reducerea investitiilor, in absenta carora Romania va fi obligata sa importe energie, a declarat, marti, Adrian Borotea, corporate affairs manager in grupul ceh CEZ. "Daca preturile energiei nu vor creste la consumatorul final nu vom avea investitii. Multe unitati de productie vor iesi din piata, din motive de mediu, si va trebui sa importam energie", a afirmat Borotea la seminarul ZF Power Summit, citat de Money.ro. Potrivit acestuia, una dintre primele masuri care ar trebui luate de catre Ministerul Economiei este majorarea pretului energiei electrice.

Austria plateste restantele romanilor. Volksbank a fost ajutata iar cu bani de statul austriac dupa ce a creditat masiv inainte de criza ceea ce i-a provocat pagube considerabile. Dupa ce majoritatea diviziilor Volksbank International, mai putin cea din Romania, au fost vandute anul trecut, banca austriaca a intrat intr-o noua etapa. Volksbank AG a anuntat ca va opera o majorare de capital, de 480 de milioane de euro, la care va participa si statul austriac, informeaza EVZ.

Cine sunt managerii care au preluat la inceput de an conducerea in mari companii locale. Asa cum ne-am obisnuit, fiecare inceput de an vine cu schimbari in structura top-manageriala a marilor companii, astfel ca nici 2012 nu se abate de la regula. Lafarge, BCR, L'Oreal, Groupama si Lufthansa sunt printre jucatorii care "au primit" la inceput de an cate un sef nou. DailyBusiness.ro a trecut in revista principalele schimbari de top.

Caut apartament cu doua camere de 60.000-80.000 de euro. Acestea sunt principalele caracteristici ale cererii de apartamente in proiecte rezidentiale noi, potrivit portalului proiecte.biz. 40% dintre cei care cauta locuinte ar prefera un apartament cu doua camere. In preferinte, la distanta insa, urmeaza garsonierele, cu 28% din totalul cautarilor, si apartamentele de trei camere, cu 22%. Conform Businesscover, exista insa in continuare un segment de piata pentru care cautarile se indreapta spre zona de case/vile, 8% dintre cei interesati de proiecte rezidentiale noi dorind un astfel de imobil.

Ouale gainilor fericite sunt greu de gasit in piete si magazine. Noua directiva europeana privind modul in care sunt crescute gainile din fermele avicole, intrata in vigoare la inceputul acestui an, a dus la o scadere a volumelor de oua livrate pe piata, in conditiile in care nu toti producatorii si-au modernizat fermele conform normelor europene. Concomitent, ouale cele mai ieftine, care proveneau pana anul trecut din fermele de gaini crescute in baterii nemodificate, s-au scumpit cu pana la 50%, mai ales ca scaderea ofertei de pe piata interna nu a putu fi compensata nici de importuri, scrie Finatistii.

Parlamentul European a votat pentru reducerea tarifelor de roaming in UE. Parlamentul European a votat marti in favoarea reducerii substantiale a tarifelor de roaming in UE, in pofida apelurilor Vodafone si France Telecom pentru un moratoriu referitor la reglementarile care afecteaza veniturile operatorilor de telecomunicatii, transmite Reuters. Parlamentarii europeni au aprobat reducerea cu pana la doua treimi a costului apelurilor efectuate in strainatate, in decurs de doi ani, mai mult decat a propus anul trecut Comisia Europeana. CE, Parlamentul si guvernele celor 27 de state membre ale UE trebuie sa ajunga la o versiune finala a legii inainte de luna iunie, cand expira actualele reglementari privind tarifele de roaming. Tarifele pentru convorbirile telefonice efectuate in strainatate genereaza circa 7% din veniturile operatorilor de telecomunicatii, anunta Gandul.

Boc i-a predat vistieria plina premierului Ungureanu. Executia bugetara pentru luna ianuarie a acestui an arata bine: statul a incasat cu un miliard de lei mai mult decat a cheltuit, lucru care-i va face noului premier viata mai usoara. Premierul Mihai Razvan Ungureanu poate considera ca si-a inceput mandatul cu dreptul dupa ce a preluat de la Emil Boc un buget cu un plus de peste un miliard de lei in luna ianuarie, respectiv un excedent de 0,17% din PIB, cel mai mare din ultimii trei ani in acest interval. Acesta nu poate fi decat un lucru incurajator pentru actualul guvern, avand in vedere ca tinta de deficit bugetar stabilita pentru 2012 este de 1,9% din Produsul Intern Brut (PIB). "In mod cert putem spune ca Guvernul Ungureanu a preluat un buget intr-o situatie mult mai buna decat acum doi ani. Primele semne bune s-au vazut inca de la sfarsitul anului trecut, cand deficitul bugetar s-a situat usor sub tinta stabilita, dupa doi ani de eforturi de echilibrare", a declarat pentru "Adevarul" analistul economic Aurelian Dochia, informeaza Adevarul.