Petrolul si aurul, in prima scadere din ultimele patru zile. Cotatia petrolului brut a scazut ieri, pe pietele externe, pentru prima oara in ultimele patru zile, investitorii temandu-se ca incetinirea cresterii economiei Chinei va afecta cererea de profil. China este al doilea consumator mondial de titei, dupa SUA. La data de 10 martie, China a anuntat ca, in februarie, a avut cel mai mare deficit comercial din ultimii 22 de ani: 31,5 miliarde dolari. Totodata, datele oficiale ale Cabinetului de la Beijing arata ca tara asiatica a avut, in lunile ianuarie-februarie, cea mai slaba crestere a productiei industriale din 2009 pana in prezent: 11%. In plus, Biroul de Statistica de la Beijing a anuntat, vineri, ca vanzarile retail au crescut cu 14,7% in China, in ianuarie si februarie, in ritm anual, in timp ce analistii estimau un avans de 17,6%. Pe fondul temerilor legate de o eventuala reducere a importurilor de titei din partea Chinei, cotatia petrolului brut cu livrare in aprilie a scazut cu 1,07 dolari (1%) la ora 11.25, la New York Mercantile Exchange, ajungand la 106,33 dolari/baril. La ICE Futures Europe din Londra, cotatia petrolului Brent cu livrare in aprilie a pierdut 87 de centi (0,7%), ajungand la 125,11 dolari barilul, scrie Bursa.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Cum ar putea un aeroport din Urziceni sa descongestioneze Capitala si ce proiect PPP se pregateste la Gura Humorului. Printre proiectele care vor putea fi realizate, in curand, in parteneriat public-privat (PPP) se afla si cel al Aeroportului Alexeni, din apropierea orasului Urziceni, si cel de la Gura Humorului, unde Primaria vrea sa puna la dispozitia investitorilor un teren cu o suprafata de 24 de hectare. Aeroportul Alexeni se afla in administratia Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) care este, in momentul de fata, in perioada de achizitionare a studiului de fundamentare pentru proiect. In faza initiala aici se vor investi 300 de milioane de euro, urmand ca la final investitia sa se ridice la circa un miliard de euro. Aeroportul se afla la 7 kilometri de orasul Urziceni, pe drumul spre Slobozia, si aici isi avea baza, in trecut, un regiment al armatei. "Nu e vorba numai de aeroport este vorba de o zona de dezvoltare multinodala de transporturi", care ar putea chiar sa descongestioneze Capitala, a declarat pentru gandul senatorul Sorin Fodoreanu, care este si unul dintre initiatorii proiectului legii parteneriatului public-privat. El a avut o propunere de lege similara si in 1999, in perioada in care ocupa functia de presedinte al Agentiei Romane de Dezvoltare, in guvernul Radu Vasile. Aceasta insa a esuat, anunta Gandul.

Bilantul trisorilor de pe piata muncii: amenzi duble, contestatii triple. Fata de 2010, anul trecut, Inspectia Muncii a aplicat cu 12.000 mai putine amenzi. In schimb, valoarea medie a sanctiunilor a fost dubla. Un proces-verbal din opt a fost contestat in instanta. Pentru patroni exista trei mari sperietori: personalul de control al Garzii Financiare, cel al Inspectiei Muncii sau, mai ales in cazul companiilor a caror activitate se bazeaza pe utilizarea calculatoarelor, inspectorii Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA), acompaniati de colegii lor de la Politie. Primii si ultimii sunt cunoscuti pentru apetenta de a acorda amenzi chiar si in cazul celor mai scrupulosi dintre angajatori, ghidati fiind de doua principii majore: unu, oricat ai fi de constiincios, tot iti vom gasi macar un nod in papura, si doi, avem o norma de amenzi de aplicat si nu plecam pana nu gasim ceva in neregula. In schimb, inspectorii de munca sunt priviti cu o oarecare indulgenta in mediul de business, informeaza Capital.ro.

Cartelul baga la apa clientii prin Piata de Echilibrare. Daca tranzactiile in PCCB, despre care am vorbit in materialul anterior, nu trezesc suspiciuni de manipulare a pietei libere, in schimb trecerea la Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU) si apoi saltul in Piata de Echilibrare (PE) surprinde exact ceea ce am afirmat in deschiderea anchetei noastre: o intelegere de tip cartel, in urma careia pretul energiei a facut salturi astronomice. Prezentam in premiera cresterea procentuala a castigurile realizate in trimestrul IV al anului trecut de catre cei 6 mari producatori de energie electrica apartinand statului roman, fata de aceeasi perioada a anului 2010, exclusiv pe seama tranzactiilor realizate in Piata de Echilibrare. Integral pe Energy-Center.ro.

Cine mai angajeaza in 2012?Piata muncii din Romania a fost puternic zdruncinata de efectele crizei economice. Restructurari masive, posturi vacante extrem de putine si scaderea drastica a salariilor au fost consecintele contextului economic extrem de nefavorabil al ultimilor ani. Desi previziunile specialistilor in recrutare nu sunt atat de sumbre pentru acest an, nu putem vorbi inca despre o revenire a pietei muncii. Cu toate acestea, fata de aceeasi perioada a anului trecut, companiile care recruteaza sunt ceva mai numeroase. Specialistii in piata muncii sustin ca nu se poate vorbi despre "sectoare" intregi in care se fac angajari in acest an. "Ar insemna sa asistam la o crestere economica vizibila, acest lucru fiind foarte putin probabil. Putem sa vorbim doar despre o firma sau alta care face angajari, insa in niciun caz despre un sector intreg", afirma cu tarie Head-Hunterul George Butunoiu. In ceea ce priveste numarul locurilor scoase la concurs, specialistul spune ca a stagnat. "Toata lumea este in asteptare, iar dintre posturile vacante aproape toate sunt de inlocuire", adauga head-hunterul, anunta Cariereonline.ro.

Cum sa-ti vinzi apartamentul cumparat pe firma fara a ajusta TVA. Contribuabilii romani care au decis in trecut sa-si achizitioneze imobile pe firme cu cifra de afaceri reduse au ocazia in 2012 sa si le cumpere fara a achita taxa pe valoare adaugata (TVA) pe care un eventual transfer ar fi implicat-o pe perioada ramasa pana la sfarsitul perioadei de ajustare de 20 de ani. Aceasta prevedere, adoptata de la 1 ianuarie 2012, cu o perioada de aplicare de un an, vizeaza firmele platitoare de TVA cu cifre de afaceri mai mici de 35.000 de euro care decid sa devina neplatitoare. Integrarea in Uniunea Europeana a adus cu sine multe modificari ale Codului Fiscal. Una dintre acestea, aplicarea taxarii inverse la achizitionarea de imobile, a incurajat achizitionarea de apartamente pe firme de catre populatie. Motivul: nu se platea TVA, desi operatiunea era supusa taxarii. Vanzatorul se facea ca ia TVA de la cumparator si se facea ca-l platea catre stat, iar cumparatorul, la randul sau, se facea ca-l plateste si ca-l deduce, informeaza Finantistii.

Cu ce noutati vine Legea societatilor comerciale. Obligat de Bruxelles, Guvernul a modificat Legea 31/1990 si permite companiilor care se pregatesc de fuziune sau divizare sa publice actele necesare pe site-ul lor. Guvernul a modificat, recent, Legea 31/1990 a societatilor comerciale, introducand cateva facilitati pentru companiile implicate in fuziuni sau divizari. Guvernul a explicat, anterior, ca procedurile au fost simplificate prin preluarea unor directive europene pentru care Romania risca sa atraga procedura de incalcare a dreptului comunitar (infringement). OUG 2/2012 completeaza prevederile Legii societatilor comerciale referitoare la retragerea asociatilor sau actionarilor dintr-o societate. Astfel, daca acestia se retrag in cazurile prevazute de actul constitutiv sau cu acordul celorlalti asociati, dreptul de retragere poate fi exercitat in termen de 30 de zile de la publicarea hotararii adunarii generale a asociatilor in Monitorul Oficial, scrie EVZ.

National Arena, gaura neagra pentru bugetul Capitalei. Noul stadion National a devenit o adevarata masina de tocat bani, in zilele urmatoare un milion de euro urmand sa fie cheltuit pentru schimbarea gazonului, a treia operatiune de acest fel din ultimele 8 luni. Mandria de a avea o arena noua si de a gazdui finala Europa League din 2012 se pare ca ii costa extrem de mult, din punct de vedere financiar, pe bucuresteni. Apreciat de toata lumea, noul stadion isi arata cu fiecare zi ce trece hibele. Suprafata de joc este una din problemele care nu a fost inca remediata, chiar daca s-au cheltuit sute de mii de euro cu cele doua covoare de iarba montate si ulterior aruncate la gunoi. Noul gazon care urmeaza sa fie instalat pe Arena Nationala in vederea finalei Ligii Europa din 9 mai va costa patru milioane de lei, suma urmand sa fie sustinuta in totalitate de Primaria Capitalei, a anuntat directorul ALPAB, Radu Popa. Sumele sunt colosale avand in vedere ca reprezentantii Clubului Sportiv al Armatei "Steaua" au reusit sa refaca, in toamna trecuta, gazonul stadionului Ghencea cu doar 2000 de euro, anunta Bursa.ro.

Cum va evolua, in 2012, piata proprietatilor de lux din Romania. Cu cat se vand, in Bucuresti, cele mai scumpe vile. In 2012, preturile proprietatilor rezidentiale de lux din Romania vor scadea mai putin decat in anul precedent, fapt care ar face ca investitiile in acest domeniu sa ramana in continuare atractive. Numarul tranzactiilor ar putea sa creasca fata de cel din 2011, "in contextul in care evolutia monedei europene ramane incerta pe termen mediu-lung", a declarat pentru gandul Victor Zaharia, managing partner al Coldwell Banker Affiliates. Fata de anul trecut, cand preturile au scazut in cazul acestor proprietati cu circa 6% - 7%, in anii anteriori, odata cu inceputul crizei economice, ieftinirea lor a fost mult mai accentuata. Din aceasta cauza persoanele care au sesizat aceasta oportunitate au hotarat sa cumpere proprietati de lux pentru ca au putut beneficia de preturi scazute, aflate la minimul ultimilor cinci ani, dar si de dobanzi bancare convenabile, informeaza Gandul.

Noul MG5 - primele imagini. Primele imagini oficiale cu un nou model MG au facut deja inconjurul lumii, pe internet. Chiar daca noul MG5 isi va face debutul pe piata chineza in scurt timp, aparitia sa in Europa se va produce cel mai repede abia peste un an si jumatate! Acest hatchback se va comercializa in China cu un motor in 4 cilindri, de 1,8 litri si 105 CP. Pentru Europa, gama de motorizari se va diversifica (cilindree intre 1,0 si 1,5 litri si puteri de 115-160 CP) si va include si o versiune diesel. Diferentele dintre versiunea pentru China si cea destinata pietei europene nu se vor opri doar la motorizari. Astfel, vor exista deosebiri considerabile si in privinta dotarilor, finsajelor si a tinutei de drum, scrie 24auto.ro.