Efectele crizei: Unde cresc si unde scad salariile. In timp ce angajatilor din invatamant sau sanatate li s-au redus drastic veniturile, cei care produc tigarete sau masini primesc mai multi bani. Salariile romanilor au crescut, in ultimii trei ani de criza, cu 8,4%, de la 1.358 lei net pe luna in februarie 2009 pana la 1.472 lei in luna februarie a acestui an. Insa aceasta este doar o medie care nu exprima evolutiile veniturilor salariatilor din diferite domenii de activitate. EVZ a comparat salariile nete de la inceputul crizei cu cele de acum si a intocmit clasamente ale domeniilor care au pierdut si care au castigat cel mai mult in ultimii ani, scrie EVZ.

Business ReportFoto: Colaj foto

Cupru Min: luam un pret bun, dar cand vedem banii? Zilele acestea, Copper Corp. ar trebui sa aduca la stat cele 200 de milioane de euro promise la castigarea licitatiei, dar poate sa intarzie pentru ca ii lipsesc avizul de concurenta si cel de mediu. Consultantii financiari si de investitii, ca si specialistii din industria miniera spun ca pretul obtinut de statul roman pentru Cupru Min, de 200,8 milioane de euro, este neasteptat de bun, avand in vedere ca aici nu intra si valoarea zacamantului ce urmeaza a fi exploatat. Mai mult, concentratia de cupru este, la Rosia Poieni, destul de redusa, iar pentru extragerea substantei utile va fi nevoie de cheltuieli suplimentare, astfel ca suma obtinuta este mai mult decat rezonabila. Continuarea in Adevarul.

Topul celor mai mari proiecte imobiliare in constructie. La nivelul anului 2010, dupa ce criza se instalase in Romania, in Bucuresti erau abandonate peste 80 de santiere, dintre care 36 erau lucrari mari si foarte mari. Numarul lor a ramas constant, dar intre timp dezvoltatorii care se ocupau de aceste proiecte au intrat pe rand in insolventa sau in faliment. Anul trecut, in acest sector au fost inregistrate de doua ori mai multe cazuri de insolventa decat la sfarsitul lui 2008, cand au fost semnalate 1.666 de astfel de situatii, conform Coface. Intr-un asemenea climat mai au activitate doar investitorii care au reusit sa isi asigure necesarul financiar pentru derularea proiectelor programate. Cele mai mari cinci santiere din Bucuresti si imprejurimi presupun investitii majore, care ajung la aproape un miliard si jumatate de euro. Integral in Capital.

Unda verde pentru vanzarea activelor Fondului Proprietatea. Vanzarea activelor "Fondul Proprietatea" (simbol FP) a primit unda verde din partea actionarilor FP, care au decis, ieri, sa mareasca onorariul "Franklin Templeton" in cazul in care va urgenta procesul de lichidare din participatii. Desi aceasta propunere a fost criticata de unii specialistii din piata care considera ca aceasta masura va duce practic la desfiintarea Fondului, actionarii au votat la foc automat. La jumatatea lunii februarie, fondul american de hedging "Elliott Associates", a propus, prin firma "Manchester Securities", ca "Franklin Templeton" sa vanda din activele FP iar banii obtinuti sa fie distribuiti actionarilor, administratorul Fondului urmand sa incaseze un comision de 1,5% din suma obtinuta in perioada 2012-2013, iar in 2014 acesta sa scada la 1%, anunta Bursa.

La ce trebuie sa fim atenti cand incheiem o polita Casco. Desi pare un lucru simplu, incheierea unei polite Casco presupune urmarirea mai multor aspecte, precum riscurile asigurate, bonitatea asiguratorului, nivelul fransizei, valoarea asigurata, pretul. Specialistii contactati de Capital explica la ce lucruri trebuie sa fiti atenti atunci cand va asigurati masina printr-o polita facultativa - Casco. Din nefericire, majoritatea soferilor isi fundamenteaza decizia alegerii asiguratorului de Casco doar prin prisma tarifului practicat, ignorand, practic, destule aspecte fundamentale pentru acest proces, informeaza Capital.

Proiecte imobiliare aproape de finalizare, in zonele bune ale Capitalei. Mai multe cladiri de talie medie din zonele semicentrale ale Bucurestiului, de la office la rezidential sau hotelier, au ajuns la stadiul de livrare pe piata. Constructiile cu suprafete mai mici incep sa "prinda curaj" in peisajul bucurestean, ca urmare a revenirii cererii pentru spatii reduse, coroborata cu reducerea numarului angajatilor multor companii. Pe langa imobilele cu dezvoltarea... in grafic, mai exista si lucrari care anul trecut erau in stand-by dar care acum au gasit resurse si motivatie pentru finalizare. Gasirea finantarii si a cumparatorilor pare mai la indemana pentru constructiile de marime medie decat pentru dezvoltarile grandioase, in perioada actuala. Aceasta poate fi explicatia pentru care foarte putine dintre marile proiectele grandioase amanate in ultimii doi ani se relanseaza, in timp ce imobilele de 4-5 etaje, bine plasate, isi incep rand pe rand activitatea in Bucuresti sau ies dintr-o lunga... hibernare, anunta Finantistii.ro

Anul electoral i-ar putea scapa pe militari de taierea pensiilor. Saptamana trecuta a expirat termenul pana la care autoritatile trebuiau sa finalizeze procesul de regularizare a pensiilor militare revizuite anul trecut. Potrivit OUG nr. 1/2011, in cazul pensiilor militare revizuite in cursul anului trecut, pentru care a rezultat un cuantum mai mare decat cel aflat in plata in decembrie 2010 (in numar de circa 65.000), diferenta aferenta anului 2011 va fi achitata esalonat, pana in decembrie 2012. In schimb, pensionarilor militari carora, in urma revizuirii, le-a rezultat o pensie mai mica decat cea din decembrie 2010, li se va retine, in cursul acestui an, din pensie, tot esalonat, suma in plus incasata "necuvenit" anul trecut, in aceasta situatie putandu-se afla circa 10.000 de persoane, relateaza Finantistii.ro

Cum a fost calculat pretul de vanzare al Cupru Min. De ce statul nu a luat in considerare si valoarea zacamantului. Pretul de licitatie pentru Cupru Min a fost raportat doar la valoarea activelor societatii si cantitatea de cupru care poate fi exploatata in urma unor investitii estimate chiar de conducerea unitatii, nu de catre un evaluator independent, fara sa fie luata in considerare si valoarea zacamantului. Pentru stabilirea pretului de pornire la licitatie a fost aplicata metoda activului net corectat, in care bunurile necesare exploatarii sunt evaluate diferit de activele considerate fara valoare, si a cash-flow, respectiv a fluxului de numerar, in conditiile in care compania, care detine exploatarea Rosia Poieni unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei si care a intrat pe profit in ultimii doi ani, a fost tratata de stat ca fiind in stare de faliment si criza de lichiditati. Integral in Gandul.

Jonglerii cu ajutoare de stat. Consiliul Concurentei analizeaza contractele "baietilor destepti" cu Hidroelectrica. Consiliul Concurentei colaboreaza cu reprezentanti ai Comisiei Europene si analizeaza legalitatea acordurilor bilaterale incheiate de Hidroelectrica cu anumiti traderi din energie. Institutiile financiare internationale au solicitat autoritatilor romane sa renunte la practica vanzarii energiei la preturi sub nivelul pietei. Termenele fixate pentru renegocierea contractelor au trecut, iar "baietii destepti" din energie isi vad in continuare linistiti de afacerile cu statul. In prezent, Comisia Europeana analizeaza un posibil ajutor de stat acordat "baietilor destepti" din energie, prin contracte cu Hidroelectrica, iar Consiliul Concurentei a deschis o investigatie privind legalitatea acestor acorduri, informeaza Romania Libera.