"Regii asfaltului", investigati pentru trucarea unor licitatii. Companii cu rezonanta pe piata constructiilor sunt investigate de Consiliul Concurentei (CC) pentru "posibile intelegeri" de participare "cu oferte trucate la unele licitatii". In cazul in care vor fi gasite vinovate, societatile vor fi sanctionate cu pana la 10% din cifra de afaceri realizata in anul precedent celui in care vor fi aplicate amenzile, dupa cum ne-au spus reprezentantii CC. Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP), in 2010, cifra de afaceri totala inregistrata de companiile vizate, cu exceptia SC "Shapir Structures 1991 LTD" Israel, al carui bilant nu apare pe MFP, depaseste 4 miliarde lei. Licitatiile la care Consiliul face referire au fost organizate de Consiliile Judetene Teleorman si Ilfov si de Directia Regionala Drumuri si Poduri Craiova, in vederea atribuirii unor contracte de reabilitare, modernizare, lucrari si servicii de intretinere a drumurilor, scrie Bursa.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Petrolul zdruncina obiceiurile de consum din Uniunea Europeana. Pretul petrolului, calculat in euro, se afla la cel mai ridicat nivel atins vreodata si risca sa zdruncine peste asteptari economia uniunii monetare, iar cele mai afectate sunt tarile vulnerabile din regiune. In euro, pretul petrolului a depasit in martie cel mai ridicat nivel atins vreodata, in conditiile in care a urcat cu 17% de la inceputul acestui an. Estimarile standard privind impactul pretului petrolului asupra economiei zonei euro sunt ca o majorare de 10% a acestuia va incetini cresterea economica anuala cu circa 0,2 puncte procentuale, in urmatorii trei ani. Totusi, previziunile nu tin cont de rata de schimb euro/dolar si ar putea subestima impactul intr-o perioada de austeritate. De asemenea, estimarile nu iau in calcul diferentele dintre economiile tarilor din zona euro. Calculat in dolari, pretul petrolului este cu 13% sub maximul absolut de 147,5 dolari pe baril atins in iulie 2008, anunta Finantistii.

Topul celor mai indatorati romani. In trei judete ale tarii, fiecare locuitor are de dat peste patru salarii la banca. Constanta, Cluj, si Bihor ocupa, in ordine, primele trei locuri in ceea ce priveste raportul dintre salariul mediu si creditele/ cap de locuitor in timp ce Giurgiu, Dambovita si Teleorman se afla la polul opus. Constantenii sunt cei mai indatorati romani din perspectiva raportului intre volumul de credite acordate pe cap de locuitor si salariul mediu. Potrivit datelor BNR si INS analizate de Capital, fiecare constantean, ar avea de dat cate 6.779 de lei la banca in conditiile in care salariul mediu in judet era de 1.487 de lei la finele anului trecut. In calculul nostru nu am inclus Bucurestiul, localitate in care sunt inregistrate cu credite un numar important de persoane din alte regiuni. Imediat dupa Constanta, cu 7.358 de lei pe cap de locuitor dar si cu un salariu mediu mai mare vine judetul Cluj iar pe locul trei se situeaza judetul Bihor, informeaza Capital.ro.

Cine sunt cei mai bogati CEO din lume. Cei mai bogati executivi din lume sunt cei care si-au fondat companiile si le-au construit de la zero, in multe cazuri revolutionand industria. Afla care sunt acestia. In timp ce unii dintre ei isi mostenesc bogatia, majoritatea provin dintr-o lume modesta. Unul a inceput ca baiat care imparte ziarele, unul ca vanzator de asigurari si unul ca broker. Lista noastra a celor mai bogati 10 CEO se intinde de-a lungul generatiilor. Cel mai tanar dintre ei s-a nascut in 1984, iar cel mai batran in 1930. Sa vedem care sunt acestia: 10. Aliko Dangote, 55 de ani. Companie: Dangote Group. Valoare neta: 11,2 miliarde de dolari. Miliardarul Aliko Dangote este cel mai bogat om din Africa, potrivit Forbes. Este fondatorul si CEO-ul Grupului Dangote. 9. Mark Zuckerberg, 27 de ani. Companie: Facebook. Valoare neta: 18,1 miliarde de dolari. La cei 27 de ani ai sai, fondatorul Facebook este cel mai tanar CEO din lista noastra. Ca si constructor al celei mai mari retele sociale, cu peste 845 de milioane de utilizatori lunari, Zuckerberg va ajunge cu siguranta mult mai sus in top pe parcursul acestui an, scrie Money.ro.

Un miliard de lei, PIB-ul acestui Paste. Produsele specifice Sarbatorii ne vor scoate din buzunare cu minimum 30% mai multi bani fata de o perioada obisnuita. Sarbatoarea de Paste nu este doar un moment de bucurie si de relaxare pentru toti romanii, ci si un prilej de crestere a cifrei de afaceri in unele domenii. Potrivit estimarilor EVZ, Pastele de anul acesta ar putea aduce vanzari de circa 1,1 miliarde de lei in cele mai importante cinci domenii conexe sarbatorii. Carnea de miel, putin folosita in bucataria locala in mod normal, este la mare cautare in aceste zile. Potrivit lui Mihai Dumitriu, seful patronatului crescatorilor de ovine (PACERO), cresterea pretului an de an va conduce la scaderea vanzarilor de Paste sub un milion de capete in 2012, de la 4 milioane in 2010. Aceasta cifra va fi completata de vanzarile la negru, care detin un procent important din total. Ouale se vand cu 45-50% mai bine inaintea Pastelui, spune Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari, anunta EVZ.

Amenda primita de Raiffeisen Bank, redusa la 8 milioane de lei. Raiffeisen Bank trebuie sa plateasca o amenda de opt milioane de lei, catre Consiliul Concurentei (CC), pentru furnizarea de informatii inexacte, potrivit unei sentinte irevocabile, data, in urma cu doua zile, de Tribunalul Bucuresti. Judecatorii au admis recursul Raiffeisen Bank si au redus cuantumul amenzii de la 0,7% la 0,4% din cifra de afaceri totala a bancii, aferenta anului financiar 2009, respectiv de la 14 milioane de lei la opt milioane de lei. Cheltuielile de judecata, in valoare de 20.000 lei, urmeaza sa fie platite de Consiliul Concurentei catre Raiffeisen Bank, potrivit deciziei judecatorilor. Consiliul Concurentei a amendat Raiffeisen Bank cu 14 milioane de lei, in anul 2010, pentru furnizarea de informatii inexacte, in cadrul investigatiei privind piata locala a serviciilor bancare si interbancare, declansata in octombrie 2008. "Informatiile inexacte (n.r. furnizate de Raiffeisen Bank) s-au referit la activitatea de tranzactionare privind depozitele plasate si atrase, la momentul fixingului, de catre bancile participante la stabilirea indicilor de referinta ROBID/ ROBOR in cursul lunii octombrie 2008", potrivit unui comunicat al Consiliului Concurentei din 2010, informeaza Bursa.ro.

Viata la tara, intre Evul Mediu si mileniul III. Satele romanesti se impart tot mai vizbil in doua categorii. Unele dinamice si prospere, unde nivelul de viata tinde sa-l egaleze pe cel din urban, si altele dominate de subdezvoltare si saracie. Cu 11.350 de locuitori, Valu lui Traian este a saptea cea mai mare comuna din Romania. "Am asfaltat, am introdus iluminatul public si reteaua de apa peste tot, circa un sfert din case sunt conectate la canalizare si acum se introduc si gazele. La infrastructura ne putem compara cu vecinii nostri din Constanta", afirma primarul Florin Mitroi. Pozitia geografica a ajutat si economia localitatii, unde activeaza peste 400 de firme care produc venituri importante la bugetul local. "Au existat unele intentii de a deveni oras, insa deocamdata s-a renuntat. Pentru atragerea de fonduri europene este mai bun statutul actual", mai spune edilul, scrie Capital.ro.

Renault vrea un concurent pentru Passat. Pentru Renault, una dintre cele mai dificile probleme din ultimii ani, ce continua sa fie nerezolvata, este lipsa din gama a modelelor de succes in categoriile superioare. Constructorul francez spera acum sa recupereze terenul pierdut, bazandu-se pe colaborarea perfectata recent cu Mercedes. Presa auto din Hexagon vorbeste despre un posibil concurent francez pentru modelele de referinta din categoria medie-superioara, Volkswagen Passat si Ford Mondeo. Noul model ar urma sa-si faca aparitia pana in 2016. Alternativa la Passat este doar una dintre variantele luate in calcul de Renault si nu cea mai sigura! Daca se va materializa, noua limuzina Renault de clasa medie ar putea prelua ceva din alura actualului Renault Samsung SM7 si se va pozitiona in gama sub Laguna, anunta 24auto.ro.