Ce trebuie sa stii despre tara cu cele mai mari rezerve de petrol din Europa. Norvegia are o rezerva de petrol de 9,8 miliarde de barili de petrol. Intr-o analiza publicata recent, Andreea Paul, consilier al primului-ministru, explica modul in care cea mai bogata tara in resurse petroliere din Europa scoate bani din rezervele sale fara sa ia redevente. Ce este Fondul guvernamental de pensii Global? ("Fondul petrolier norvegian", denumit in continuare Fondul). Este un fond de investitii in care sunt depuse parti din profitul realizat din activitati de exploatare a petrolului si gazelor din Norvegia, avand ca scop asigurarea bunastarii generatiilor viitoare, informeaza Capital.

Business ReportFoto: Colaj foto

Eldorado Gold vrea sa produca anual peste 4 tone de aur si 20 de tone de argint la Certej. Cat valoreaza aurul extras de grupul canadian din Romania si cum va evolua pretul. Eldorado Gold, compania care detine 80% din actiunile Deva Gold, vrea sa investeasca la Certej, in judetul Hunedoara, 270 de milioane de dolari si sa extraga in medie, anual, incepand din 2015, peste 4 tone de aur si 20,5 tone de argint. La pretul mediu luat in calcul de grupul canadian pentru reevaluarea rezervelor, valoarea celor peste 4 tone de aur ar fi de 160 de milioane de dolari americani sau 220 milioane dolari la cotatia internationala de vineri. Durata de exploatare a minei de la Certej este preconizata la 12 ani, potrivit unui comunicat al Eldorado Gold. Integral in Gandul.

Bancile ieftinesc imprumuturile de consum. Dobanzile la creditele de nevoi personale au scazut la unele banci pe fondul unor promotii lansate cu ocazia Sarbatorilor Pascale, arata o analiza a www.conso.ro. BRD a redus dobanda fixa la creditele de nevoi personale in lei cu 2 puncte procentuale, pana la 5,5%, pana pe 30 iunie. De asemenea, banca nu va percepe comision de analiza dosar si rambursare anticipata pentru creditele acordate. Pe langa dobanda, clientii mai platesc un comision lunar de 0,4% la sold, anunta Capital.

O companie romaneasca concureaza cu gigantii feroviari din Franta si Rusia pentru caile ferate din Grecia. Grupul Feroviar Roman (GFR) si-a exprimat interesul pentru preluarea operatiunilor de transport de marfuri din Grecia, in concurenta cu grupul francez SNCF si compania nationala feroviara din Rusia, anunta publicatia financiara Vedomosti de la Moscova. Trei companii feroviare europene sunt interesate sa cumpere integral sau partial transporturile feroviare de stat din Grecia, in cadrul programului de privatizari asumat de guvernul de la Atena in schimbul pachetelor de asistenta financiara externa de la Comisia Europeana si Fondul Monetar International (FMI). Continuarea in Adevarul.

Economist american: "SUA trebuie sa renunte la capitalism!". Economistul american Richard Wolff sustine ca tara sa nu poate sa-si rezolve problemele daca nu renunta la actualul sistem politico-economic. Intr-un interviu acordat Rusia Today, el spune ca pentru actuala criza economica nu trebuie blamati bancherii si nici cautati alti tapi ispasitori, relateaza Capital.