EUI: Tarile din sudul zonei euro raman in recesiune. Tarile din sudul zonei euro vor ramane in recesiune in cea mai mare parte din 2012, potrivit unui raport al European University Institute (EUI), care arata ca aceasta este urmarea programelor drastice de consolidare a finantelor publice. Raportul mai avertizeaza ca inca nu se poate spune cu certitudine daca poate fi evitata o noua criza de solvabilitate in vreun stat din zona euro, scrie Bursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Tulin a ramas singur la Banca Feroviara Romana.Rand pe rand toti directorii generali adjuncti de la Banca Feroviara Romana (BFR) si-au dat demisia. Singurul ramas pe baricade este Petre Tulin, presedintele. Un director general adjunct asteapta totusi avizul BNR. Nu stim daca vina aceastor demisii o poarta Petre Tulin sau situatia bancii. Demisiile lant din ultima jumatate de an inregistrate de Petre Tulin nu au o cauza explicita. Cert este ca, din trei directori generali adjuncti cat are stabilit BFR prin organigrama publicata in Monitorul Oficial, la ora actuala banca nu mai are niciunul. Ultimul mohican a fost Emilian Ionica Antonescu. Antonescu, a fost numit in aceasta functie in ianuarie 2011, odata cu Jean Andronie, urmati la cateva luni de Alina Pascu. Jean Andronie si-a dat insa demisia la cateva luni dupa numirea in aceasta functie. Nici Alina Pascu nu a rezistat prea mult. Ultimul care a renuntat la functia director general adjunct a fost Antonescu, in luna aprilie, anunta Capital.ro.

Taxa pe lux, ca si adoptata. Bogatii vor plati intre 0,5% si 1,25% din valoarea bunurilor. Legea privind taxa de solidaritate, supranumita si taxa pe lux, a fost adoptata marti, pe articole, de Camera Deputatilor, care este decizionala, si urmeaza sa intre la vot final. Legeaa prevede ca, pentru o perioada de trei ani, persoanele fizice romane, care detin bunuri imobile in proprietate, precum si bunuri mobile constand in mijloace de transport aerian, naval si terestru, a caror valoare inidividuala este mai mare 1.000 de euro si valoarea insumata a acestora este mai mare de 900.000 de euro vor achita, anual, o taxa de solidaritate in cuantum de 1,25% din valoarea totala a acestora, care se face venit la bugetul de stat. Aceleasi prevederi se aplica si persoanelor fizice straine pentru bunurile detinute in Romania, informeaza Finantistii.

Hidroelectrica, catre "baietii destepti": De la 1 mai avem din nou energie ieftina. Hidroelectrica a notificat partenerii din contracte ca la 1 mai va inceta situatia de forta majora, activata la sfarsitul lunii septembrie 2011 din cauza secetei, si va putea livra electricitatea "dupa programul normal". "Conditiile hidrologice s-au imbunatatit in ultima perioada atat pe Dunare, cat si pe raurile interioare, iar prognoza debitelor medii lunare si sezoniere in regim natural (...) este usor favorabila pentru luna mai 2012, astfel incat conducerea companiei Hidroelectrica considera ca sunt indeplinite premisele necesare pentru incetarea situatiei de forta majora incepand cu mai 2012", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei, actionarul majoritar al companiei. Compania a activat aceasta clauza intrucat nu mai avea destula apa pentru a produce energie in hidrocentrale, astfel incat a redus livrarile de energie catre toti partenerii contractuali, scrie Money.ro.

Cum poti sa donezi bani fara sa te coste nimic. Puteti ceda 2% din impozitul pe venit in scopuri caritabile, trimitand prin posta formularele puse la dispozitie pe anaf.ro. Fie ca sunteti angajat cu carte de munca, fie ca aveti venituri din activitati independente, puteti dona 2% din impozitul de 16% care se aplica asupra venitului unor entitati nonprofit sau lacasuri de cult. Sunt zeci de mii de organizatii pe care le puteti ajuta, fie ca este vorba despre ingrijirea copiilor, a batranilor, despre sanatate, protectia animalelor sau a mediului. Pentru aceasta, trebuie sa trimiteti la Fisc Formularul 230, daca sunteti salariat, sau a doua pagina din Declaratia 200, daca obtineti venituri din activitati independente, anunta EVZ.

Dividende tot mai mari la Fondul Proprietatea. Actionarii FP vor discuta azi acordarea unui dividend brut de 0,03854 lei/actiune pe 2011, aproape dublu fata de cel pe 2010. Convocatorul comun al adunarilor generale ordinare si extraordinare ale actionarilor Fondului Proprietatea (FP), evenimente programate sa se desfasoare in aceasta dimineata la Bucuresti, prevede acordarea unui dividend pe 2011 in valoare bruta de 0,03854 lei/actiune. In 2010, valoarea dividendului era de 0,01413 lei/actiune, iar pentru anii 2009 si 2008 au fost cumulate dividendele, valoarea totala a acestora fiind de 0,0816 lei/ actiune. "Societatea va demara plata dividendelor incepand cu data de 29 iunie 2012", se arata in convocatorul AGA, document in care se propune "aprobarea datei de 14 mai 2012 ca data de inregistrare, in conformitate cu prevederile art. 238 alin.(1) din Legea nr. 297/2004", informeaza Adevarul.

Dobanzile dubleaza datoria "Oltchim" catre AVAS. Creanta "Oltchim" catre AVAS va cuprinde si dobanzile aferente perioadei 2007-2011, dupa ce actionarii "Oltchim" (simbol OLT) au aprobat, ieri, conventia de drept privat in acest sens incheiata la 22 decembrie 2011, intre cele doua parti. Aprobarea conventiei depinde de incheierea unui act aditional la aceasta care sa prevada dobanda calculata pentru perioada scursa dupa 1 ianuarie 2012, precum si o conditie rezolutorie conform careia actul se va desfiinta daca in termen de sase luni de la publicarea hotararii AGEA nu se finalizeaza conversia datoriei "Oltchim" in actiuni. Dobanzile calculate pana la 23 aprilie 2012, ce ar trebui incluse in valoarea creantei AVAS, insumeaza 553,77 milioane lei. Acestea se adauga datoriei de 538,33 milioane lei, ce va fi convertita in actiuni, in cadrul procedurii de majorare de capital al combinatului, scrie Bursa.ro.

Audi A6 L e-tron Concept. In cazul modelelor Audi, litera L din capatul numelui indica faptul ca este o versiune alungita - mai exact, cu ampatament marit. In cazul de fata, nu este vorba doar de o limuzina de acest gen, ci si de primul e-tron din familia A6. Deocamdata vorbim de un concept, care este prezentat zilele acestea, la Salonul de la Beijing. Cei de la Audi au ales cu atentie locul si momentul premierei - China continua sa fie un teren propice pentru tot ce inseamna limuzina cu ampatament marit. Audi A6 L e-tron dispune de un propulsor 2.0 TFSI de 211 CP, cuplat cu un motor electric de 95 CP (70 kW). Poate rula in mod electric pana la 80 km, cu viteza maxima de 60 km/ora, anunta 24auto.ro.